onsdag 28 september 2011

Dagens fönster ...



"Hej Elisabet!

Här kommer ett litet fönster som jag har hållt på ett tag!
Fönstret hittar man på Grenna Museum, och visst är det polkagrisens moder - Amalia Eriksson som står där innanför och paketerar sina polkagrisstänger!

Det hela började 1859, då den fattiga änkan Amalia Eriksson fick tillstånd att starta ett sockerbageri i Gränna för att kunna försörja sig och sin dotter med tillverkning av "finare bakverk och den s.k. polkagrisen".

Från början var grisarna "pluttar", men efter en tid lanserade Amalia polkagrisstången som kom att bli Grännas främsta kännetecken! Idag finns polkagrisen i alla möjliga smaker och färger, men en äkta polkagris är alltid röd och vit!

Amalia var länge ensam om att tillverka polkagrisarna, men efter hand så det dök det upp fler polkagriskokerier, för att klara av efterfrågan på det populära godiset.
Idag finns det ett dussintal polkagriskokerier i Gränna, som alla slåss om att sälja till just dig!

Och, man tillverkar det fortfarande för hand, och det är rätt häftigt att se hur massan blir till stänger, klubbor, skruvar...

Namnet polkagris då?
Det är det egentligen ingen som vet. En teori är dock att det är från dansen polka som var väldigt populär i mitten på 1800-talet. När killen skulle bjuda upp en tjej till dans gav han henne en liten "godisplutt" som lokalt kallades för "greser". Och därav namnet polkagris!? Vem vet??

Hälsningar
sportigajenny."

Inga kommentarer: