tisdag 11 november 2008

Dag sex av tretton på raken ...


Gråväderströstbild från i somras.
Engelska Bokcaféet.

Tisdag är nästan bästa dagen.

Då börjar jag halv åtta och slutar tre och det känns nästan som om man ska gå på semester.

Fyra timmar totalt i kassan blir det och till en början är det strul med precis allting; det visar sig vara fel pris på kycklingfilén ("hördu, du har slagit in fel pris!" säger kunden och den som sitter i kassan är helt oskyldig .., det är någon annan som har glömt att ändra priset i datorn ..., men det är förstås kassörskan som får ta emot ilskan ... )och en dam har tagit fel ost och vill ha även den till extrapris och flera kunder på raken blandar ihop sina varor och en herre ser hur sina varor glider iväg till kunden som står vid änden av kassadisken och packar i allt som är hans och inte förrän packmannen har betalat, säger den andre, "men dom där sista ..., jamen, det var ju mina varor!!"

Det är såna gånger man har lust att säga Hemska Saker, så där som ..."varsågoda och håll reda på det ni har handlat och det finns varuavskiljarpinnar, gissa, vad man använder dom till!!!"

I stället ler man och säger att ..."ja, ja, det är helt okej ... det är ingen fara", fast man får ägna tid åt att göra returkvitto och betala tillbaka pengar till den första kunden och ganska jobbigt är det hålla leendet på plats.

Och en annan kund har ont om pengar och drar kortet tio gånger för att testa hur mycket eller lite som finns på kontot och kunderna bakom suckar och sträääcker på sina halsar.

"Men du kanske skulle ta bort cigaretterna ...?" föreslår jag, men det är ingen populär åtgärd.

"Vi försöker en gång till .., det måste ju finnas pengar där!" säger kunden, medan displayen om och om igen säger nånting helt annat, nämligen "MEDGES EJ" och till slut åker cigaretterna tillbaka till tobaksshyllan och så börjar vi på ny kula igen.

Vid det laget börjar leendet kännas aningen stramt.

Det blir bättre på lunchen, ty då har vi återigen besök av lilla Hilda.

Jag berättar om Pelle och att han tycker att jaga små möss och ta fåglar och Hilda lyssnar lite misstänksamt.

Sen får jag hålla i Hildas lillasyster som heter Ella och som sitter så lugnt och stilla i mitt knä och jag säger att jag känner mig som en mormor igen .., ja, hjälp ..,. vad det är roligt med småttingar som förgyller ens tillvaro!!

Från ett till tre sitter jag i kassan.

Kunderna har börjat handla julkort och hasselnötter och jag delar ut Icas adventskalendrar och många köper dansk fleskesteg som är skårad i svålen .., och massor med stora kalkoner passerar kassan även idag och där är en ung man, ursprungligen från Umeå, som köper lussekatter och glögg.

"Hej du .., nu är du minsann efterlängtad!" säger en för mig främmande man i 60-årsåldern, ja, precis när jag har dragit bort berget av kundkorgar och nu är på väg till kassan igen.

"Och från Västerbotten är du också ...!" säger mannen och smajlar stort.

"Javisst, och du är då från Ångermanland ...!" säger jag och jo, det är precis vad han är och då häpnar kunden som står bakom och skakar på sitt huvud .., "va, kan man höra det så väl ...?" och vi säger att det är just vad man kan det.

Och sen är dagen slut.

När jag cyklar hemåt är himlen gråblå och jag har motvind hela vägen.

I morgon är det kurs och vi ska befinna oss nära havet .., här ska vi vara .., ja, ett 70-tal Icaanställda från Skåne.

Det går nog det med.

5 kommentarer:

Evas blogg sa...

Engelska bokcaf'et besökte vi det första vi gjorde när vi kom till Ystad i somras. Så fint där inne på gården. Mer var i Ystad ligger den där stora anläggningen där ni ska vara i morgon?

Elisabet. sa...

eva: alldeles vid havet!

Inte långt från Fritidsbaren med dom goda wienerbröden.

Anonym sa...

Kan man få låna Pelle?? Idag när jag skulle söka en sak ute i förrådet så öppnade jag dörren till skåpet på väggen. Medan jag skannade av hyllorna med blicken äe jag plötsligt öga mot öga med en liten mus. Riktigt söt egentligen. Men eftersom jag var helt oförberedd skrek jag till och drämde igen dörren. Undrar vem av oss som blev mäst rädd? Ska skära en bit av prästosten och gillra fällan redan i kväll tror jag. Men det kan bli lite problem om jag måste tömma den... Men ena grannen är älgjägare, han kanske kan bistå en kvinna i nöd om modet sviker!
ellem

Bettankax sa...

Jag vill sitta där och fika...NU!

Elisabet. sa...

ellem: haha .., ja, mer än gärna .. ,han är så grinig av sig nu ...! Men på söndag ska han få följa PV till landet Halland och bli där någon vecka.

bettankax: nej, det tror jag inte .., inte just nu när det stormar och blåser!
(Jo, jag förstår ...)