fredag 22 juni 2012

Midsommarafton ...

... och pionen har börjat blomma .., slänten är fylld med hundkäx och smörblommor och pv målar sängkammardörren.

Det är Midsommarafton.

Och i dagstidningen berättar intervjuade människor om hur den ska firas .., ja, självklart tillsammans med ett tjugofemtal vänner i skärgården - sill och nubbe och dans kring stången -, nån ska sitta på balkongen, en tredje ska ta tåget till Bohuslän.

Mina barndoms midsommaraftnar tillbringades på hembygdsgården i Malå.
Hembygdsgården ligger i början - eller slutet - av samhället, nära sjukstugan och där var alltid miljoners med mygg och knott och pappa som prompt skulle tvinga mig att dansa kring stången fast jag inte ville ., och mamma jobbade nästan jämt och när allt var överstökat, gick vi till sjukstugan till mamma som bjöd på kaffe och kaka i personalrummet vars fönster vette mot Tjamstanberget.
Och så fin hon var, min mamma .., i sköterskeuniform med förkläde och liten hätta på huvudet.

Och nu är jag femtioåtta år och ingen tvingar mig längre att dansa kring en midsommarstång och vi har ätit frukost ute på altanen, allt medan den ihärdiga Gransångaren närapå driver mig till vansinnets brant.

Från tidig-tidig-morgon till mörkrets intrång upprepar han sin sång, som är den mest enjängda jag någonsin lyssnat till  och bara någon enstaka sekund tar han paus!

Å, din lille, lille rackare .., behöver du inte semester snart!?

Stararna har sedan någon vecka tillbaka lämnat sitt bo under tegelpannan och nu flyger dom i stooora flockar av och an över bygden och det lär ska regna nonstop i nästan ett dygn; det är alltså precis som vanligt och här ska firas en vilsam Midsommarafton med tidningläsning och fotboll och lite sill och färskpotatis och pv ska säkert ta sig en nubbe eller två, men bångstyrig blir han inte, möjligen lite kärvänlig.

Ja, ungefär så.

Jag hoppas att ni får en fin dag, precis som ni vill ha den.



9 kommentarer:

Ulrika sa...

Här har det tagits myssovmorgon och en slöö förmiddag. Senare blir det lunch i Gyttorp hos mina nya svärföräldrar. Chrille väljer att stanna hemma och det får han såklart, han får bestämma själv. Max följer med - han avgudar sin "farmor och farfar" (för där blir man fullständigt bortskämd, haha).
Senare blir det kanske lite Nora-glass (om de har öppet). Kvällen tror jag bjuder på lite spelande; kanske Yatzy och frågespel.
Lugnt och skönt och bara en massa mys. :-)

Hälsar en som är kääääär upp över öronen. :)
Kraaaaam till er!!

Elisabet. sa...

Ulrika: ,-)
Jag ler för mig själv.
Så roligt med all din glädje!

Ulrika sa...

Jag ler jag med. Mest hela tiden. :-)

Snart är det ett år sen vi träffades, och allt mörker byttes till starkaste ljus. Och det blir bara bättre och bättre för varje dag! Marcus är.., ja av sorten jag inte trodde fanns. Framför allt är han alldeles, alldeles ä k t a.

Cecilia N sa...

Så det blir ingen samlad tropp i år?

Inte här heller verkar det som.
Maken byter bromsbelägg på bilen, jag borde röja/pynta i köket och bära in blommor för doftens skull.

Tänk att liljekonvaljen som för mig är pappas födelsedagsblomma (30 maj) inte blommar förrän nu.

Och inget ponnyridningsuppdrag i år heller. (Förra hade jag ju laga förfall, men i år är jag ju hel.) Nåja. Världen vilar inte på mina axlar och det är skönt.

Turtlan sa...

Här har vi haft långfrukost på min balkong tillsammans med tomater jag inte skulle köpa i år. Nu är de upp i fyra stycken...

Lite att fixa här hemma innan vi åker till en sommarstuga strax utanför staden för att fira midsommar med summa 7 st vuxna och ungefär 7 st barn.
Brukar bli att fixa en lite midsommarstång där men bara mysigt gå och plocka blommor.

En fin Midsommar från mig oavsett väder. Klia Harry bakom örat från mig!

Kram!

Steel City Anna sa...

Vilken vacker pion!

Elisabet. sa...

Cecilia N: nej, sedan pv:s mamma dog och sommarhuset såldes, blev det slut med Samlade Tropper ..., och här är det bara lugnt och skönt.
Ja, lugnt och lugnt. Jag putsar fönster och städar lite.
"Ska ni få främmande?" ropade grannen Gunnar och smajlade.
"Jo, äldsta dottern kommer i morgonnatt ...", sa jag.
Och smajlade.

Turtlan: ha det så jätteskönt! Stor kram till dig också!

Elisabet. sa...

Steel City Anna: ja, ljuvligt vacker är den .. men jag har slutat ta in en bukett .., det kryllar ju av småinsekter i dem!

Anonym sa...

På förmiddagen klädde jag en midsommarstång "i tjänsten". Fin blev den. Sedan i efermiddag har vi varit i Bonnstan. Där har vi hälsat på i olika vänners kammare, pratat, fikat, träffat andra som tittat in. De flesta kammare är "bebodda" på midsommaren och här och där i gräset sitter det folk som spelar och musicerar på olika sätt.Mycket trevligt! Nu blir det en stillsam middag ute i solskenet på altanen. Sen tänker jag sitta ute och läsa och njuta av ljuset tills myggen ev blir för besvärande. Trevlig fortsättning på dagen! ellem