torsdag 3 oktober 2024

"Skriv upp i kalendern ..!"

Torsdag förmiddag. Rutinerna är likadana var morgon. Frukostbrickorna är dukade sedan kvällen innan, men ägg ska kokas, kaffe bryggas och lite sånt. Nyhetsmorgon varvas med Morgonstudion. Pv eldar i kaminen och säger, så där i förbifarten, att det nu är möjligt att boka covidvaccin, ja, apropå att den äldre kvinnan - kund i affären - igår berättade att hennes son  (nästan i vår ålder) nu drabbats av covid. 

Alltså loggar vi in oss på Region Halland och får tid den 26:e oktober, fem minuter efter varandra, på Distriktssköterskemottagningen i Harplinge. Att strunta i vaccineringen finns inte på kartan; enbart tanken på hur sjuka vi var, kan ge mig ångest. Den skumpiga ambulansfärden till Halmstad lasarett .., svårigheten att få tillräckligt med syre. Nej, aldrig mera!


Varje morgon kollar vi våra blodtryck och skriver upp resultatet i den där fina kalendern, den som är så opraktiskt otymplig, men ack, så vacker. 

Mitt tryck idag: 101/67. Förundras ofta över att ens tryck ligger nästan  e x a k t  likadant om det tas vid samma tidpunkt på dagen.

Det raljeras ofta över att pensionärer som under veckan har mer än en inbokad aktivitet, kan uppleva stress .., och stämmer detta, så blir vecka 42 tuff för pv. Måndag folktandvården, fredag vårdcentralen. Aj, aj. 

Och i helgen har Halmstad kammarkör två konserter, såväl lördag som söndag .., och själv ska jag lyssna till Halmstad Symfoniorkester på söndageftermiddag. Pv har som vanligt övat och övat, ja, t.om sittandes på solstolen i Grekland hörde jag honom nynna på något stycke. I helgen ska det sjungas på såväl italienska, spanska, engelska, tyska, latin .., som på svenska. Han påstår sig kunna all text och all melodi utantill och kan nu koncentrera sig på att titta på dirigenten. 

Mera på agendan? Måste kolla upp när det är bäst att klippa ner på tok för höga spireabuskar, det gamla  äppelträdet som mest är murket och inte ger många äpplen, ska få gå hädan ..., ja och så är det ju allt med uterummet och i morgon båtupptagning och jag ska hjälpa till med att bjuda på varm korv med bröd. 

Just så är det. Ibland händer inget. Andra veckor är lite mer fartfyllda .., det gäller då oftast pv. Det i mina ögon så lugnande fotot här ovanför, togs av den äldsta. Det var igår.

9 kommentarer:

Rexxie sa...

101/67 ?? Är inte det lite lågt??

Elisabet. sa...

Rexxie: jag sa till pv att mitt hjärta kanske håller på att lägga ner verksamheten.
Men jag mår ju bra. / Elisabet

Turtlan sa...

Kanske lite lågt men känner du av det?

Jag som också har en tillvaro nu utan tider och arbete tyckte det närapå var stort ha en tid att passa igår 😉 Nädta tid är 14 oktober. Bäst hålla reda på den.
Dagarna blir lite mer lika. Tar mig ju ingen vägen heller utan skjuts. Hoppas så småningom kunna ta stadsbussen.
Jo visst jisses. Har ju två tider att passa 7 oktober. Röntgen och ta agrafferna.
Bra ang bacon. Viktigt! Har du tagit pneumokockvaccin? Bra komplettera med! Tas en gång var 5:e år.

Elisabet. sa...

Turtlan: Känner bara av det när jag böjer mig ner och ska resa
mig upp igen. Men det är inget våldsamt. Ja, jag brukar ta vaccin mot lunginflammation, men pneumokocker ..? Nej, det tror jag inte. /E

Turtlan sa...

Här i Värmland rekommenderas det för alla över 65 år. Gratis vaccin också. Kolla vad de säger i Halland. Det vaccinet kan tas vilken tid som helst under året. Här ger de också samtidigt med influensavaccinet.

Turtlan sa...

Läst på nu. Rekommenderas över 65 år i hela Sverige. Står lite olika om gratis från 65 eller 75 år. Läs på och fundera.

Tony sa...

På tisdag är det både Covid- och säsongsvaccin för mig.

Elisabet. sa...

Turtlan: Tack! Ska genast kolla upp detta! /E

Elisabet. sa...

Tony: Ja, vem vågar skippa vaccinet? Inte jag. / Elisabet