onsdag 28 september 2011



Joyce Carol Oates.

Det är nu några dagar sedan jag hämtade ut Joyce Carol Oates "Änkans bok", en slags självbiografisk historia där man får följa hennes tillvaro efter maken Rays plötsliga död.

Mycket av det som J.C.O berättar om, känner jag igen från mammas död, ja, även min pappas, men då var jag så ung.

Känslan av att marken gungar .., att man tappar fotfästet .., att man omvärderar mycket.

Att man inte har koll på sina känslor.

Att man blir fumlig och slår sig.
Själv ramlade jag och bröt handleden en vecka efter mammas begravning och min storasyster dråsade ner från ett träd och höll själv på att segla iväg.
"Det är typiskt vid dödsfall i familjen ...", sa läkaren i Ystad, ja, att dom som blir kvar förmodligen blir okoncentrerade och allmänt förvirrade.
Somliga skiljer sig eller bryter upp på annat vis.

Eller att man reagerar helt annorlunda än man någonsin hade förväntat sig.

Den biten tycker jag är intressant.

Men sen finns det där andra .., det där struntförnäma och överklassaktiga som lyser igenom .., känslan av att vara "förmer" än andra .., författarinnans ibland rent ofattbara nonchalans mot omgivningen.

Det känns som att läsa om en människa som aldrig någonsin har behövt ta hänsyn till någon annan än sig själv (och den helgonlike maken), han, som aldrig läste någon av hustruns böcker.

Allt det gör mig till sist r a s a n d e.

På sidan 351 skriver hon så här, - det är under avdelningen plumpt bemötande -.

"Edmund White (en god vän till J.C.O och hennes man / min anmärkning) berättar för mig att en gemensam bekant, en tjänsteman vid universitetet, hade sagt till honom - att hon ångrade att hon aldrig kommit sig för att skicka blommor till Joyce - och vi skrattar båda två åt det, åt allt vad sådana uttalanden innebär, som om blommor från den där kvinnan, någon som helst sympatiyttring från den där kvinnan eller ens en erkänsla från där kvinnan skulle kunna betyda något."

Det finns gott om sådant i boken.

Och ja, jag tycker visserligen om J.C.O:s sätt att skriva, men inte hennes arroganta överlägsenhet.

Den gör mig rent ut sagt spyfärdig.

4 kommentarer:

Lisette sa...

Jag slutade läsa JCO för flera år sedan!!!!

Elisabet. sa...

Lisette: Men jag BÖRJADE läsa henne i fjol! "Blonde" tyckte jag om och "Älskade syster" också .., den här gör mig mest irriterad.

Lena sa...

Jag gillar också hennes böcker, men den där boken ska jag alltså inte läsa.
Hemskt med överlägsna människor; hon kanske är så stor som författare att ingen på förlaget sa nåt. I mina ögon är det du berättar om direkt diskvalificerande.

Elisabet. sa...

Lena: trots ilskan fortsatte jag att läsa boken igårkväll och det är ju så att jag njuter av hennes sätt att skriva - det gör jag verkligen - men det här blev för mycket.
Jag läste en recension - som jag nu inte hittar - där rec. menade att det kändes som om J.C.O liksom förklarar sig och ber om ursäkt - oklart till vem eller vilka - i boken.
Precis så känns det!
Men hon gör det inte på ett trovärdigt sätt, mest bara för att "det ska så vara".
Det där arroganta och överlägsna finns där hela tiden.