måndag 30 oktober 2023

Visste ni ....

... att rollatorn (sorry, jag har nog alltid skrivit rullator med u ...) uppfanns av Aina Wifalk, född i Lund, men död i Västerås ?

Nej, det visste i alla fall inte jag, men kanske att jag hade en aning om att det var en svensk idé.

Så här står det i tidningen (?) Vårdfokus på nätet: 1978 lämnade Aina Wifalk in idén till en statlig utvecklingsfond. Hon fick pengar och kontakt med ett företag som gjorde konstruktionen och tre år senare drog tillverkningen igång. 40 år senare är det många som tar sig fram – och har fått bättre livskvalitet – tack vare Aina Wifalks uppfinning. 

Här kan man få se hur denna Aina såg ut. 

Mer att läsa om denna fantastiska kvinna kan man hitta här hos Wikipedia. Och för att detta fantastiska hjälpmedel skulle vara tillgängligt för så många som möjligt, tog hon aldrig patent på den!

4 kommentarer:

Turtlan sa...

Jo Vårdfokus är en tidning. Nämligen mitt fackförbunds (Vårdförbundet) tidning.
Brukar vara bra artiklar i den. Tex i senaste numret en berörande artikel om en 23-årig man som kom till Sverige via en livsfarlig flykt över bla Medelhavet från Syrien.
Kom alltså som 15-16 åring och ensamkommande till södra Småland. Tragglade och lärde sig svenska. Gick sen omvårdnadsprogrammet på gymnasiet och nu läst till sjuksköterska på mindre än 10 år. Ja det var den korta versionen av allt som han varit med om. Alla som vill jobba i vården behövs så tack att han valde detta yrke!

Elisabet. sa...

Turtlan: å, tack som berättade Annica! Ja, så många levnadsöden som finns bland oss andra. Så mycket man inte har en aning om! Bra kämpat av honom!

mossfolk sa...

Jag hade ingen aning om att rOllatorn var en svensk uppfinning (har också skrivit med u). Kul att veta!

Elisabet. sa...

mossfolk: det var din kommentar som fick mig att googla! Det tackar jag för! /Elisabet