Vingbruten råka på Regementsgatan i Ystad. |
Hos Monet i södra Frankrike har vi mellan varven kunnat ta del av hur den franska sjukvården fungerar.
I alla fall sjukvården där hon och maken bor.
Det är smidigt och servicegraden är stor.
Även Guy från Arvidsjaur - numera Thailand - har fått ta del av sjukvård på ort och ställe (Bangkok) och jag tycker att det är så himla intressant det där, ja, att få veta hur det fungerar i andra länder.
Och så har vi förstås Rexxie och Ulrika som har tämligen färsk erfarenhet av svensk sjukvård.
Sänggrannen på ortopedkliniken i Hässleholm. |
I södra Australien bor sedan mer än trettio år tillbaka min syster Birgitta.
För några månader sedan drabbades hennes man av cancer på bland annat tungan och en tid av oerhört kämpig behandling inleddes.
Nu har maken fått komma hem och häromdagen hade jag ett mejl från Birgitta där hon berättade hur smidig den australiensiska sjukvården är.
Tre gånger per dag kommer en terapeut hem till sjuklingen och när "feeding-tuben" som hon kallar det (han kan inte svälja maten, utan får mat via en sond i magen) hade ramlat ut, tog det 45 minuter (och då bor hon någon mil ifrån sjukhuset) från att Birgitta ringde sjukhuset, tills personal var på plats och fixade det hela.
Igår frågade jag henne hur det fungerar rent allmänt .., måste man ha försäkringar för att få all den här sjukvården?
Idag kom svaret.
Så här skriver hon:
Herr och Fru Stares ättelägg som ramlat ur boet och vilar i min hand. |
"Visserligen är det länge sedan jag bodde i Sverige, men redan när vi kom hit blev jag enormt imponerad av den australienska sjukvården och vi hör ganska regelbundet hur det är i Sverige.
Om man absolut vill ligga på privatsjukhus och sjävl bestämma vilka läkare som skall behandla en, så bör man ha en privatförsäkring, som är avdragsgill i deklaration.
Annars är det gratis och all specialist-behandling - som i Jannes fall - är helt gratis för pensionärer - och det mesta vi någonsin behöver betala för medicin är 5 dollar.
Det är även helt gratis för oss att gå till vår vanliga privata läkare och man får som regel tid samma dag man ringer.
I Jannes fall är det en physio-therapist som kommer hem och tränar upp hans muskler, balans etc - när man ligger länge på sjukhus blir ju sådant försvagat.
Det kommer också en speech-pathologist, som tränar honom i att svälja rätt, stärka musklerna i halsen och tänja ut stämbanden - det sistnämnda för att få starkare tal.
Sjuksköterskan kommer regelbundet och kollar blodtrycket samt inspekterar feeding-tuben och ser till att inget är infekterat.
Allt detta är också helt gratis och vi är lyckligt lottade att vi bor nära ett storsjukhus - Flinders - som har klassificerats som ett av världens bästa specialistsjukhus.
Detta var en kommentar till ditt mail.
Just nu skall hans speech-pathologist dyka upp.
Kram Birgitta"
4 kommentarer:
Jag tycker också att det är intressant.
Heja Australien! :)
♥
Verkligen fantastiskt fint.
Det låter proffsigt alltihopa.
Bättre än här.
Jag läste och tänkte att jag har dessvärre inte mycket att skryta med när det gäller den portugisiska sjukvården. Den är inte dålig men inte lysande heller.
Men så ringde precis den energiske unge sjuksköterskan från min vårdcentral och frågade:
1) om jag ville ha kvar husläkaren
2) om jag ville att han bokade tid för cellprov (som jag inte ens visste att man kunde få gjort på vårdcentralen; jag har med den vanlige medelklassportugisens misstro mot det allmänna gått och fått sånt gjort privat)
Det är jättefint på vår vårdcentral, ett nyrenoverat förra-sekelskiftes-hus. Och när jag var där och blev vaccinerad behövde jag knappast ens vänta - de skötte det mer eller mindre drop-in (göteborgsvitsen oavsiktlig).
Dessutom tycker jag att det är roligt att det är fler manliga än kvinnliga sjuksköterskor, och fler kvinnliga än manliga läkare!
Eva, SoF och annannan: ja, det är intressant, det här att få en inblick i hur det är i andra länder. Faktiskt tycker jag att det är alldeles vansinnigt intressant ,-)
Skicka en kommentar