onsdag 10 mars 2010

Ingelas favoriter ...



Jag tänkte först inte bidra till din konstutställning.
Jag är nog inte sån att bilder spelar en så stor roll i mitt liv.
Är nog mer en auditiv människa, en sång eller melodi kan fastna mer än en bild, och kanske betyda mer också. De bilder som är viktiga för mej är det inte av egen kraft så att säga utan det är mer vad som är förknippat med bilden.

Jag har alltså en del väldigt anspråkslösa tavlor, ja till och med ganska mediokra och dåliga, rent tekniskt sett. Somliga av dem som betytt något hamnade också i ett annat hem när första äktenskapet havererade, ja du vet ju hur det kan vara.

Dessa två har jag valt för det de representerar:

Batikbilden kommer från Bandulas batik i Panadura, Sri Lanka.

Den inköptes när första barnet, sonen som i dag är 24 år, hämtades.

Jag och en annan blivande mamma tog en taxi och reste längs den hysteriskt trafikerade Galle Road söderut. Jag tror till och med att vi åkte tuktuk dit, men tog en riktig bil hem med våra nya konstverk och i mitt fall en morgonrock.

Bilden är både traditionell och inte, den visar en typisk scen från havsstranden men den har ett picassoaktigt stuk som man inte ser i de vanligaste batikmotiven.

Vår familj har alltså två fosterländer och tyvärr har det politiska läget gjort det omöjligt för oss att göra en återresa, men nu har vi börjat planera för en sådan.



Tavlan med lunnefåglarna är en akvarell av Dag Peterson, en av Sveriges mest omtyckta konstnärer som ofta målar djur och fåglar.

Hans motiv är från Färöarna men mitt lunnefågelminne är från Nordnorge.

I min gröna ornitologungdom gjorde jag en studieresa till några öar alldeles vid polcirkeln.

Ön Lovund var då ett lunnefågelparadis - vet inte hur det är i dag - och det var en upplevelse att klättra bland de mossiga klipporna och spana på de papegojliknande fåglarna som ser alldeles för exotiska ut för den karga omgivningen.

Tavlan är en gåva från en god vän som känner de flesta av fågelkonstnärerna i landet och som också kände många av de nu avlidna stora i genren.


Hälsningar Ingela.

2 kommentarer:

Annas mamma sa...

Det är väldigt roligt att se all denna konst. Och det väcker minnen och jag blir påmind om en del jag glömt. Och väldigt roligt och intressant att det är så varierande, detta är väl en av de bättre konstutställningarna i landet?:-)

När jag ser lunnefåglarna så tänker jag på en annan fågelmålare och ornitolog: Lars Jonsson med sina underbara Gotlandsmotiv, fast själv är han Stockholmspojke. Besökte hans utställning på Valdemarsudde, var fantastisk i den miljön. Många internationella konstintresserade var där med mycket valuta kunde jag förstå diskuterande väldeliga med konstnären själv. Jag fastnade framför en tavla och tänkte, den vill jag ha. Trots alla stränder, stenar, klippor som finns på Gotland så kände jag igen motivet, visste precis. Så kom han fram till mig och vi pratade, jag fick titta uppåt;-) (han är verkligen lång, 2 meter över havet), jag sa på skoj att den tavlan önskar jag mig och jag hade rätt varifrån han suttit när han målat, så han såg lite förundrad ut. Men sedan log han och sa: att just den var inte till salu någonsin. Så var det med det men vi hade en trevlig pratstund. Berättade allt för min väninna som har ett par tavlor av honom och hon hade velat byta plats med mig:-)Kanske någon här har en tavla att visa?

Elisabet. sa...

Annas mamma: ja, Lars Jonsson .., ja. Sista året med mina barns pappa, då fick jag en jättestor och fin bok med text och teckningar av denne Lars Jonsson, helt underbar är boken! (Jag har den i Ystad).

Och javisst .., detta blir en härlig utställning .-))