onsdag 15 april 2009

Läkare ...? Nätack.



I affären där jag arbetar, utdelas ett par gånger per år en s.k. kundenkät.

Det är ett A4-ark med rutor där kunden ska betygsätta personalens bemötande och så allt annat förstås; sortimentet .., prisnivån .., ja, kort sagt helhetsintrycket av butiken .. och som tack för deltagandet får kunden ett paket kaffe.

Helt ärligt är det alltid lite nervöst när alltsammans (från centralt håll ...) har sammanställts och så kommer svaren och det är diagram och uppgifter om hur butiken sköter sig i förhållande till andra affärer och så ligger svaren där färdiga att ta del av .., ofta i form av ett litet häfte på bordet i personalrummet.

Kundernas egna omdömen (där finns rader att skriva ner vad man tycker är bra och mindre bra .., med egna ord ...) är kopierade bara .., somliga har undertecknat med sitt namn, andra inte och ibland känner man igen handstilen och tänker .. "jaha .. ja ..,".

På det hela taget är det väldigt intressant, men också h e m s k t.

Man är helt i kundens våld och råkar personkemin inte stämma .., då kan man ana vad svaret kan bli.

Precis så är det med en sida på nätet som jag hittade mer som av en slump.

Sidan fyller säkert en funktion .. men det hela blir ju också helt och hållet subjektivt.

Om jag kommer till en läkare med förhoppningen om att bli sjukskriven och inte blir det .., tycker jag då att läkaren är mindre kompetent?

Det är sånt man kan fundera över när man hittar nåt sånt här.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Ett tips är att man kan försöka dela ut enkäterna till kunder där det finns en bra relation, som är positiva.
När jag gör utvärderingar i skolan ska ju alla elever svara och då kan det bli tufft om det är elever där "kemin" inte är den allra bästa.
Men det får man tåla, man får faktiskt tro på att man beter sig på ett just sätt.
Och skulle jag fylla i en enkät hos dig och i din butik blir det högt betyg, det kan jag lova. Var det ett paket kaffe du sa?
PV

Anonym sa...

..hövva...för att bli uthängd så där med ifyllda eller ännu värre, icke ifyllda stjärnor...tur att man bara är en alldeles vanlig.."suck"...människa...*L*

allra mjukaste kramar till dig från mig..

hälsar therese i, numera, eskilstuna...inte från solna...men från vindeln..

Bloggblad sa...

Fy fasen så hemskt... tänk om vi hade sånt system för att välja lärare!?

Fast jag vet att det förekommer att man låter sitt barn gå i en annan skola pga läraren som stod på tur. Vi har rätt små skolor här, med bara en klass av varje, och då vet man i god tid.

Jag är helt säker på att du inte behöver oroa dig - men det finns en surkart i min affär som skulle få lägsta tänkbara poäng. Blänger och surar och säger hej därför att nån tvingat henne. Jag hade hennes jättegullige son i musik i tre år - han bara älskade mig - men icke en igenkännande blick. Jag passar mig noga för hennes kassa.


(Fast vi har ett annat system för att få veta vad vi är värda... min nya lön kom idag... och jag har nog inte så många stjärnor av de siffrorna att döma. Ändå var det satt innan jag rök ihop med chefen igår...)

Anonym sa...

Fick din butik bra betyg då?
Det är lite intressant med enkäter, men man får ju välja sina offer.
Vi har liknande på min arbetsplats och vi har ofta skojat om att enkäten borde bara skickas ut till de kunder som vi har riktigt bra relation med!

Att man betygsätter läkare hade jag ingen aning om!
Jag skulle vilja att man betygsatte tandhygienister. Står i begrepp att byta, men jag känner ju inte den nya! Det hade inte varit dumt att få se ett officiellt omdöme innan man öppnar munnen!

Turtlan sa...

Den där dokotorssida kan man undra vitsen med.

Javisst är det bra och kul få bra poäng men sen kanske en endaste patient ogillar tex Dr X och skriver ett dåligt omdöme på sidan.
Men hur speglar det den doktorns kompetens?

Vad man tycker om en doktor är ju olika från person till person.

Nä den sidan ger jag noll poäng! Jag skulle då verkligen inte vilja bli uthängd sådär!

Instämmer med Anonym här före mig!

Å så med PV också....fick man kaffe...? *L*

Elisabet. sa...

Pv: ja, det var ju ett bra tips, det ska jag tänka på till nästa gång ..-)

Therese: ja, jag tycker att hela systemet är hemskt .., det blir ändå bara så oerhört subjektivt. (Fast med tanke på läkaren som våldtog sina patienter ..., så ....).

Bloggblad: det finns alltid kunder som tycker att man är helt olämplig .., så är det ., man kan aldrig vara alla till lags, så inte går man säker där inte .-)

Marskatten: jo, vi får jättefina omdömen när det gäller personalens bemötande och att vi har så korta kassaköer, där ligger vi väldigt bra till. Sen finns det förstås annat som går att förbättra.

Turtlegirl: jag skrev och betygsatte (men jag tyckte ju att hon var så bra ..., utifrån vad jag kunde bedöma .., det var mest bemötandet jag tog upp), MEN .., jag skrev också att jag tycker det är osmakligt med såna här sidor .., då det hela blir så otroligt enögt.