tisdag 4 december 2012

Tisdag i december ..

Kortet som Eva målat ...
Den här tiden för trettiosex år sedan, då låg min pappa på Lycksele lasarett och hade exakt tre dagar kvar att leva. Det är underligt - eller inte -, men varje år väcks det där minnet till liv.
Och idag för tre år sedan, då hade pv:s mamma Gunvor två dagar kvar att leva.

Julen blir liksom aldrig densamma.
Annorlunda, men inte densamma.

Hela tiden förändras livet.

Nu bor jag i landet Halland och det hade jag väl aldrig kunnat drömma om och jag känner mig hemma och när kunderna i affären säger ..."men nu Elisabet, nu trivs du väl när det är snö och vitt och fint?", så svarar jag att har man flyttat så långt söderut som först till Skåne och sen lite norrut till Halland, så inte är det snö man är ute efter.

Det har kommit rejält med den varan sedan igår och det underbart vackra julkortet, målat av Eva på Frösön, (kom med posten igår), passar perfekt in just nu!
Å, Eva .., så fint då målar!
En slags hjärtevärmarkonst!

Vid åttatiden tar jag harry och går ner mot havet till.
Tystnaden är  t o t a l.
Överallt syns spår i snön .., en älg har gått över vägen .., och där är spår efter en hare och harry har fullt upp ...., nosen är långt nere under allt det vita!
En rödhakes morgonprat är allt som hörs.

Ingen plogbil har synts till och det är tungt att gå längs lilla vägen.

I det röda huset - längst till höger på bilden - lyser adventsstjärnorna så fint.
På husgaveln finns en balkong och där såg jag i somras husets herre (en man i 70-årsåldern med mycket pondus ..) stå och gymnastisera .., så där armar uppåt strääääck och böööj och tääänj och jag log för mig själv ..., det påminde lite om min pappa som var kväll gympade uppe i hallen hemma i Malå.

Idag står ingen pyjamasklädd herre på balkongen, men på väg hem ser jag hur lamporna tänds i det jag förmodar är familjens sängkammare och mannen tar på sig en mörk tröja.

Och nu är det morgonkaffe och tv-nyheter .., DN är avverkad (läser att kameraövervakning i skolarna kränker eleverna och tänk, det tycker jag är bara fånigt .., gärna kameraövervakning om det förhindrar skadegörelse och annat elände .., vi har kameraövervakning i affären och det skulle aldrig falla mig in att känna mig kränkt för den sakens skull ...)och idag ska jag höra med Bodil på jobbet om jag får byta bort några timmar på måndagkväll - då är det nämligen Nobelfestligheter i tv - och ja, jag erkänner utan omsvep .., att det är nästan det bästa jag vet att titta på! 




2 kommentarer:

Evas blogg sa...

Tack :)

Eva i Tyresö sa...

Snön vräker ner här. Kommunikationerna är dåliga. Snön driver. Ett äventyr som sätter många käppar i hjulen.
Barnen har pulsat till skolan i kläder som inte ens var uppfunna på min tid. Snölås och praktiska skor och tröjor i fantastiska material.Kalsonger i tunn ull som är alldeles mjuk. Vilken skillnad.
Jag hade pjäxor och hemsydda yllebrallor som skavde på låren.
Vantarna blev fulla av snöklumpar på en liten stund. Oj!