lördag 22 oktober 2011

Förmiddag i landet Halland ...


Och pElle ligger där uppe på soffan Ektorp och njuter av värmen från elementet där bakom och bakom ett fönster syns sigge nilsson - nu vill han komma in och få frukost - och husse öppnar fönstret och harry tar emot sigge som nästan är hans bäste vän - åååå, så han kråååmar sig! - och själva har vi också ätit frukost och lyssnat till Ring-så-spelar-vi och läst DN och GP (på sidan 9 i DN kan man läsa att den forne härskaren Khaddafis kropp på fredagen låg i ett kylrum i en gammal köttaffär i staden Misrata och på sidan 12 får vi läsare träffa det nygifta grekiska paret Aris och Maria som berättar om livet i Grekland - ett vackert par är det - och på familjesidan finns en nekrolog skriven av Björn Rosengren, ja, den handlar om advokaten Henning Sjöström som nu inte längre är i livet och för mig är Henning Sjöström så mycket av min uppväxt ..,å, jag minns pappa som låg på soffan och läste bröderna Sjöströms böcker och hur pappa gapskrattade och hur lycklig han var över all igenkänning från Västerbotten i allmänhet och Burträsk i synnerhet ...), men korsorden är kvar och blir till kvällsefterrätter ., och nu ska jag titta på Halmstads bioprogram och himlen är grå och löven gula, men det är ledig dag och det räcker långt.

Ja, ungefär så är det.

Så här skrev för övrigt Henning Sjöström om sin syster Gunborg och jag tyckte det var så fint skrivet. Texten fanns i hemtidningen Norra Västerbottens nätupplaga.

"Den 31 maj avled Gunborg Vallengård, Burträsk, i en ålder av 98 år.

Vi var tolv barn till hemmansägaren Johan Sjöström och hans hustru Lina.

Nu återstår endast två i livet, syster Ebba och jag själv.

Gunborg ansågs döende när hon låg på Hällnäs sanatorium i tuberkulos 18 år gammal. Nu blev hon 98 år och frisk in i det sista.

När mor dog vid 51 års ålder tog Gunborg över ansvaret för de minderåriga syskonen som en mor. Hermodskurser blev vår brygga till intellektuella yrken. Sin mans lön använde hon till stora delar att sprida bland syskon.

Vi har när man ser det som helhet haft bra och varierande liv alla tolv.

Längden i våra levnadslopp har varit mellan tre och 98.

Ingen har ansett sig beklagansvärd.

Kan man begära mera?

Henning Sjöström"

Inga kommentarer: