fredag 10 november 2017

Om Lisa-Kajsa Bernhardsdotter ...



En av mina allra trognaste vänner, ja, det är nog Dinah.
Dinah är uppvuxen i Adak utanför Malå (klasskamrater i många år och innan datorn gjorde entré brevväxlade vi flitigt; hon skrev alltid med blyerts och text-skrev liksom. Prydligt).

Kvinnan på bilden, det är Dinahs mormors mormor.
Hon hette Lisa-Kajsa Bernhardsdotter och var född den 5:e april 1861.
Lisa Kajsa .- som föddes i Sorsele kommun - var dotter till Bernhard Nilsson och Ulrika Karlsdotter.
År 1867 (då var Lisa-Kajsa alltså sex år) flyttade familjen till Mo i Rana i Norge, men återvände tre år senare till Sverige.
Under tiden i Norge hade familjen förlorat två barn, en dotter föddes där också och den tösens öde beseglades av fallandesot, alltså epilepsi (samma som min morbror), då var hon endast tretton år.
Ytterligare tre barn kom senare till världen.

Lisa (eller Lisa-Kajsa) var uppenbarligen en kvinna med styrka; med omkring femtio kilos packning gick hon hela vägen till Lycksele på proviantresor och bar alltså lika mycket som männen!
Och så skulle hon ju hem igen! Tio mil enkel väg!

Dinahs mormors mor ...

Så här skriver Dinah: "Lisa-Kajsa (som eventuellt i kyrkböckerna hette Elisabet Katarina) och hennes man Anders Sandqvist fick fyra barn, två pojkar och två flickor och min mormor var alltså äldst av dem. Denne Anders var femtio år när mormor föddes, kanske därför det inte blev så många fler syskon ...?"

Jag skriver till Dinah och säger att kanske var Lisa-Kajsa en förkortning helt enkelt av Elisabet Katarina och då svarar Dinah så här: "Jo, det är nog så. Och det är troligt att var så, för därefter heter de äldsta flickorna i familjerna Elisabet hela vägen neråt, ja, till min systers barnbarn, Amanda Elisabet".

Visst är det ganska fantastiskt!
Här dyker en novemberdag år 2017 upp en kvinna hemifrån Västerbotten och på några rader rullas delar av ett livsöde upp. Det visar sig att Dinahs mormors mormor uppnådde en ålder av 62 år; det är ju ganska bra ändå.

"Hej på dig du Lisa-Kajsa!" skulle jag vilja säga ..., "skulle du kanske vilja ha en kopp kaffe, ja, friherrinnan är på ingång och hennes goda kladdkaka finns kvar, det räcker nog till dig .., vad säger du .., slå dig ner i köket, jag tänder ett litet ljus här!"

Tack Dinah som berättade!


Och här är Dinahs morfars far.
Nu snurrar det runt för mig snart ,-)



1 kommentar:

mossfolk sa...

Åh vad jag tycker om sådana här små glimtar av tid som varit!