torsdag 28 oktober 2010

Hässleholm tur och retur ...

Greta, 80 år ...


Det blir en underlig resa det här.

Krumelurig!

Utanför Laholm får jag en långtradare framför mig och vägen är slingrig och det ösregnar .., i sju mil ligger jag där bakom och inser efter en stund att jag kommer att bli försenad till röntgenavdelningen, så jag ringer och säger som det är.

"Om ni har någon som står på tur efter mig, så ta honom eller henne så länge!"

Och väl framme i Hässleholm snirklar jag mig runt hela stan innan jag kommer till sjukhuset, tar sedan första bästa parkering, skyndar mig in och anmäler mig i röntgenväntrummet och möts av en sån härlig underskötare som säger .."hej på dig Elisabet, välkommen till Hässleholm!"

Jag har sagt det förut och säger det igen: å, vad jag ä l s k a r  dessa skåningar!

Klockan 11.30 har jag tid hos sjukgymnasten Per.

Så jag slår mig ner i ortopedmottagningens väntrum och väntar och väntar och väntar.

Intill mig sitter Greta från Smedstorp.

Om precis en månad ska hon få ett nytt vänsterknä och hon frågar hur det var för mig (hon har också fått dvd:n som, något förskönad, visar hur det hela går till ..) och jag säger att just så där härligt vet jag inte om det var .., jag låg mest och höll i kräkpåsen det första dygnet och Greta ler och säger att det ska nog bli bra

Wasti, Stenbock och demonstratris.

Efter en stund kommer en elegant madame och slår sig ner intill mig.

Då har Greta redan försvunnit och snart har jag väntat i två timmar!!

Kvinnan är av den mer pratglada sorten ., ååå, hon berättar om sina syskon (dom är många!) och hur mycket det har betytt att vara en stor syskonskara som alltid har hållit ihop ..("du förstår vilken trygghet!" säger hon leende ..) och jag får veta vad hon har arbetat med (demonstratris, "jätteroligt, jag tycker om att prata med människor Elisabet, var det Elisabet du hette .., ja, du skulle tycka om det, du verkar också pratglad!") och hon berättar om sin son, kanske har jag hört talas om honom .., ja, men titta här, säger hon och visar jackans baksida!

En stolt mamma.

Jaha .., det är han! 

"Oh ja, han har uppträtt på massor med ställen .., han sjunger Elvislåtar .., ja, just det!" säger Wasti leende.

När två timmar har gått .., då jag har lyssnat till såväl Greta som Wasti och läst ut såväl Allers som Hälsa, norpar jag en vitrockad man i flykten och frågar om han heter Per och är sjukgymnast och det är han .., och jag frågar om dom har glömt bort mig helt?

Det visar sig ha blivit en miss, jag sprang ju direkt till röntgenavdelningen utan att först meddela receptionen att jag anlänt och herr Per har inte fått meddelande om att jag dykt upp .., "men hjälp, nu tror jag faktiskt att du har slagit vänt-rekord, två timmar, stackars dig!" säger Per leende och klappar mig på axeln och jag säger att det spelar ingen roll .. jag har haft trivsamt sällskap och nä, det går bra.

Och jag får ta av mig byxorna och knäet sträääcks och täääänjs och böjs och allt är bra.

Hallandsåsen .., solen lyser där i norr, mot Laholm till.


Och så kör jag hem via Helsingborg ..., (handlar på Väla) hämtar upp pv vid Sturegymnasiet (jag har glömt cykelhållaren och herr pv får krångla in cykeln i bagageluckan ..måttligt lycklig är han ...) och det blir storhandling på Ica och sen hemåt.

Nu är jag tämligen slut på.

Men trevligt har det varit!

11 kommentarer:

Lilla B sa...

Åh, tänk där på Hallandsåsen, när man just skymtar Laholm, tjoade alltid vi barn som satt i baksätet i SAABen att "Kolla om tomten är hemma!!". Det är nämligen så att tomten bor i ett speciellt hus just till vänster( vägen gick inte riktigt likadant då som nu men bra nära..).
Huset finns fortfarande kvar och ibland kan man se att tomtemor/far har hängt ut tvätt. Det är ju faktiskt inte alla som vet att tomten bor på Hallandsåsen. Se detta som ett SCOOP i tiden!!

Elisabet. sa...

Lilla B: men ååå, att jag inte visste det! Men jag älskar när man kommer just där på krönet och allt det vackra breder ut sig ...

Liksom när jag passerade Klippan .., sååååå vackert, så vackert!

Rexxie sa...

...och appropå Lilla B's berättelse så fanns det en liten stuga på väg upp till Hälsingland, där mina föräldrar alltid sa "Titta om ni ser tomten" när vi åkte förbi...

Gissar på att hela Sverige är fullt med små tomtestugor där uttjatade föräldrar har gjort allt för att förströ sina uttråkade och tjatiga barn i baksätet!

Lilla B sa...

Men Rexxie då!! Det är möjligt att andra föräldrar tystade sina ungar med uppmaningen "Glo på tomtestugan" men i det här speciella fallet BOR tomten faktiskt där. Så är det, serru.

Elisabet. sa...

Rexxie och Lilla B: jag är ledsen att göra er besvikna, men hos oss kom tomten alltid från Arjeplog och där bodde han säkerligen också.

Men ni får gärna tro på era versioner, å, jag är så storsint så .-)

Lilla B sa...

Jaha - det här slutar väl med att envar får vara sin egen tomte...och alla blir saliga på sin tro...och snart så är det jul
Men jag vet var tomten bor...

SoF@Format900px sa...

Krumelurig dag, var ordet.

Men trevlig att läsa om (för mig som inte satt och väntade 2 tim i
V Ä N T rummet.

Känner mycket väl igen bilden på Hallandsåsen - vi brukar fotografera den varje gång vi åker ner till Skåne och hälsar på.
Haha, ja lite skadad är man allt.

Massa värme från Västergötland där jag haft lite höststormskänsla idag.

Monica sa...

Skönt det gick bra, verkar nästan som bilresan var det jobbigaste. Tänk till Hässleholm kom maken som åttaåring, första klass bodde de i Huskvarna men sedan ville modern till sina hemtrakter och de bodde i ett hus mittemot mejeriet på Maglegatan. Där blev han gräsligt retad för sin smålandsdialekt så han ansträngde sig att prata skånska och då blev han retad för det. Vad han pratar nu efter Uppsala, Eskilstuna, Jönköping och Stockholm, ja det vet jag inte;-)

Elisabet. sa...

Lilla B: haha .., livet är hårt ,-)

S o F: det var hur som helst trevligt .., personalen på ortopeden är alla sååå vänliga!

Monica; ja, det där med dialekter är intressant .., i Hässleholm pratar dom ju helt annorlunda än t.ex. i Ystad!

Evas blogg sa...

Nej tomten bor i ett litet härbre på Rödön :) Gjorde i alla fall :) Väntrum kan vara tråkiga och nervösa tycker jag. Men du verkar ha haft en trevlig väntstund (ganska lång sådan).

Elisabet. sa...

Eva: haha .., det verkar finnas många tomtehus runt om i vårt land .-)

Tänk, vilken tur för oss alla!