torsdag 30 oktober 2014

På agendan ...

Ikväll var det en höjdarkväll i Gokväll!

Ja, det blev många ord av samma märke, men det får ni ta.

Först en stilig man som skulle göras om och det var inte bara det att han såg synnerligen sympatisk ut, han var riktigt grann och än stiligare blev han när allt var klart.

Men det var inte det bästa; nej, det var i stället ett helt fantastiskt reportage om hur det går till när ett svenskt företag bygger upp ett callcenter långt hemifrån.

Nu gällde det Färdtjänst och Senegal!

Så imponerad jag blev!!
Vilka begåvningar!
Nästa veckan, jag tror det är på torsdag, visas programmet i sin helhet.
(Torsdag .., då arbetar jag dag .., heja!)

Här kan ni se en liten snutt bara, detta är alltså dag 3 i svenskutbildningen, som till råga på allt är på skånska!

Hallå Dakar!
Svensk dokumentär från 2014. När ett svenskt företag som tar emot färdtjänstsamtal öppnar ett callcenter i Senegal börjar jakten på lokala språksnillen. 650 unga senegaleser söker företagets svenskkurs i hopp om att få ett jobb. De har sju månader på sig att lära sig flytande svenska och bara de allra bästa kommer att klara det stora slutprovet. Det finns nu en blågul bubbla i Dakar som upptäckt Josef Fares "Jalla Jalla" och sjunger med i Peps Perssons låtar. 
En humoristisk dokumentär av Magdalena och Marcus Rosen. 

Senare ikväll, nämligen klockan 20.00 kommer nästa pärla.
Ett program som har den upplyftande titeln Livet efter döden och handlar om hur tillvaron förändras för en kvinna som blir änka. Jag har sett trailern och log mest hela tiden.

9 kommentarer:

Kattis sa...

Vi har också sett vad som komma skall, och kommer att sitta bänkade 20.00!

Ruta Ett sa...

Åh nej, den missade jag!

Anonym sa...

Färdtjänstens kunder är ofta gamla, hör dåligt, har svårt att koncentrera sig eller har annat funktionshinder. Det blir jobbigt för dem att prata med folk med brytning och begränsade språkkunskaper.
Att undervisningen i detta fall dessutom sker på skånska i st f rikssvenska är inte charmigt utan oacceptabelt.
Men allt handlar ju om pengar... usch.
Hälsningar B.

Anonym sa...

Jag såg programmet om Elsi kl 20. Vilket program, och vilken häftig tant! Jag log också hela programmet. ellem

Elisabet. sa...

B: allt du skriver är säkert sant, så är det ju, men det förtar inte min beundran för dom här människornas begåvning!
Att sedan själva systemet är galet, att det måste gå till så - OM det nu inte fungerar - är en annan sak.
Men imponerad blev jag!

Elisabet. sa...

ellem: det blev dubbelt för mig att se den filmen .., ibland påminde Elsi väldigt mycket om mamma, då, när pappa hade dött och hon blev nästan förvandlad ett tag .., den biten var hemsk .., hon, som aldrig hade "predikat" hemma, hon gjorde det inte nu heller, men blev nästan fanatisk ett tag.
Så mellan varven, när jag tittade på filmen om kvinnan med alla hårbanden (hon måste slå världsrekord i såna!), kändes det som en egocentrisk och ganska (väldigt) fåfäng människa.
Å andra sidan är eller var hon gammal och kanske inte riktigt densamma som i yngre dagar?

Anonym sa...

Jag tänkte faktiskt på dig och din mamma när jag såg programmet.Elsi såg ut ungefär som min faster gjorde på 60-talet. Och hon verkar ha "stannet" på 60-talet. Hon var ju väldigt öppen i sitt sätt mot alla människor.Och häftigt att ge sig ut ensam på en så lång resa!Jag missade första 10 min av filmen så jag förstod inte att hon hade sin dotter där. Jag tyckte det var en fin skildring av en gammal människa.Och det är ju också positivt så länge man bryr sig om sitt yttre. Även om vi nog alla har erfarenhet av passkort som lämnat en del övrigt att önska. ;) ellem
ellem

Anonym sa...

Vad roligt att du gillade inslagen från Senegal. Hoppas du gillar filmen lika mycket på tors. Mvh Magdalena Rosen

Elisabet. sa...

Magdalena: det är jag helt övertygad om ..., och så vill jag säga en sak: när du satt i Gokvällstudion tänkte jag ..., "men ååå, så rar hon ser ut att vara, den där Magdalena!" Hoppas att du får riktigt många tittare!