fredag 21 december 2012

Det totala vansinnet ...

"Jag kan hjälpa dig!" säger pv, som redan är klar med sin gran.
Fram till halv tre är jag ledig, så vi skriver en jättelista och åker in till stan.
Letar parkering (hittar en direkt, bästa tänkbara plats, 1 meter från p-automaten!) och så delar vi på oss, för här ska köpas julklappar!

Egentligen tycker jag att det är komplett vansinne att byta pengar bara, men pv har redan köpt flera stycken till sin sambo och då kan jag ju inte låta bli, men åååå, vad det är svårt!

Jag tittar in på Intersport och vem möter jag i dörren där om inte pensionatsvärden och nej, där finns inget han längtar efter .., så vi fortsätter åt var sitt håll och så får man hoppas på det bästa.

På gågatan finns en liten butik som heter Udda, den   ä l s k a r   jag mer än allt annat och köper bums en vacker gästhandduk (senare, när vi kommer hem och jag visar den för pv säger han .., men det är ju samma mönster nästan som i din sommarkjol!) och små tvålar (perfekt till lotteriet!) och de allra vackraste pappersservetter (lotterivinst det med!) och en slags stjärna av pärlor och ståltråd står jag länge och funderar på att köpa, men var skulle vi ha den ...??, så det blir inget mera.

Det doftar så gott i den affären och expediten, som slår in varor på löpande band, ringer efter förstärkning ("ät du din frukost i lugn och ro, stressa inte!" säger hon till den som ska hjälpa henne), ty kön är låååång och alla har förstås bråttom.

Utanför Sparbanken ringlar kön likt en boaorm ute på trottoaren och en ung tjej säger till sin kille att dom kommer att missa bussen hem om det inte blir deras tur snart ., och plötsligt hörs ett klockspel och på torget står handlarna som säljer julgrupper med tomtar och änglar och där är stånden med kläder som alla är färggranna och har mycket mönster (min mamma skulle säkert ha älskat just allt detta ...).

Jag köper hyacinter och även en kruka med Tazetter.
"Men är det inte dom som luktar kattkiss när dom blommar ..?" säger jag tveksamt och då svarar torgmadamen att det är det inte alls, det är buxbom som har den odören och så hämtar hon en bukett med just dessa och låter mig känna ..,"visst är det så!" säger hon och jovisst, på pricken.

Alltså blir det ingen buxbom i det gula huset.

Sist av allt åker vi till Hemköp och handlar allt som står på listan - den som är lång som en tapetvåd -.
Kunder småpratar och frågar om jag är ledig idag ("nej, jag börjar klockan halv fyra", säger jag) och i ena kassan står chefen, i den andra Johanna P och nästan allt, förutom brunkål och spjäll, får vi med oss.

Sen hemåt.
Betalar alla räkningar .., dricker Zoegas kaffe och tar en macka .., och önskar att julen inte vore så himla kommersiell, men det är ju jag själv som druttar dit.

Och nu jobb.
Till åtta.

I morgon stundar ledig dag.

4 kommentarer:

Eva i Tyresö sa...

Ja det låter vansinnigt. Jag håller med.
Vi har faktiskt klarat den där frestelsen.
Bara barnen ska ha presenter och jag tänker på mormor o farfar som alltid sa att de inget behövde till jul och inget ville ha bara rara barnbarn.
Jag trodde dom inte men nu vet jag. Det är så.Jag har allt jag behöver och mer därtill OCH rara barnbarn.

OneLessKidney sa...

Tazetter luktar inte särskilt gott heller....

Elisabet. sa...

Eva i Tyresö: jag hoppas vi kan sluta med julklappar helt .., en till oss var, det räcker ju gott och väl .. man har ju allt nästan.

Rexxie: det var tazetter som JAG en gång hade som luktade kattkiss, jag minns att jag skrev om det på bloggen och nån höll med mig, men torgdamen sa att så var det absolut inte ,-)

Monet sa...

Jag/vi har faktiskt lyckats klara oss ur detta. Fråga inte hur för julstress finns här också.

Jag ger maken listor (tack för att du visar att det är fler som gör så) och då blir det mycket enklare.

I år firar vi julen bara för oss själva och några av jul- och mellandagar med vänner. Jag har köpt några julklappar till mannen via internet och de levereras till dörren här i Frankrike. Själv verkar han heller inte stressad.

Julmaten förbereder vi i lagom takt: idag potatisgratäng med mängder med vitlök, Jansson med svenska ansjovisfileér, hitskickade av mamma.

Paté à là Hiram om någon minns hennes fantastiska recept. Färsk timjan från trädgården, vitlök, portvin och annat mums i köttfärsen.

På spåret sen på tv, det är ibland som om man vore i Sverige!!