söndag 28 februari 2010

Någon som vet ...?


Plötsligt igårkväll försvann ljudet från SVT 1.

Det var precis när Melodifestivalen skulle börja, så det blev radioljud och tv-bild och naturligtvis osynkat och efter en stund blev man på gränsen till illamående.

Ingen förändring idag, med ljudet, alltså.

Alla andra kanaler fungerar som dom ska.

Och jag sliter mitt hår!

"Ja, ja, det här med tv är väl ändå överreklamerat ...?" säger pv filurleende.

Själv tänker jag på hockeymatchen ikväll och på en hel del annat som är trevligt att titta på ..., med ljud till,

Hur går detta till?

11 kommentarer:

Anitha sa...

Kan ha att göra med om SVT1 sänder ljudet i 5:1 format. Då kan det hända eran mottagare inte är rätt inställd. Går att växla på den mellan analogt och digitalt ljud. Det funkar här när ljudet försvinner. Ibland kan det bara räcka att byta kanal och sen gå tillbaka.

Elisabet. sa...

Anitha: du anar inte hur många gånger vi har bytt kanal?

Ingen skillnad.

Det började med att vi skulle byta kanal och råkade trycka på nån liten knapp (och vi har minsann försökt hitta tillbaka till den .-), men det är spårlöst borta.

Funderar på att ringa Signar Cederlund idag. Vad gör man? El-giganten har ju inga reparatörer som kan säga att ..."ja, ja, gör så här ...!" eller det kanske dom har?

Tack ändå, Anitha.

Anitha sa...

TV-märke? Märke på mottagare? (glöm inte jag har ägt radioaffären ;-) )

Elisabet. sa...

Anitha: haha .. nä, jag tänkte nog tanken! Philips på tv:n (pv:s mors) och boxen heter Smart Box. Om det nu är det du menar med mottagare? hälsar hon som aldrig har arbetat i en radio/tv-affär .-)

Turtlan sa...

Har Ni provat dra ur strömmen i VÄGGGEN på boxen?

Det hjälpte på en krånglande box i somras.

Tänk att det ska var så många knappar på en fjärrkontroll.
Man använder max 6-7 st av dem.

Hoppas det löser sig!

Turtlan

Bert sa...

Du börjar nu hamna i den ålderskategori som jag själv hamnat i. Den som inser att all teknisk s.k. utveckling INTE leder till förbättringar.

Vi har delvis samma problem. Korta ljudavbrott 1-5 sekunder. Osynkront ljud, vilket repareras genom att stänga av boxen (men ej teven) och låta den vila i några sekunder. När den sedan slås på igen, så är det den som syns, som pratar och ingen annan.

Elisabet. sa...

Turtlan: absolut! Flera gånger, dessutom.

Bert: jag hatar såna här nymodigheter och längtar tillbaka till tiden när en tv-apparat hade reglage på höger sida om tv-rutan ., det var Färg, Kontrast, Ljud och kanske nånting annat, men gud, så mycket enklare.

Råkar man trycka på fel knapp på fjärrkontrollen - vilket är lätt gjort om man inte har glasögonen på sig - så vips, har man hamnat i någon meny som man inte ens visste existerade och råkar man då trycka fel där, då är det goodbye!

Anitha sa...

Har mailat dig

Kerstin sa...

Det har jag råkat ut för också, men det var roligare. Jag såg på Västerbottensnytt, men ljudet kom från Nordnytt. En gång pratade de om en hemsk våldtäktsman på Nn och bilderna visade landstingsrådet i Vn. Då mailade jag till Boxer och Tv och fick rådet att ominsatllera alla kanaler. Det lyckades.
Är farmor för hela slanten i helgen, sönerna med de äldre barnen är i backen i toksnöväder och den yngsta av deras barn är här hos mig. Sover ute just nu. Igår var de och såg hockey i Sk-å, tur att Sk-å vann.

Ingela sa...

Sport kan i o f s vara nog så bra med radiokommentarer och TV-bild.
Men musik förstår jag att det inte är nån hit(!).

Elisabet. sa...

Kerstin: din kommentar fick mig att gapskratta! Hur kul som helst!

Ingela: precis! Och ibland hann jag tänka att ... "men nu kom han/hon av sig!" .., men det var ju det här synkfelet som orsakade det.