lördag 13 mars 2010

Från albumet ...



Här ligger min bästa kompis Eva på soffan i vårt vardagsrum.

Bildtexten lyder: "Eva besöker mig då och då och hennes stående sysselsättning är då att läsa tidningar, till min stora förtvivlan."

På väggen syns pappas prisskåp med alla pokaler och små plaketter.

En gång i sin ungdom var han norrlandsmästare i löpning, han hade rekord på 1500, 3000, 5000 och 10 000 meter.

(Hos pappas bäste vän, Mauritz Brännström, finns dock mycket större pokaler och på väggen hos Mauritz hänger dessutom en lagerkrans .., ty Mauritz skidade en gång i mål som vinnare av Vasaloppet .., när jag blir äldre ska jag förstå att det är som en liten osynlig kamp mellan pappa och bäste vännen.
Mauritz dör året före pappa, helt plötsligt bara, när han kör bil i samhället. Kvällen dessförinnan har pappa och mamma som vanligt druckit kaffe hemma hos Gunborg och Mauritz och tjugofyra timmar senare ska mamma arbeta på sjukstugan, dit man kommer med den döde Mauritz. I flera månader efteråt har min pappa svårt att sova, ja, han får dödsångest och låter, till vår förvåning, stövaren Buster ligga vid fotänden i sängen, då, när mamma är jour på sjukstugan.)


På väggen, till höger om skåpet, hänger en oljemålning som mammas systerdotter Agneta har målat.

Under prisskåpet finns en ett annat slags skåp, med björkfanér, och där inne har mamma fint porslin och i en liten låda ligger en plastpåse med en hårlock i.

Den locken är blond och är min, avklippt när jag är tre år, och mamma har inte förmått sig att slänga bort den.

Ovanpå skåpet står en vandringspokal som pappa, eller pappas stövare Buster, för alltid har vunnit.

Längst till höger en skål i trä som min morfar har gjort.
Den skålen finns nu här i pensionatets kök.

Soffan, som jag älskade, inhandlades - tillsammans med bord och lampa och kanske också en fåtölj - på Österlunds Möbler i Malå.

Pläden är vävd av antingen syster Gullbritt eller barnmorskan Aina Theolin, båda arbetskamrater till mamma, och motivet heter "Boliden-guld".

Och Eva, min kamrat, hur var hon?

Ååå, hon var så himla rolig och hennes mamma, Dagny, rökte Bill cigaretter utan filter.




Inga kommentarer: