torsdag 23 maj 2013

Efter tre ....


Förmiddagspass på jobbet.
Det är underbart roligt .., mejeribeställning .., påfyllning .., brödbakning .., kassaavlösning .., en stund i charken medan A-M dricker kaffe .., och jag träffar Christer som nog är i åttioårsåldern och världens raraste man - nu kommer han och handlar tillsammans med sin son -.
Christer har en gång i världen arbetat som rådman.
Han ser ut precis som en nallebjörn.

Moppar hemåt.
Havet är turkosfärgat, särskilt vid Steninge.
Överallt ser jag maskrosor och blommande syréner!

Hemma.
Släpper ut hundarna .., sätter mig i solen och dricker kaffe .., klipper gräsmattan - hela framsidan -, det tar en timme och efteråt fyller jag skurhinken med såpa och varmvatten .., lägger en lavendeltvål i botten och så sitter jag där ute och låtsas att jag är på ett fot-spa.
Å, så mjuka fötterna blir!

Och medan jag sitter där, lyssnar jag till P1-prat ..., en före detta gängledare berättar hur det hela hänger ihop .., han berättar om försäkringsbedrägerier när det gäller bilar som brinner och glädjen hos unga killar när massmedia direktsänder och hur det triggar igång pojkgäng i andra förorter att göra ännu värre saker.

"Det handlar om kanske tjugo ungdomar som ägnar sig åt det här ..., sen är det gängledare som betalar unga killar nån tusenlapp för att sätta fyr på några bilar, förutom gängledarens egen förstås, den bilen är ofta inköpt i Tyskland .., och tusen kronor för minderårig kille är mycket pengar och ägaren till bilen - den där gängledaren -, han får ut rejält mycket mera .., ja, ni har inte tänkt på att det är inga bilar på Lidingö som brinner ..?" säger den före detta gängledaren.

Av och an går pratet.



Man kan försöka stänga av.
Så det gör jag.

Himlen är blå.
I slänten växer ett litet sällskap med styvmorsvioler.
Där klippte jag inte.

Och pv hör av sig.
Han är stressad nu, det hörs tydligt.
Gårdagskvällen ägnades åt att rätta hur många nationella matteprov som helst; allt som allt är det ett åttiotal som ska gås igenom och så börjar allt om igen nästa vecka.
Växthusprojektet får vila så länge.
Och han pratar forcerat.
"Du behöver väl inte låta så arg ...?" säger jag.
"Nej, jag är inte alls arg ...", svarar han.
Det är väl stressen förstås.

Emma ..., ikväll är det bal. Här hos frissan.

Så där sitter jag och funderar över tillvaron, allt medan harry och elvis ligger utsträääckta på den nyklippta gräsmattan och borta vid vedhögen ser jag en liten rödstjärt och där är en skata som letar rester från den tömda komposten ..., och snart är det fredag och på lördag blir det bloggvänsbesök och ikväll ska Emma på bal, tänk, vad tiden går ..., och det piper i telefonen och där är en bild på tösen som i höst ska börja gymnasiet och är mitt barnbarn.

Åren går.
Dom går alldeles för fort, vänta ska ni få se, ni som är yngre.

7 kommentarer:

cruella sa...

Men oj vad avancerat med balen - hon går väl i nian? Det gör dottern också, knappt ett ljud har jag hört...

Eva i Tyresö sa...

Jo vi hade avslutningsbal i nian i min skola. Ja där jag jobbade i Trollbäcken. Det var festligt och nästan alla var med =vågade vara med . Det var middag och underhållning och dans och helt alkoholfritt säger jag stolt!!

Elisabet. sa...

cruella: ja, inte var det så här när döttrarna gick ut nian inte, den saken är säker. Detta liknar ju nästan studentfest?

Eva i Tyresö: det hade ni? Ja, det är väl nya tider, kanske.

cruella sa...

Jag påstår inte att det inte förekommer avslutningsmiddagar med disco. Men det är inte så formellt. Sönerna har haft kostymer. Det har inte varit långklänningar. Dotterns skola ska ha temamiddag, Glitter och glamour, så jag misstänker det blir mycket 20-talsinspirerat a la The Great Gatsby som är i ropet som film nu.

En kompis till mig har döttrar som är lite äldre än min, den yngsta som min A. Där i den välbärgade Stockholmsförorten förväntades föräldrarna hyra flådiga bilar att köra ungarna i... Tappade hakan.

Elisabet. sa...

Cruella: så var det när Anders gick ut gymnasiet i Ystad .., men aldrig någonsin så här när nian avslutas.

cruella sa...

Det är Amerikainspirerat förstås. Prom night. Bara de tycker att det är jättekul och inte för pressat och att inte de med lite mindre pengar känner att det blir för mycket... och så vidare. Det är så haussat allting nuförtin.

Hälsar kapten Stofil. (Hon har verkligen ett vackert hår! Brås på mormor förstår jag.)

Elisabet. sa...

Cruella: jag tycker nog att detta är rena vansinnet, för det måste ju bli jättedyrt och svettigt för många föräldrar också! Men nu har jag ju aldrig varit bal-typen själv och tackar högre makter att jag slapp detta ,-)