onsdag 2 oktober 2024

Film nr 2 ...


Gårdagens film "Smak av björnbär" i regi av Elene Naveriani (född 1985) visade sig vara en riktig pärla. Hyrde den via triart.se och det var länge sedan jag såg en så .., annorlunda film. 

Allt handlar om Etero, en 48-årig georgisk kvinna som driver en pytteliten butik som säljer tvättmedel och annat nödvändigt. Hon har aldrig varit gift; aldrig haft något förhållande. En särling är hon bland byns övriga kvinnor. Fri, men i deras ögon annorlunda. 

Så här beskrivs handlingen på Triarts sida: 

"I byn skvallras det, men Etero värnar sin frihet över allt annat. När hon råkar ut för en olycka som nästan dödar henne, vaknar en önskan som hon aldrig känt förut. Hon bestämmer sig för att det är dags att bli av med oskulden. Men kärleken har ett pris och frågan är om hon är beredd att betala?"


Huvudrollsinnehavaren , Eka Chavleishvili (f.1970) är helt magnifik när det gäller att med minsta minspel visa vad som sker inom henne! Så sensuell, så fylld av tillbakahållna känslor, så stark och så skör, allt på en gång. (I vissa sekvenser ser hon ut som Frida Kalho, kanske är det ögonbrynen ..?) 


Motspelaren (tvättmedels-leverantören) är inte sämre han. Bland grabbiga-machomän vilka lever i den lilla byn, är han en slags motpol, ja, han är också så bra! Temiko Chichinadze heter mannen, född 1966. (Bilderna dels från filmen, den sista från triart.se).

Detta var alltså den andra filmen i min egen lilla filmstudio. Den förra, isländska "Sommarljus och sen kommer natten", var också så fin.

Inga kommentarer: