onsdag 8 november 2017

Tänk, om man kunde ...


På facebook dyker det upp ett inlägg från tidigare där någon har utmanat en att visa fem bilder av sig själv från förr och då är det den här som kommer upp.

Och jag blir så varm i hjärtat när jag tittar på fotografiet av den där lilla tösen med lockigt hår och luggen som hennes pappa - då på 60-talet - kämpar med nästan varje dag. Från byxans bakficka tar han fram en kam av plast.
"Kom Elisabet så får jag kamma dig!" säger han och drar han med kammen så att luggen kommer på sidan och han pillar in den lite bakom ena örat och säger att det blir bra.
Det är väldigt noga med sidbenan.

Hur ofta kom den där kammen fram?
Och hur totalt meningslöst var det inte?
Min lugg har alltid levt ett eget liv.


Och jag blir också varm i hjärtat när jag tittar på dom små vita skorna som inte ser så värst fina ut och strumporna som har korvat sig .., jag tänker att mamma nog inte brydde sig så värst i utanpåverk.
Klänningen hade grannen - tant Rut - stickat.



Fotot togs i Malå hos samhällets fotograf Åke Burwall.
Åke var en sån där människa som såg likadan ut genom hela vuxna livet; det var som om han var stöpt i ett stycke och så var det bra med det. Åkes fru hette Linnéa och brukade stå i affären - där man kunde köpa leksaker ( i en särskild hörna i butiken), pennor, papper, vykort, Agfa-filmrullar förstås, fotoramar, album, lösviktsgodis innan det ens var påtänkt (i glasbyttor med lock, jag brukade köpa sockerbitar, ni vet såna här lite sega ..) och så böcker, förstås.

Utanför butiken, på väggen mot Uddvägen, satt en godisautomat fylld med små chokladbitar och någon lite större variant. Det fanns dom (oftast pojkar) som sa att om man stoppade i myntet på ett alldeles särskilt sätt och så höll upp luckan som öppnades, ja, då kunde man öppna två luckor på en gång, men se, det lyckades jag aldrig med!

Sånt kan man komma ihåg när man tittar på ett svartvitt fotografi.
Jag skulle vilja krama om den där lillflickan och säga att ..."lilla vän, du ska veta att livet kommer att behandla dig så bra .., nej, det blir inte en helt rak linje, men ändå, du kommer en dag att gifta dig och få tre fina barn och barnbarn kommer du också att få och du kommer att flytta från Malå och bo i södra Sverige och kanske slutar du dina dagar i landet Halland".

Ungefär så.


Ps. Sedan många, många år tillbaka drivs Burwalls av Åke och Linnéas yngsta dotter Gudrun.
Gudrun och jag själv var klasskamrater från första till nionde klass; ingen hade så vacker handstil som hon! Gudrun fick i sin tur barn och hennes äldsta dotter heter Matilda och hon och vår Anna blev också klasskamrater och under många år bästa vänner. När Anna och Micke gifte sig, då hade denna Matilda gjort en film om Annas uppväxt (mest tonårstid) som var bara helt underbar och som visades på bröllopet! Bilden togs när pv och jag åkte upp till Malå något år efter att vi hade börjat träffas. Ds.

4 kommentarer:

WalkaboutSweden sa...

Jag anser mig inte vara överdrivet nostalgisk (vad det nu egentligen betyder..)
Men jag märker att sådana här gamla bilder från barndomen nu fyller mig med något slags vemod.

Precis som du beskriver, att man skulle vilja klappa om det där lilla barnet, prata med det - kanske trösta det lite.

Känner så nu...fast det är du.

Anonym sa...

Så söt liten flicka / Agnetha

Elisabet. sa...

walkaboutsweden: precis så! Jag var så blyg den första tiden i skolan och önskar att jag hade kunnat ingjuta lite mod i den där tösen som var jag!

Agnetha: ,-)

Evas blogg sa...

Lite så tänker jag också när jag ser på bilder från min barndom. Jag skulle vilja stoppa in massor med mod i henne. Jag var så blyg som liten och rädd. Jag ler när du skriver om dina skor och strumporna som korvade sig. Min mamma hade aldrig tillåtit det, hon var mycket för det som syntes utåt. Tyvärr, vill jag nog säga.