söndag 11 november 2012

Monet i Frankrike om Här & Nu ...


Bilden på mitt Här och Nu visar undertecknandet av stilleståndsavtalet mellan Frankrike och Tyskland den 11 november 1918 i en järnvägsvagn i en skog i Frankrike. Bilden är tagen från Wikipedia.
 
(Elisabet säger: jag får dela upp det hela i ett och ett inlägg, då en del är ganska långa.
Först ut är Monet.)
 
Idag är det Stilleståndsdagen den 11 november i Frankrike. 
 
Det är söndag och därför stängt ändå men hade dagen infallit på en vardag hade allt varit stängt och alla varit lediga. Man högtidlighåller stilleståndsdagen, l'Armistice från första världskriget 1914-18 och det görs över hela Frankrike.
 
I varje liten by, inklusive vår egen är det ceremonier med borgmästaren och kransnedläggelse vid det krigsmonument som finns i  varje liten ort. I Paris är det presidentbesök, militärparader  och kransnedläggelse vid den okände soldatens grav vid Triumfbågen. 
 
Idag uppmärksammar man alla som stupat för sitt land och med särskild betoning på de många fransmän som dödats i Afghanistan, elva stycken bara i år.
 
Det är en ljummen men blöt dag efter de häftiga skyfallen igår. Jag tittar ut genom mitt fönster och ser hur de höga popplarna i byn blir allt gulare för varje dag. Vi ska strax äta en egenkomponerad Kyckling à la Provencale med goda kryddor, 
 
Dessi kommer att rusa runt i trädgården efter lunchen, den som blir mer och mer proppfull med ekollon på gräsmattan. Senare på eftermiddagen ska jag titta på programmet Vivement Dimanche, ett slags "här-är-ditt-liv-program" med kända fransmän.
 
Så är det Här och Nu i Frankrike för mig. Stillsam söndagskänsla.
 
Monet.

1 kommentar:

Steel City Anna sa...

Intressant att jämföra med England! Är det vallmokransar i Frankrike också?