onsdag 10 december 2008

När allt rämnar ..



... på väg till Åhléns tittar jag in hos kvinnan som har fått veta att hon kanske har drabbats av bröstcancer.

Det är bara hon och jag och jag frågar hur hon har det och hon kommer emot mig och öppnar famnen .., hon är stor och varm och frodig, men allt är uppochner i hennes liv.

"Du förstår, dom ringde från sjukhuset och ville att jag skulle komma tillbaka för nya prover och helst skulle jag komma omgående eller om det blev dagen därpå och det blev ultraljud och jag tänkte genast att nu är det färdigt .., och efteråt, när det visade sig att där fanns något som inte såg så bra ut .., som inte s e r bra ut .., så blev det som ett stort brak .., det var som om marken öppnade sig och jag bara ramlade rakt ut i ingenting .., i ett enormt mörkt hål bara .. och jag grät och grät och tyckte att det var så jääävla orättvist och jag bad att få titta på röntgenbilden men blev nekad av sköterskan och jag blev bestört och tänkte att det är faktiskt min kropp och mitt bröst och mitt liv det gäller, men icke .., inte förrän jag träffade läkaren som var underbar .., rakt på sak och inget svammel och det är så jag vill ha det, ska jag dö så vill jag veta det .,. jag vill hinna förbereda mig!" säger hon.

Rösten är intensiv.

"Nu ska jag dit om en timme och ta vävnadsprov och läkaren säger att dom vill operera .. och du förstår, jag var på kurs förra veckan och hann tänka igenom alltihopa och först var jag ju bara ledsen och tänkte på mina barn .., men okej, dom har en bra pappa som kan ta hand om dem och dessutom är dom nästan vuxna .., så den biten kunde jag lugna mig med .,. men sen grät jag ännu mera .,. för ... ja, men för ... du förstår Elisabet .,. jag vill ju också vara med, jag vill också leva!!" säger hon.

Och hon tänker och tänker.

När jag har lugnat mig lite, då tänker jag ..."ja, jag ska ta hand om dig lilla cancer och du ska få vara intill mig, men faaan att jag ska klara det här .., jag ska ta mig igenom detta och om inte .., så får jag ta itu med den biten också ....".

Jag står där och lyssnar och säger inte så mycket, för kvinnan har så många ord som tumlar omkring och vill ut.

Och så brer hon ut armarna igen och vi omfamnar varandra och hon är varm och rar och så alldeles omåttligt l e v a n d e och jag säger att jag ska hålla alla tummar och tänka på henne och jag berättar också om den här kvinnan och sedan går jag ut i decembersolen, där människor rusar omkring med julklappshandel i blicken och jag tänker, som så många gånger förut, att detta är livet.

Så är det.

Det här är livet.

Allt på en gång.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Vi människor springer för det mesta omkring och beter oss som om livet ska vara för evigt. Vad är det i ens hjärna som tror att man har hur mycket tid som helst, och varför är det så svårt att lära sig prioritera det viktiga och uppskatta även det lilla? När som helst kan det ta slut. Nu, om en minut, om en månad eller om ett år.

Det ska jag tänka på imorgon när jag ska ha ett jobbigt möte med mina kollegor. Jag ser inte fram emot det, men vad fasiken är ett jobbigt jobbmöte. Det betyder ingenting alls, egentligen. Noll, nada, nothing.

Anonym sa...

Starkt. På alla möjliga sätt.

Christina sa...

Både din text och Matildas kommentar grep tag.

Det är så konstigt att trots att man vet det där, så glömmer man sig ständigt och lägger stor betydelse på saker som egentligen är helt oviktiga i det stora hela...

Hedgren sa...

Precis så var det. Precis så!

Elisabet. sa...

till er alla: jag ska höra med henne hur det går .,. jag frågade henne om jag fick skriva och det var helt okej.

Lena sa...

Jaa, precis så är det.

Monica Hansen sa...

Precis så, allt på en gång här och nu...