tisdag 31 oktober 2023

"Lätt regn ...."

... läste vi hos SMHI igår  och det stämmer bra det. 

Medan pv sitter vid pianot och övar på sånger inför adventskonserten, den här ljuvliga sången till exempel .., tar jag Harry på promenad mot havet till. 

Sov förfärligt dåligt natten mot idag (gick ned och tog mig en halv smörgås, men inte ens det hjälpte ..., lyssnade sedan till Kinapodden som numera känns som en god vän) och det - att vara vid havet - är som ett reningsbad. 

Harry fick lulla på lite som han ville och jag häpnade över allt det vackra runt omkring oss. 

Sen hemåt. Pv hade då  bakat såväl bröd som gifflar; allt låg under bakduk och doftade överjordiskt, så där som nybakat alltid gör, men  just i skrivande stund, motstod jag frestaren. 

Därefter varmrökt lax till lunch, tillsammans med Ugglarp Grönts underbara morötter som inte är så vansinnigt söta, kokt potatis, romsås och salladen på strimlad röd, - och grönkål, pressad citron, solroskärnor, äppelbitar och  lite olja. Rester från gårdagen, alltså. Det bästa med salladen, det är att den håller sig fräsch i flera dagar!


Pratade med småttingarnas mamma igårkväll och har smajlat för mig själv åt det hon berättade. 

Han som är storebror och drygt 4 år, hade meddelat att han verkligen inte tänkte gå till förskolan och "jag tänker INTE lyda några regler!" 

Lite kände jag igen det från min egen barndom. Minns när mamma berättade att jag - i ungefär samma ålder - tog en glasskål med russin i och helt medvetet tömde innehållet på mattan i vardagsrummet. 

Hur mycket än mamma sade till mig att plocka upp russinen, hade jag bara stampat i golvet och sagt "Nej!

Till slut hotades det med smisk i rumpan om jag inte lydde. Det blev smisk, förmodligen en dask i ändalykten, men jag minns det inte själv, ja, i alla fall gjorde det inget större avtryck. 

Och om det hjälpte inför framtida protester? Knappast. Jag vet att även fyraåringens farfar fått smäll i rumpan, men då med en kvist. 

Jo, så kunde det vara förr i tiden. Kanske ligger det obstinata i generna. Arma barn!

2 kommentarer:

Gunnel sa...

Fin höstbild. De där nätterna när jag har svårt att sova brukar jag ta en kopp te och digestive med ost. Det är gott men sen måste man ju borsta tänderna igen och då piggnar man till. Man får bara hoppas att nästa natt blir bättre.

Elisabet. sa...

Gunnel: Nu har jag varit inne i ett stim med usel nattsömn, men det brukar ordna sig. Och Harry som får lyssna till Kinapodden och USA-podden ., han torde väl vårt lands mest allmänbildade hund ,-).
Och ja, ingen höjdare att borsta tänderna när man bara vill i säng.