tisdag 12 september 2023

Uppfylld ....


I flera års tid har jag varit medlem i Halmstad Filmstudio, vilket jag har haft sååå stor glädje av. 

I fjol såg jag kanske två av tio filmer och andra tittade jag på hemma i soffan .., hyrde dem via triart.se för ungefär samma pris som Filmstudion tar i snitt. (Då har jag räknat med 4 mils körning totalt + parkeringsavgift). 

Det som jag tycker har känts knepigt med biografbesöket (som ju självklart ger mera, rent visuellt, än att sitta framför tv:n) är att så gott som alla medlemmar går parvis. Inte nödvändigtvis man och kvinna, men två och två. 

Hittar jag då en bra plats i mitten nere, då kom som regel någon och frågade försynt om man kunde flytta ett steg, ja, deras väninna skulle dyka upp och kunde de kanske få sitta nära varandra. 

Ja, det var ju inga problem, men ändå .., 

jag tycker faktiskt att det är skönt att sitta i lugn och ro här hemma och titta. Måhända har jag blivit introvert? (Just den här filmen skulle för övrigt ha visats på Röda Kvarn den 25/9 och då är vi ju i Riga).

Så den här säsongen har jag tänkt hyra de filmer som  G Å R  att få fatt i (annars kommer dom väl nästa år) via nätet och så blir jag hemma. Idag såg jag den första; den som även ska visas på Filmstudion. 

Filmens titel är "Den tysta flickan" .., den är irländsk och så underbart vacker och sorglig och allt på en gång, så där så jag nästan tappade andan. En film fylld av kärlek och vänskap, men så mycket mera ändå. Oscarsnominerad för bästa internationella film och med sååå bra skådespelare.

Vad handlar den om? Jo, det kan ni läsa om här, andra beskriver den betydligt bättre än jag själv. 

Filmen är baserad på boken med  titeln "Foster", skriven av den irländska författaren Claire Keegan och regissör till filmen är Colm Bairéad (född 1981). Här en intervju med huvudrollsinnehavarna.

Den unga flickan spelas mästerligt av Catherine Chlinch (född 2009).

På en skala 1 - 5, får den av mig en klar 5:a och jag swishade 49:- till Triart.se och kan då, om jag minns rätt, titta på filmen under 48 timmar. Kanske vill pv se den i morgon?

11 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för tips om filmen. Boken är underbar!
Vill även passa på att tacka för att du håller fast vid bloggen. Så mycket igenkänning för mig, eftersom jag stammar från nordvästra Skåne (och kan se Hallandsåsen varje dag när jag är där på besök). Dessutom skriver du så fint och inkännande.
Ett stort plus för att du alltid länkar så att man slipper googla själv när man blir nyfiken på dagens ämne.
Allt gott till dig och de dina. Stella i Italien.

WalkaboutSweden sa...

Låter riktigt intressant Elisabet. Tack! <3

Elisabet. sa...

Stella i Italien: Så glad jag blir! Och roligt att du uppskattar länkarna. Det gör jag med när jag går tillbaka och ska kolla upp nånting och så hade jag kommit ihåg länkarna! Ha det så gott i Italien och tack för att du gjorde mig så glad. Det behövdes sannerligen just nu, när jag håller på att bli galen på en inloggning till ett flygbolag ,-).

Elisabet. sa...

Walkaboutsweden: Glöm inte näsduken bara! (Av flera orsaker ...).

Babsan sa...

Boken heter Det tredje ljuset i en ny översättning.Så glad då den fanns på Storytel

Babsan sa...

Har nu börjat läsa den sååå rörande

bettan sa...

Tack för tips, ska absolut försöka se den.
Jag håller med dig vad gäller biobesök. Stör mig på "med-biobesökare" de få gånger jag går på bio. Jag gillar inte att sitta nära andra människor, jo vänner och familj inga problem, men okända det gillar jag inte.
Antingen har någon dränkt sig i parfym eller rakvatten eller så hostar och harklar sig någon ideligen. Jag kan bli så himla irriterad och tappar koncentration. Senast på Lunds stadsteater, en sevärd pjäs, grannens kläser luktade av fukt och mögel. Svårt att säga till...och vad skulle det hjälpa?
Hjälp, jag hör vilken gnällspik jag är. Bra jag stannar hemma i min fåtölj.

Elisabet. sa...

Babsan: ,-) Lycka till!

Elisabet. sa...

bettan: det är oftast fullsatt när det är filmstudio-dags och om jag får sitta på balkongen (ömse sidor om salongen) i ensam-fåtölj (fyra eller fem på rad, bakom eller framför varandra), då går det bra, men det är inte alltid att det är ledigt där. Är inte heller någon vän av att sitta nära-nära.

Bert Bodin sa...

Film är bäst på bio.

Elisabet. sa...

Bert Bodin: ja, men det går bra så här också!