fredag 15 mars 2013

"You are not alone ...."

Studier av händer. Vincent van Gogh. Tack Eva i Tyresö.




Innan det är dags att ta långrundan med harry och med Michael Jackson som sjunger detta för mig ..., tittar jag in på hemtidningens webbsida.
En gång i världen var det bröllopsbilder och nyfödda barn som var det intressanta, numera - det är förstås ett ålderstecken -, går jag direkt till avdelningen avlidna.

Där möter mig fotografier av leende människor och jag läser och blir varm i hjärtat.

Där är Greta, som "äntligen har fått flytta till sitt himmelska hem ...", och där är Marianne som en gång mötte Oscar Petterson som blev hennes make och 1959 flyttade paret till Helsingborg där Marianne - som ser så glad och sprallig ut på bilden - kom att arbeta inom glas, - och porslinsbranschen.

Och där är Ingemar som växte upp i Mjödvattnet, yngst av sju syskon .., och som i sextiofyra år var gift med Maj-Britt ..., och där är Tora som blev änka vid fyrtiosju års ålder och själv fortsatte att driva jordbruket i Gunsmark och som även var politiskt aktiv och satt i socialnämnden och jagade och fiskade gjorde hon också, Tora.

Fjäder på stranden utanför Helsingborg.

Sist av allt läser jag om Henry Stenmark som har avlidit i en ålder av 91 år.
Bilden av Henry visar en vithårig man som ler rakt in i kameran och så här står det bland annat i texten:

"På Henrys 14-årsdag, julafton 1935 avled hans far och tre månader därefter dog tvillingbrodern. Som faderlös fick han tidigt börja arbeta och hjälpa till med familjens försörjning.
Första jobbet var inom timmerhantering i Skellefteälven i Lundqvistarnas regi.
Han jobbade också som maskinist på bogserbåt som fraktade timmer efter Norrlandskusten.
Henry har arbetat på Ursvikens mekaniska och en period på Sundgrundsfärjan tillsammans med sin bror Tore.
1959 blev han kommunanställd med arbete vid renings- och vattenverken i Klemensnäs, Tuvan och Abborren där han avslutade sin karriär 1986 utan att ha haft en enda sjukdag.
Under beredskapsåren var Henry inkallad i tre år och fick bland annat hjälpa finska flyktingar, människor och boskap med båt över Torneälven. Han tjänstgjorde också i Föllinge, Jämtland.
Det var en spännande period med många dramatiska händelser som satte djupa spår hos Henry vilket han gärna återkom till när han berättade om sitt liv."

Och jag tänker ..,vilka helt fantastiska levnadsöden som vimlar där på webbsidan! 
Tack Norran!

1 kommentar:

Anonym sa...

Henry var svärfar till min arbetskamrat. När han kom in på lasarettet akut för ont i bröstet, var de förundrade över att det inte fanns nån journal på honom.Hade ju aldrig varit sjuk! ellem