måndag 8 mars 2010

Monicas favoriter ...



Hej,

Jag har många favorittavlor. Men här kommer några, målade av min absoluta favoritkonstnär Philip von Schantz.
Han var mycket "populär" för några år sedan men verkar nu ha fallit i glömska, märkligt nog.

Mest känd är han nog för sina bär, lingon och blåbär i olika kärl.

Detta är några av hans bilder som jag har fotograferat på en utställning med honom på Tomarps Kungsgård i Kvidinge för två år sedan. (Dit ska du åka någon gång, du som bor i Skåne/Halland - det är ett underbart ställe med fantastiska utställningar.)

Bildkvaliteten är lite suddig, ljuset var inte det bästa.

Men det är bättre att lägga ut mina egna bilder än att fotografera från böcker, det blir alltid problem med upphovsrätt och sådant då.

Du som gillar fönster, den första bilden är en gammal spetsgardin - titta så naturtroget och zenbuddistiskt tålamod han målat av den.

Den sista bilden (också med ett speglingsfönster) är min egen Philip von Schantz-tavla.

Den hänger just nu hos min mamma i Skåne som också älskar hans konst. För mig är tavlan speciell. Jag träffade Philip ett antal gånger när jag började måla igen. (Jag ringde helt enkelt upp honom och han tog emot mig!). Han var mycket uppmuntrande och gav mig ett antal "privatlektioner" som var helt avgörande för om jag skulle börja tro på min förmåga igen.



Han bodde också i Roslagen, utanför Norrtälje, precis som jag. Men han hade en stor ateljévindsvåning på Söder i Stockholm och dit for jag med mina bilder som han "nagelfor".

Där i ateljén fanns flera av de föremål han målat av, bland annat de här rostiga kärlen som jag har på min tavla. Det är lite speciellt att ha sett förebilderna "live" tycker jag.

Philip von Schantz dog helt oväntat och hastigt för några år sedan, inte särskilt gammal.

Han fick en hjärtinfarkt under ett föredrag han höll i Norrtälje Konsthall, föll ihop och var död vid ankomsten till Norrtälje Sjukhus. Det var en chock för många, inklusive mig som var mitt uppe i mina möten med honom.

Han hade också varit en av de viktigaste grundarna till Grafikens Hus och där tog hans grafiska blad slut direkt i samband med hans död.



Philip var vid sin död en instititution i svensk konstvärld.

Han hade varit lärare och chef för de viktigaste konstinstitutionerna i Sverige, var och är representerad utomlands och hade stora framgångar redan från 1950-talet.

Han var från Norrköping, från en adlig familj, var utbildad officer och ryttare - en riktig "Officer och Gentleman".

Men också en fiskare, odlare och roslagsbo.



Mig behandlade han med fransk respekt men med stränga gammaldags uppmaningar om förkovringar på olika sätt.

Han fattas mig, som man brukar säga.

Kram från Monet.

smulan sa...

Åh, så vackra målningar av Philip von Schantz!

Färgerna, enkelheten och kompositionen tilltalar mig mycket.

Moster Mlgumpa sa...

Jättefina tavlor!

Jag har en liten undran över den gula emaljerade spannen som äpplena ligger i. Jag har sett sådana tidigare, även med flera hål i. Är det någon som vet vad de är ämnade till igentligen? Knappast vätskor iallafall...



6 kommentarer:

Anita sa...

Åh, så vackra målningar av Philip von Schantz!

Färgerna, enkelheten och kompositionen tilltalar mig mycket.

Evas blogg sa...

Dessa målningar är fantastiska. Och vilken lycka att få ha honom som lärare!

Hjortron sa...

Tack för påminnelsen om Philip von Schantz. Jag hade lyckan att träffa honom i samband med den retrospektiva utställningen av hans verk på Grafikens Hus. Han och hans fru var mycket trevliga, de "såg mig" trots alla prominenta människor som var där ... ett par månader senare kom dödsbudet, så sorgligt.

Monet sa...

Smulan: så roligt att du ser detsamma som jag. Han var en gudabenådad konstnär som också såg bakom motiven!

Eva: du förstår ju att jag håller med dig. Och känner mig SÅ priviligierad att ha fått ha honom som "mentor" under en kort men viktig period i livet.

Elisabet. sa...

lifeblog: ja,sånt betyder mycket!
Det tyder på medmänsklighet.

Moster Mjölgumpa sa...

Jättefina tavlor!

Jag har en liten undran över den gula emaljerade spannen som äpplena ligger i. Jag har sett sådana tidigare, även med flera hål i. Är det någon som vet vad de är ämnade till igentligen? Knappast vätskor iallafall...