torsdag 5 mars 2009

Hemma ...



Så här blev det.

Vaknar mitt i natten av att pensionatvärden tar sig åt bröstet och säger att han har såååå ont, så ont .., och jag kan omöjligen somna om och frågar om vi ska ringa 112 ...., tänker att jag nog hittar till sjukhuset själv och i bilen finns förresten madame GPS som Anna-Karin så vänligt lånade ut .., men den sjuke mannen vid min sida säger att "så här har jag haft förut ., det går över".

Inte det minsta trovärdigt låter det.

Och av och till sätter han sig upp och tar sig mot bröstet och jag tänker att nu ska han förstås få en hjärtinfarkt och kanske segla hädan, just när jag har börjat få hemkänslor för pensionatet!

Just det.

Tala om en egenyttig syster Florence!

Men den sjuke mannen överlever natten (vägrar att åka till sjukhus) och på morgonen får han ligga i bilens baksäte och så styr jag kosan söderut, mot Ystad.

Sjukare är han inte än att han kan sms:a med dr Böhlander, som svarar att han kan åka till Sthlm och bo hos henne och småttingarna och maken .., ja, hon arbetar ju extra på ett hospice, hon är van .., "och män som är förkylda och får hög feber brukar tro att dom är nära livets slutstation."

Skriver hon.

Då skrattar pensionatsvärden och det låter som om livet ändå finns nånstans där inom honom.

Och nu är vi hemma hos mig och Pelle jamar och är lycklig och bland posten hittar jag ett paket från en för mig totalt obekant människa som skriver att hon brukar läsa på den här sidan och nu skickar hon min älsklingsparfym, för den har hon själv,men använder den inte!!

Dessutom (i samma paket), har Pelle fått en liten påse med torkade fiskar.

Små, små fiskar.

"Till Pelle från Yngve", står det på påsen.

Och överallt i min lägenhet sitter små lappar från Torun som bodde här i helgen .. och jag smajlar när jag river loss och läser ... och nu ska jag ta på mig arbetskläderna och t a c k till Moniica i Torsby för parfym och kattfisk och rara ord och tack till Torun för alla smålapparna och det goda och tack för alla fönster .., jag ska lägga in dem så snart jag får tid!

Den svårt sjuke patienten hälsar nog också.

21 kommentarer:

Joanna sa...

Hmm.. Män med förkylning.. Kom det efter vasaloppet förresten? Jag menar, i samband med det?

Christina sa...

Jag undrar också om det har något med Vasan att göra...?

Och så ler jag när jag läser den egennyttiga syster Florence tankar vid sjukbädden ;)

Anonym sa...

Elisabet, ibland kan jag känna att jag blir lite messerschmittig, om du förstår. Hoppas du ursäktar men intentionen är god.

Men en man med förmaksflimmer som nyss gjort en så kraftig fysisk ansträngning som Vasaloppet och får hög feber efter det och sen bröstsmärtor mitt i natten. Det är inte en man som man tjafsar med om att åka till sjukhus eller inte. Hade du ringt sjukvårdsupplysningen hade de sagt: åk in!!

Jag vet, för jag har själv varit där. Och i vårt fall var det faktiskt i grevens minut!!

Har pv någon speciell doktor för sitt flimmer eller sköts det via husläkaren? En läkarkontakt, ett EKG och allmän genomgång med sänka är ett råd jag skulle vilja ge Syster Florence. Att vidarebefordra till pv:n som säkert är som de flesta sjuka män: tror på ett plan att döden är nära men vägrar låta sig behandlas!

Hoppas du kan förmå honom att låta sig undersökas och det fort.

Babsan sa...

Tycker nog att PV ska ta ett EKG på en Vårdcentral nära dig!och det idag så det så

Babsan sa...

Tycker nog att PV ska ta ett EKG på en Vårdcentral nära dig!och det idag så det så

Anita sa...

Hmm... jag håller med övriga här. PV bör nog undersöka hjärtat. Hellre en undersökning för mycket än en gång för lite. :)

Allt gott!
Smulan

Anonym sa...

Ja, du hör Elisabet. Nu är vi flera. Och Smulan är sjuksköterska så hon vet!!

Rexxie sa...

Nåja, jag brukar också resonera så när jag får ont åt hjärttrakten, och än så länge har jag överlevt, men nästa gång tycker jag absolut att du packar in honom och drar iväg till akuten!

Anonym sa...

Här kommer "krya-på-dig" hälsningar till PV och kollegiala hälsningar till bloggmadamen.

Anonym sa...

en 500 mg magnesyl - tryck i honom det om han inte vill till sjukhuset. skyddar mot både stroke och hjärtinfarkt.

Kram Kusinsdottern Lotha ( som är sjuksköterska på en hjärtavdelning )

Å tack som alltid för en förtjusande blogg =)

Mian sa...

Ta ordentligt hand om PV.
Får han hjärtsymptom igen så åker du DIREKT till sjukhuset, lova det!

Annela sa...

Jag har nåt till dig på min blogg.

Elisabet. sa...

Till er alla: nu är det så här .., att jag själv är precis likadan som PV.

När jag för något år sedan låg på soffan med ont i bröstet och kände hur det sköt upp mot käken .., som strååålar .., då tänkte jag att .. jaha, nu får jag en hjärtinfarkt!

Vad tror ni att jag gjorde?

Tog taxi eller ambulans till akuten?

Nix.

Jag drog en filt om mig och tänkte att om det nu skulle visa sig vara en sån, då skulle jag bli så nervös och stressad, så av bara detta skulle jag väl avlida ..-)

Så jag blev kvar hemma.

Och PV sa inatt att ..."det är nog magen ..., jag har haft så här förut ..:", men han rapade ideligen och tog sig åt bröstet och jag tyckte verkligen inte att det stämde ett dugg med magbesvär.

