tisdag 17 september 2013

Där hjärtat har sitt fäste ...


En gammal bild från det som då hette Malåträsk och som senare blev Malå.
Det var innan husen på Udden hade byggts .., och där vid rosa pilen - ungefär - lät pappa och mamma bygga sitt hus på Ringvägen 29. Huset stod klart 1955, då var jag ett år.



Så här såg det ut när vi flyttade in.

Där står pappa längst till vänster - i sin bruna basker -, där är mamma med en liten blivande bloggmadame i famnen, framför mamma står min då snart elvaåriga australiensyster Birgitta, intill henne kusinen Lena och en för mig främmande dam längst till höger.
Vardagsrummet var stoooort - med två fönster på ena gavlen - och användes inte som "finrum", utan där var vi jämt.
I garageslänten växte gul fetknopp och orangefärgad vallmo.

Ner till stranden var det bara femtio meter och från soffan i vardagsrummet såg man solen gå ner på andra sidan sjön.

Roddbåten låt nere vid vattnet .., och där badade vi om somrarna och försökte fånga fiskyngel med håv - utan att lyckas -.
På 60-talet hade pappa varit på sitt livs första längre resa - den gick till Las Palmas på Mallorca - och vid hemkomsten hade han planer på att låta bygga en trampbåt - det blev en racerbåt i stället -.

I sjön (som egentligen är en lång å) fanns aldrig några maneter, kräftor eller krabbor, men stora gäddor och gott om mört.

Berget heter Tjamstan och blev nästan kalhugget - där blev slalombacke och där föll min australiensyster och bröt några ryggkotor och blev liggande i tre månader i gipsvagga -.
I skidstugan fanns servering och där kunde man köpa varm choklad och mackor med skivbar leverpastej.

Vid foten av Tjamstanberget, mot vattnet till, fanns sjukstuga (tel. 21 till avdelningen och 86 till mottagningen), samt folktandvård.
Mamma arbetade som sjuksköterska och min störstasyster som tandsköterska.
I garderoben hemma fanns gott om vita förkläden.

Till vänster om den rosa pilen syns ett större hus, det var Björkbo eller Domänverkets kontor och där kom min pappa att arbeta. Telefonnumret dit var 30.

Den här bilden tjoppade upp på Malåsidan som drivs av underbare Ulf Bergström som lägger ner hela sin själ i att samla bilder från Malå med omnejd.

2 kommentarer:

Bert Bodin sa...

Ibland avundas jag de som har ett "föräldrahem".

Själv har jag varit en del av en stadsboende och flyttande familj och kan inte säga var mitt ursprung finns.

Jo - jag är åttondelsvallon.
Alltid nå't.

Elisabet. sa...

Bert: mina föräldrar var nästan dom enda i klassen som INTE var från Malå, så riktigt som äkta malåbo kände jag mig kanske inte.
Alla andra hade släktingar i närheten .. ,morfar och farfars och kusiner och mostrar. På pappas sida fanns nästan inga kvar och mammas släkt befann sig i Dikanäs.
Men jag förstår dig .., för mig är Malå ändå Hemma.