onsdag 13 september 2023

Dåtid och nutid ...

För tretton år sedan låg den här bilden på min blogg, men den måste vara äldre än så .., kanske tog jag den fem, sex år dessförinnan, då mina arbetsdagar tillbringades på lilla Fridhems Livs. Började arbeta där 1994 och slutade 2006, om jag minns rätt. 

Men titta på ostpriserna!!! Det var ju förhållandevis dyr ost ändå. Och hur i all världens dagar hann jag stå och klippa till skyltarna?


Grönt föll mig uppenbarligen i smaken redan då. Den här dörren fångades under ett besök i Blekinge, hos pv:s ungdomskompis Tompe. 

 Att pv är idog, därom råder inget tvivel. 

Så här är det: från april, maj fram till slutet av september, eldar vi sällan i pannan. Då klarar vi oss med den värme som solfångarna ger och får ju då också varmt vatten. 

Men sedan .., då blir det till att ta fram veden. Flera gånger i början av sommaren sade pv att njaaa, han undrade om det skulle räcka hela vintern, det som finns i vedboden? 

Men så började två grannar att bygga  - en har rivit det gamla och bygger nytt - och granne nr 2, ja, han har också byggare på plats. 

Så pv frågade vad som händer med allt spillvirke? Det slängs, fick han till svar. 

Och nu lastar han skottkärran proppad med detta släng-virke och han hämtar lass efter lass och kånkar uppför vår Kilimanjarobacke och han pustar ut och sågar i lämpliga bitar .., dels till kaminen, dels till vedpannan. 

När vi en gång fick en leverans med fem ENORMA säckar med ved, tömde han dessa på sitt innehåll och det renderade i åttiofem skottkärrelass uppför backen och så in i vedskjulet. Sjutton lass per säck, säger han. 

Nu är det färdigskrivet. Om en timme kommer Ecke och Britt hit och ska äta grillat och därefter bär det av till Skåne. Så underbart roligt det ska bli!

6 kommentarer:

Bert Bodin sa...

Ja, det var skillnad på ostpriserna, om man jämför med dagens läge.

Turtlan sa...

Där behövs då inget gym kort!
Friskis och Svettis à la Gula huset.

PV är då både idog och hållbar! Heja heja!
Kostade verkligen osten så pass då….?

Gunnel sa...

Vilken snygg textning av ostpriserna. Rent konstnärligt.

Elisabet. sa...

Bert och Turtlan: visst är det nästan obegripligt, detta att osten var så pass dyr, då .., för så pass länge sedan!

Elisabet. sa...

Gunnel: Och SOM jag älskade den delen av jobbet!

Gunnel sa...

Det förstår jag. Du var perfekt för jobbet.