Och han är liksom ingen som man bara tar i hampan och åker iväg med.

Men nästa gång ..-)

Tack för alla goda råd och en särskild kram till syster Lotha.

Jag looooog så här mycket när jag läste dina rader ., vet du varför?

Jo, det hade kunnat vara din mormors syster, - min mamma -, som hade skrivit den ordinationen ..-))

"Ta en magnecyl ...!"

Ps. PV säger att det är flera år sedan han hade flimmer .., fyra år, han äter medicin morgon och kväll för den sakens skull. Ds.

Monet sa...

Elisabet, förlåt att jag lägger mig i igen, men man medicinerar oftast inte bort förmaksflimmer. Det finns där när det väl uppstått och det återkommer. Det kan komma intermittent och det kan så småningom utvecklas och bli kroniskt. Och väldigt många känner inte ens av att de har det (min man inkluderad, inte förrän man blivit uppmärksam på symptomen).

Flimmer, angina pectoris (vilket jag tror din pv har/hade igår natt och för det finns det nitroglyceringtabletter om inte annat), igensatta kranskärl och hjärtinfarkt hör inte nödvändigtvis ihop. Men sammantaget visar besvären på ett hjärta som inte riktigt funkar som det ska. I synnerhet som det kommer sådana här reaktioner efter över en veckas hård skidträning, ett Vasalopp (som är känt för sina hjärtinfarkter faktiskt) och så en kraftig infektion på det.

Flera år sedan pv hade flimmer - hur vet man det? Ofta uppträder de i skov och går man med mätapparat ett dygn eller så för att kolla behöver det inte alls visa några abnormaliteter. Flimmer upptäcks dessutom oftast slumpmässigt vid läkarkontroller, så lömska är de.

Det här är inget att leka med eller ens chansa kring.

Och det här med magnecyl är helt rätt dessutom. Din pv borde stå på Trombyl som är den svagaste av alla svaga magnecylsorter.

Tycker inte det låter som om det var riktigt adekvat behandling av det hela om du förlåter. Och om du är likadan, bara lindar in dig i filt och tycker att du lika gärna kan dö där och då när du får ont i hjärtat, ja då är det ju inte lätt att övertala en pv att låta en läkare titta på honom.

Nu har du fått så många indikationer på att det är dags att ta symptomen på allvar att du väl ändå borde fundera på att ni inte ska "leka med elden". Ni ska väl ändå ha en framtid ihop, eller:-)?

Cecilia N sa...

Kan inget om sånt därnt men skulle definitivt åtminstone ringa om min man uppförde sig sådär konstigt.

Lyssna på förståsigpåarna, båda två! För som Monet avslutade, framtiden ska väl inte sluta här, så snöpligt?

Anonym sa...

Men allsindar...du måste ta PV till läkare. Det låter verkligen inte bra.
Jag köper inte det där med män och att de har nära-döden-upplevelse vid förkylning, inte heller att män är så pjoskiga när de är sjuka.
Snarare är det så (och då talar jag av egen erfarenhet och se hur det gick!) att män förringar sina sjukdomssymptom.
Ta honom till läkare, säger jag, om du vill ha din PV i liv till sommaren och resten av livet.
För det tror jag du vill.

Elisabet. sa...

Monet och Marskatten: så här säger PV som ligger på min soffa.

"Jag känner DIREKT när jag får flimmer .., har haft åtta elkonveteringar på 20 års tid kanske och äter medicin för det här. Min pappa hade samma sak .., men hann bara med fem el-stötar och jag är helt övertygad om att det här som jag hade i natt, kom från magtrakten."

Ja, jag lovar att tvinga honom till läkare ...-)

Evas blogg sa...

Jag är sent inne här och nu blir jag orolig. PV MÅSTE ta sina besvär på allvar. Många andra har sagt kloka saker redan och jag hoppas ni åker iväg till en läkare och kollar EKG.

Monet sa...

Så här vill jag säga till mig själv och alla ni andra, som precis som jag oroar mig för pv och Elisabet.

Vi har alla på olika sätt och med olika argument försökt visa på att det behövs läkarkontakt i nuläget. Och om det inte funkar måste man komma ihåg det här gamla visdomsordet:

"Man kan leda en häst till vattnet, men man kan inte tvinga den att dricka."

Just så är det, som Elisabet själv brukar skriva. Och jag hoppas att det snart blir en riktig törstig häst där i Ystad som inte sätter sig på tvären längre utan faktiskt, om inte annat för Elisabets skull låter kolla upp sig. Mer än så kan man inte önska sina nytillkomna bloggvänner.

Åtta elkonverteringar under 20 års tid säger något faktiskt. Går man inte i sinusrytm av sig själv utan måste få förberedande waranbehandling och kanske både akut och planerad elkonvertering och dessutom livslång medicinering, då är det ställt så att man lever med en hjärtsjukdom, hur illa man än tycker om det.

God bättring när det gäller infektionen önskas dock!

Elisabet. sa...

MOnet: från sjuklägret i soffan (nästan ingen feber nu ..) hälsar den bångstyriga hästen att han inte har Varan .., och att han går på regelbundna kontroller, så han känner sig rätt trygg.

Tror jag att han menar ..-)

Anita sa...

Morrn!
Hoppas vi inte blir tjatiga nu...:)

En så krafig infektion som PV tycks ha fått, och efter att ha utsatt sitt hjärta för en en så stor påfrestning som Vasaloppet är, kan innebära att även hjärtat drabbas av infektionen. Det kan vara allvarligt om det inte antibiotikabehandlas.

Som sagt; en läkarundersökning med Ekg skulle inte skada..