måndag 8 mars 2010

Läsvärd krönika från dagens GP.


Rubriken är "Varför detta krypande för kungahuset?"

Med allra största säkerhet kommer jag att sitta som klistrad framför tv:n när det är dags för giftermål, men likväl håller jag med skribenten.

11 kommentarer:

Anita sa...

Artikeln i GP var bra! Trots att 70-75% av svenska folket (läs mest gamla tanter) vill ha kvar monarkin, så tror jag att tiden snart är mogen att avskaffa detta medeltida statsskick.

Men jag tittar nog också på bröllopet... ;)

Elisabet. sa...

smulan: ja, jag har i alla år varit hängiven royalist, men nu tycker jag att det känns bara fånigt. Mest är det väl det här krypandet.

Annas mamma sa...

Bra artikel och håller fullständigt med:-) Och som hon säger om förskolebarn, min inlevelseförmåga den sträcker sig också till att dagisbarn har en prinsessperiod men övriga 75% är det vi det?:-) Och att det skulle sändas 15 program om detta trodde jag var ett skämt. Sedan finns det ju inget att berätta, är ju så torftigt allt, och lite av de hemligheter som är uppenbara de göms, här är det ett ovanligt smygande och krypande, tycker det är lite rejälare ute i övriga Europa. Ingen självkritik här alls.

Elisabet. sa...

Annas mamma: för mig, det vet, jag, är det det här fjäskandet. När jag såg vinter-OS och hur fånigt det blev med allt titulerande och HUR det nu skulle göras .., till vanliga människor som råkar kallas för Kung eller Drottning .., det blir ju patetiskt!

Jag tror helt säkert att V. gör och kommer att göra ett jättebra jobb för Sverige och slapp vi bara den här underdånigheten, skulle jag nog kunna tänka mig ...?

Och nu denne Daniel (som raskt fick börja kamma håret bakåt som alla höjdar-barn har det ..) ska stöpas i samma form .., arma man!

Och så kanske det skrivs rojalist och inte royalist som ska skrev .-)

Annas mamma sa...

Fösökte klistra in en artikel från Aftonbladet nyss men det gick inte. I alla fall skulle en dokumentär vara roligt där kanske? Klassträff efter 55 år och magistern ska så klart vara med då och kom!!! Fyllde 104 år förra året och kom ihåg sina bråkiga elever:-)

Bloggblad sa...

Likasamma härifrån. Jag kommer att sitta som klistrad - som jag gjorde -76. Skillnaden blir bara (hoppas jag) att jag inte är lika gravid som jag var den sommaren... :)

Men - jag tycker inte heller det är bra med presidenter, byta i ett kör efter att de ställt till med skandaler av diverse slag. Jag tror inte för ett ögonblick att det blir billigare heller. Så även om jag tycker det är lite sjukt med fjäsk och krypande, håller jag nog ändå på monarki.

Elisabet. sa...

Bloggblad: men behöver man ha presidenter i stället? Varför inte bara som vi har det nu, men inget kungahus?

Fast nog kan jag tänka mig kungahus nog .., bara man inte behöver fåna sig och säga "Ers höghet" och "Önskar Drottningen och Hertigen av Gästrikland lite påtår ...?"

Anonym sa...

Har sagt det förr! Kungahuset är utomordentligt fånigt och bör avskaffas omgående.
Att SVT kan få ihop 15 program á en timme innan brölloppet är en gåta för mig.
/gunnar i vaplan som inte kommer att följa bröllopet/

Anita sa...

Ja, jag blev ganska chockad när jag läste TV-krönikan ikväll. En hel timmes bröllopprat av 15 program sammanlagt!! Hur är detta möjligt och rimligt?

När det gäller statsskick utan monarki, tycker jag som många andra, att det räcker så bra med statsminister, utrikesminister och talman som representanter för Sverige och regeringen. Varför krångla till det med president? Helt onödigt!

Elisabet. sa...

gunnar: ,-))

smulan: nej, nån president behövs ju inte. Det funkar väl bra som det är.

Tänk .., om man nu råkar titta på bröllopsprogrammet ikväll .., då vågar man nog inte säga det .-)))

Anonym sa...

Gunnar; vi tycker då helt lika.
Släng skräpet på närmsta återvinningsstation.
Tänk att vi lägger över hundra miljoner varje år på det här tramset.

PV