tisdag 21 september 2010

Om ett annat liv.


Samos.
Någon har ställt ut mat till en liten hemlös kisse.


Från hemifrånvännen Dinah kommer ett mail med länk till en tidningsartikel.

Jo, jag såg den själv igår och tänkte att å, sån tur att det finns såna människor!

Och jag tänkte också så här .., att nog vore det väl underbart om man, så här på sluttampen av sitt yrkesliv - kunde hitta ett arbete som verkligen ger mening åt tillvaron.

Javisst, en kassörska kan göra skillnad i människors liv.

Alla yrkeskategorier
kan göra skillnad i sina medmänniskors liv.

Och jag tänker på den unge mannen som är polis och öppnar en bildörr och möts av en lika ung man med pistol i handen och efteråt berättar den förste unge mannen om den där känslan som kom ikapp honom - efteråt -, men han berättar också om mannen med pistolen - som även han -, hade vittnat om s i n rädsla. Och sedan inser man, verkligen i klarsyn, hur människors livs vävs samman, in i varandra.

När jag i somras blev bjuden på saft och bullar utanför den stora kyrkan vid Centralen i Stockholm, då slog det mig med sådan kraft att .., detta att stå och dela ut mat/fikabröd, ja, vad som helst, nog måste det ändå kännas betydligt mer meningsfullt än att lära sig tvåhundrafemtiotre nya plu-nummer och på måndagsmötet försöka luska ut hur man ska få människor att handla ännu mera.

Men alla kan inte försörja sig (nej, jag vet att det säkerligen är på ideell basis) på att dela ut bröd och kaffe och någon måste, trots allt, sitta bakom kassan, och någon annan måste hålla gatorna rena och en tredje tömma sopor.

Så är det förstås.

Alla behövs.

Och här är artikeln.

1 kommentar:

Ingela sa...

Bi*rro, som jag ofta tycker är riktigt bra skrev ett stycke i somras om detta med jobb. Den här gången kunde jag både hålla med och känna starkt avstånd till det han säger. Det är klart att en ung människa kan ha drömmar och ska få ha det. I bästa fall kan men förverkliga den, på ett eller annat vis. Men "drängjobb" som han uttrycker det - de ska också göras. Och de som gör de jobben har lika stor rätt att känna sig stolta över det de gör. Alla behövs. Borde få behövas.