onsdag 1 november 2023

När det strular ....

Onsdag.

Först blir det läckage på elementet i badrummet, det som funnits i huset sedan evigheter tillbaka. 

Det har helt enkelt rostat sönder längst ner och det stillsamma droppet som vi knappt upptäckte, det blev till något annat och till sist kunde pv stänga av  vattnet helt, just till det elementet. 

Jag tröstade honom och sa att det är ju ingen katastrof .., det är ju inte iskall vinter ännu och blir det ju dessutom nästan aldrig här. 

Därefter gick pv in i pannrummet och rörde lite på ett rött vred - riktigt varför vet jag inte - och då töms hela tanken på vatten, men inte på stört. 

Rent omöjligt visade det sig vara att stänga till samma vred ..., och nu är goda råd dyra. 

Kallvatten har vi, men varmvattnet kommer ju att ta slut. Och tankarna rymmer tillsammans 1000 liter. Nu blir det till att försöka få fatt i en rörmokare som har tid och lust och det brukar inte vara det allra lättaste. 

Det är förstås detta som är krånglet när man är husägare (det är inte jag) och inte kan ringa vaktmästaren. Nå, det hade kunnat vara värre. Vi hade kunnat vara födda i Israel, Ukraina eller på Gazaremsan och då är detta bagateller. Ändå tycker jag synd om husets herre, det ska erkännas.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Usch. Jag hoppas det finns någon rörmokare som förbarmar sig. Någon som är som Arvid som min pappa ringer efter och som alltid kommer. Eller i alla fall alltid har gjort det när pappa har ringt…jag har funderat över vad som skulle hända om något problem inträffade nu… / annannan

Babsan sa...

Hoppas allt löser sig

Elisabet. sa...

annannan och Babsan: vi har två varmvattentankar på 500 l vardera och allt det ska väl rinna ut, men han har lyckats leda vattnet till ett avlopp, tack och lov. Nytt element från Rinkaby rör (till badrummet) ska tydligen komma inom 2-5 dagar, men viktigare är ju att ordna eländet i pannrummet.

Elisabet. sa...

Jag menar förstås en GOLVBRUNN som finns i pannrummet.

Tony sa...

Oj det var inget bra. :(
Jag var alltid lite orolig då jag skulle stänga eller öppna huvudkranen (2st) till vattnet, de hade suttit där sedan 1973. Vad som helst kunde ju hända, sprutar vattnet ut genom huvudkranen då måste ju kommunen komma och stänga ventil i gatan. Men inget hände, nu kan jag släppa det.

WalkaboutSweden sa...

Det var JUST sånt här som jag inte var bra på. Att hantera problem i huset när de dyker upp och man är ständigt medveten (med gamla hus) att det kommer att ske, man vet bara inte när.
En julhelg (dagen innan julafton) så bestämde sig vår stoora varmvattenberedare att gå sönder, den stod och sprutade ut vatten i badrummet på källarplan.
Alltså mina nerver. Hur vi löste allt med julmat och annat minns jag inte, jag har väl förträngt det. ;)
En annan gång hade en dagvattenbrunn blivit igentäppt och källarplanet var vattenfyllt när vi skulle gå ner dit. Får nästan ångest bara jag tänker på det. . .
40 år med hus räcker gott å väl känner jag.
Lycka till!

Elisabet. sa...

Tony och Walkaboutsweden: Ja, precis som ni skriver är det! Minns i lilla huset i Skåne hur vår varmvattenberedare nästan exploderade och vi fattade inte vad som hände .., smällen lät ju som en mindre bomb och när vi rusade en trappa ner för att kolla, var det dimma/ånga överallt (av hettan) och så kom ju vattnet farande! PANIK.
Såna här gånger känns det bökigt. (Och tänk, om man inte hade haft råd att laga det hela, det hade ju - eller kan ju - bli dyra historier det här).

Bert Bodin sa...

Oj! Hoppas på räddning.