tisdag 13 april 2010

Förändringsobenägen ...



Ungefär så här känns det när arbetsdagen är tillända.

Och knäet liknar en timmerstock och det sticker som små knivar i det som är knäskålen och där man kanske inte alls kan ha ont, men det har man.

Ändå.

Och jag tar cykeln och lämnar in den på verkstaden en bit bort och sedan blir det promenad till Sparbanken, för nu har hela systemet gjorts om, nu ska vi inte längre använda den i mina ögon så geniala lilla dosan - den som har följt mig till såväl Grekland som Irland -, nej, nu ska här bli bank-ID och vi kunder uppmanas komma in till kontoret och hämta vår startkod.

Ojojoj.

Vi är många som står där i kö och kölappsautomaten har fått spatt och plötsligt åker man fyrtio nummer baklänges!

I kassan sitter en vänlig kvinna som tidigare arbetade på Sparbankens lilla kontor här på Regementsgatan och jag behöver inte legitimera mig .., "jaha, hej Elisabet, dig känner jag ju igen ...", säger hon och ler så rart.

Och för henne berättar jag om min ångest inför att själv installera detta nya och varför måste man ändra på sådant som är så bra?

"Det är för kundens säkerhet ...", säger hon.

Stackars bankpersonal .., ty dom nya betalkorten som vi alla har fått, har inte fungerat som det var tänkt .., det är inte underligt att det på väggen hänger en defibrillator .., risken är nog stor att såväl kunder som anställda kan få hjärtbesvär innan allt detta har löst sig.

Med den nya startkoden i kuvertet, går jag sedan hemåt.

Stupar.

Meddelar pv att nä, jag orkar inte sätta mig på tåget till landet Halland, jag blir kvar här hemma.

Och här är jag nu .., och har alldeles själv installerat det nya betalsystemet och t.om. betalat en räkning och bara det var ju en lättnad och kaffekoppen står här intill och på bänken i köket ligger ett härligt - men lite bränt - bröd från Söderberg & Sara.

Det blir nog bra allting.

10 kommentarer:

Rexxie sa...

....och jag fick en hemsk dosa av min bank i stället för deras smidiga lösning där man inte behövde ha massor med pryttlar med sig; så där ser man! Ena banken byter bort dosan, och den andra gör tvärtom...

:-)

Elisabet. sa...

Rexxie: men förutsättningen här är ju att jag alltid är i närheten av min dator och det är jag ju INTE.

Jag har ingen bärbar sådan.

Med dosan spelar det ingen roll var jag är .. jag kan lätt som en plätt logga in mig!

Linda sa...

Vad märkligt, jag har, precis som Rexxie, fått en dosa och ett kort av min bank. Tyckte det var bättre förr, då slapp jag sladdar, kort, dosor och annat skräp :)
Men som du säger, så gällde det att jag kunde ta med min dator.
Men jag kunde ha det där Bank ID på flera datorer så du kan säkert installera samma sak i Halland.

mossfolk sa...

Jag är så glad över min dosa. Smidig att ta med oavsett var man ska.
Men du, det där knäet... ska man verkligen cykla när det inte är bra?

Elisabet. sa...

LindaLotta: ja, det är ju hur dumt som helst .,. att jag måste installera att bank-ID på varje dator!
Med dosan var jag ju helt fri. Jag kunde gå in på biblioteket i Halmstad och låna en dator och kolla eller göra överföringar eller vad som helst!
Nu ska jag vara knuten som med en navelsträng till några specifika datorer! För mig är det en klar försämring, även om banken menar att det är säkrare.

mossfolk: att cykla är inga som helst problem, det är att gå mycket eller som i helgen - och ja, jag vet att det var dumt - att lyfta tungt och mycket.

Annas mamma sa...

Det är mycket som är krångligt men allt går förstås efter ett tag, men allt stressr också. Undrar hur 90åringar gör som inte har några anhöriga. Min bank har inga pengar, vill alltid ha lite pund i fickan hit där jag är nu, men kanske inga banker har några pengar längre.....

Elisabet. sa...

Annas mamma: ja, jag tänkte det också .., arma gamla människor utan datorer!!

LindaLotta igen: med min dosa behövdes ingen sladd. Man tog bara dosan med sig, knappade in sin fyrsiffriga kod och sedan ett kort nummer (två siffror) och så var det klart.

Linda sa...

Min dosa fungerar utan sladd också, har jag insett. men det är en sexsiffrig kod utan någon som helst logik... Och så ett plastkort som man sticker in i dosan.

Anonym sa...

Prova att lägga in din bank id på ett usb minne och se om det funkar. Då kan du ha med det jämt.

Elisabet. sa...

LindaLotta och Anonym: det går bra det här nya nu .., inga problem.

Fortfarande tycker jag att dosan är mer praktisk, men huvudsaken är att jag fixar det här. Man får helt enkelt vara mer förutseende. Eller ansluta sig till telefonbanken.