lördag 18 april 2009

Efteråt ...



Efter jobbet blir det fika nere vid havet.

Pensionatsvärden, som en timme senare ska ge sig av till en kusinträff i nordöstra delen av Skåne, ("du kan ju följa med om du vill .., så kan du lifta med Inez hem i morgonbitti ...?" säger pv snällt .., men jag tackar nej .., jag vill Bara Vara hemma hos mig själv och ta det lugnt ..., lösa korsord, tvätta håret och senare ikväll .., lyssna till koltrasten ..., och så är det detta att möta nya släktingar igen och det blir säkert nån Slags Samlad Allsångstropp .., nej, jag vill vara i mitt rede och ta det lugnt, så jag tackar nej, men det är ju snällt ändå, detta att bli bjuden ... och ännu snällare är det att acceptera ett nej ..), jo, han har ordnat med kaffe i termos och härliga räkmackor ..., och så slår vi oss ner inte långt från vattnet och med solen i ansiktet.

Det blåser friska vindar!!

Och jag har sticke-kalasbyxor och klänning under anoraken och kaffet smakar övermåttan härligt.

Detta, att få vara i närheten havet och få känna doften av tång och mot himlen se fiskmåsar som glidflyger över vågorna .., ååå, det är för mig själva meningen med livet.

Och tänk, alldeles gratis är det!

Så vi sitter där i en kanske en timmes tid och pv berättar att han på förmiddagen bland annat har läst inlägg från drygt ett år tillbaka .., då, när min mamma ännu var i livet.

Om elva dagar skulle mamma ha fyllt åttiosju år.

Jag har sagt det förut och säger det igen .., det där att man liksom inte kan föreställa sig hur ensamt det blir när man inte längre har sina föräldrar i livet.

Igårkväll tände jag dom tre ljuslyktorna som hänger i en slags ståltråd i mitt fönster och jag översköljdes av värme för min systerdotter - ja, det var hon som har förärat mig detta fina - och jag tänkte på mamma som ofta sa att hon älskade sina syskonbarn lika mycket som oss andra ..., inte kunde jag förstå det då .. men nu, nu kan jag.

Så jag ringde upp systerdottern som bara är tretton år yngre än sin moster och sa hur oändligt mycket jag tycker om henne och hur mycket hon betyder och vi gapskrattade .., måhända trodde hon att jag låg på mitt yttersta och hörde klang av harpor .., ja, att det var därför hon fick all denna kärlek över sig.

Efteråt .., kändes det bra.

Kvällen innan min mamma dog, satt jag hos henne i en timmes tid kanske.

Det var som om jag anade .., så jag höll henne i handen och överöste henne med snällord och pussade på kinden och sa att hon hade varit och ännu var, en sån snäll och fin mamma.

Nästa morgon var hon död.

Så en sak vet man .., det gäller att inte spara på snällorden.

Det var vad jag tänkte på där på stranden.

8 kommentarer:

Love, literature and gardening sa...

När jag läste detta blir jag plötsligt sugen att ta med brassestolen ner till stranden o sitta en stund. Men det får vara till imorgon för jag har ju precis tagit på mjukisbrallorna för att slumra en stund på soffan.
För ikväll ska jag till Surbrunnsparken i Ystad och dansa linedance med några hundra andra nördar. Om du får långtråkigt kan du ju cykla dit kika in genom fönstrena där...

Elisabet. sa...

Nej, men ....., är det sant!

Kan du inte svänga förbi och knacka på mitt fönster, så kan jag fånga din vänstra hand?

Regementsgatan, mitt emot Fridhems Livs.

Hörnlägenheten vid övergångsstället.

Minst ett fönster är öppet.

Moster Mjölgumpa sa...

Jag tror att vi oftast är alldeles för snåla med de där snällorden...

Jaså det anordnas kusinträff runt knuten. Då kanske man ska hålla sig inne idag!

Elisabet. sa...

Moster Mjölgumpa: ja, det vete sjutton vad det hette det där stället .. lite nordost om Kristianstad, tyckte jag att pv sa ...?

Hedgren sa...

Ja, idag bet vinden i kinderna. Men det är ändå sååå härligt att vara ute i solen.

Ha en skön kväll!

S o F sa...

Sitter här och småler....

Jag har också kommit på att det är så viktigt (om inte annat för en själv - sen när nära o kära är borta) att säga snällord till släkt och vänner.
Av olika orsaker var det mycket sånt för några år sedan:
Jag älskar dig!
Tack för allt som du har gjort för mig!
Tack för att du är/varit en sån fin vän och ett stöd för mig!

Ibland tänkte jag likadant, att de tror väl att jag har fått nåt illavarslande besked...

Nu när min mamma är död, så är jag så tacksam över att alla de där snällorden bara var tvungna att komma ut.

Kram E!

catwoman sa...

Det du skriver får mej alltid rörd...du har en fantastisk stil, och det är en ynnest att få ta del av ditt liv på ditt alldeles egna, poetiska sätt. Du ger mej hopp om att livet faktiskt går vidare...
Idag stötte jag för första gången ihop med min f d sambo och hans nya, unga, 22 -åriga thailändska sambo i din affär...och jag vågade mej fram och hälsa, och kände oerhörd värme för denna rara lilla flicka, som inte har en aning om de känslostormar hon orsakat hos mej och som är alldeles oskyldig till detta drama jag lever i, och som bara önskar skapa ett bättre liv för sej själv...och det är just det du har gjort, och som jag också måste försöka göra och i det är vi alla lika...det är en slags tröst, liksom din blogg...sluta aldrig skriva!

Cicki sa...

Man ska aldrig någonsin spara på snällorden. En dag kan det vara försent.