onsdag 2 juni 2010

Ett annorlunda förhållande.


Mitt förhållande till läkemedel är synnerligen krumelurigt.

Krångligt, helt enkelt.

Efter en narkos kräks jag timmavis!

Smärtstillande morfin får mig att omedelbart ropa på kräkpåse!

Blodtryckssänkande Ramipril gav mig våldsam torrhosta som varade i två månader, tills den underbare läkaren på vårdcentralen i Ystad insåg att detta är biverkningar av medicinen och jag får då bums byta till Cozaar och mår därefter som en prinsessa!

För någon tid sedan skulle jag hämta ut ny laddning av Cozaar.

"Nej, du förstår du får Losartan Teva i stället, Cozaar är för dyrt, men detta är samma sak och femhundra kronor billigare ..", förklarar apoteksdamen.

Ååå, jag känner att jag gärna vill behålla medicinen som har fungerat så bra, men femhundra kronor är ändå femhundra .., och säger hon nu att det är på det viset att .., ja, där är ingen skillnad alls, så får jag väl tro henne.

Efter tre, fyra dagar med den nya medicinen, börjar eländets elände.

Jag, som i hela mitt liv har somnat efter tre minuter under täcket, ligger nu vaken till tre, halv fyra på nätterna och klockan sex ska jag stiga upp och cykla till jobbet och därefter vara skärpt i kassan och inte göra några felslag.

Och plötsligt får jag smärtor, som träningsvärk i bröstbenet ..., och i ryggen och på vänster sida, vid njuren.

Och det är som tusen ettriga myror springer i mitt högerben när jag försöker sova.

Mina barns pappa, han brukade - filurigt leende - säga att jag borde söka anställning hos någon läkemedelsfabrikant, ja, så skulle dom slippa prova ut nya mediciner på tiotusentals människor, för finns det en biverkning, nog får jag den!

Nu på morgonen har jag kontaktat vårdcentralen i Ystad och pratat med en sååå vänlig kvinna med gotländsk dialekt.

"Elisabet, int ska du behöve ha det på det här vise ..., jag ska prate med doktor Malin idag, så får hon kontakte dig under dagen ..., nog ska vi fixe det här nog", säger hon.

Det är så där så man nästan vill falla i gråt av tacksamhet.

13 kommentarer:

Båthuspernilla sa...

Den billiga torrhosteframkallande blodtrycksmedicinen verkar alla få först. Det gjorde både min far och hans ena syster i alla fall. Båda höll på att hosta sig fördärvade innan de fick byta till Cozaar.

Extra ironiskt var att pappas höga blodtryck upptäcktes när han sökte läkarhjälp för sin långvariga hosta... :-/

Helt klart bedrar snålheten visheten då och då.

Elisabet. sa...

Båthuspernilla: vad som förvånade mig, det var att ingen hade förvarnat om den här torrhostan?
Jo, jag kan förstå läkarna som kanske tänker .., "om vi berättar att många drabbas av torrhosta, så kanske det blir en självuppfyllande profetia?"

Men jag hostade så vansinnigt, så jag ofta fick lämna kassan .., på tåget tittade andra passagerare på mig som hade jag drabbats av svininfluensa (det var just då ..) och det är klart att jag hade kunnat googla och leta .. men ännu enklare om någon hade berättat innan.

Din pappa .. jag förstår inte .. hade han inte fått Ramipril för högt blodtryck? Det är ju blodtryckssänkande?

Anonym sa...

Jag reagerar lika på blodtryck smedicin som säga varalika som den jag brukar ha och då kan dr skriva så att du kan få den rabatterad p g a en sådan orsak.Babsan

Elisabet. sa...

Babsan: den vänliga doktorn ringde nyss .., och skulle skriva ut Cozaar åt mig, men hon trodde INTE att det berodde på bytet av medicinen.
Ja, men om det bara är inbillning och jag genom att byta känner mig frisk och kry igen, då betalar jag gärna ,-)
Fick tid till årlig kontroll om två veckor.
Ja, ja.

Elisabet. sa...

Babsan: och skööönt att höra att det finns andra som reagerar på medicinbyte .., även om det sägs vara likadana ingr.

Monica sa...

Det där är jättetragiskt numera att pengarna styr medicinering som fungerar och så får patienten byta och blir informerad att det är exakt samma medicin (bara billigare och ett annat namn) Ja ibland går det inte att utläsa skillnaden men det kan vara en endaste liten molekyl som stjälper hela lasset. Hoppas det ordnar sig och det är inte inbillning!

S o F sa...

Här har du en till.

När jag ska börja med nya mediciner, så ber jag snällt att få den allra, allra lägsta dosen som finns - och sen brukar jag dela den (om det går) i hälften eller till o med en fjärdedel.

...och ändå får jag nästan alla biverkningar som står uppräknat på den där lappen som är med i medicinasken.

En riktigt (över)känslig typ med andra ord, på flera sätt... ;)

Tyvärr missar många (ev. glömmer bort) att läsa biverkningslistan, och förstår inte varför de får än den ena än den andra symptomen.
Det första man ska kolla upp vid nya sjukdomssymptom är vilka biverkningar medicinerna har som man äter.

Jag är glad över att du får hjälp och jag förstår din tacksamhet över att bli respektfullt bemött.

Många gånger har jag varit nära gråten efter läkarbesök...men inte av tacksamhet dock.
Men goda undantag finns.

...och det är skillnad på diagnoser också, ska gudarna veta - när det gäller vilken hjälp man får och hur man blir bemött.

Nog om det - Lycka till!

Soooooliga hälsningar.

Båthuspernilla sa...

Försök till förtydligande: När pappa gick till läkaren för att han hade hosta upptäcktes ett galet högt blodtryck (225/152). Åtgärden blev blodtryckssänkande medicin (Ramipril) som helt klart _inte_ hjälpte honom att bli av med hostan. :-/

Det höga blodtrycket visste han alltså inte om att han hade när han sökte vård.

Ett gäng läkarbesök och åtta månader senare hade man kommit fram till att hans besvärliga hosta var en effekt av snarkningar och apnéer.

Rätt blodtrycksmedicin och cpap att sova med för att få luft på natten blev det som till slut hjälpte honom.

Monet sa...

Det ÄR faktiskt så att båda läkemedlen är exakt likadana Elisabet. Både din apoteksdam och läkaren har rätt.Så varför man får biverkningar av det ena och inte av det andra är väldigt konstigt, det kan egentligen bara skyllas på tankens kraft. Eller tillfälligheter.

Det är inte "enda liten molekyl" som kan skilja. Det första läkemedlet Cozaar innehåller losartan som verkningsfullt ämne. Du har fått Losartan och det är exakt samma sak, skillnaden är att det läkemedlet kallas för "generika", vilket innebär att det inte är det företaget som forskat fram läkemedlet. Det är därför det är billigare och det verkar vara en trend att man numera inte ger originalläkemedlen när det finns en exakt likadan men billigare kopia. Innehållet är och måste däremot vara exakt detsamma.

Det här är ett välkänt problem i läkemedelsbranschen. Det kostar miljontals kronor och tar upp mot 15 år att forska och få fram ett verksamt läkemedel. Efter ett par år går patentet ut och det är då fritt fram för "generikaföretagen" att utan dessa forskningskostnader tillverka exakta kopior som sedan säljs till mycket lägre pris. Det alla vet men ingen verkar bry sig om är att detta drabbar de forskande företagen som är beroende av läkemedelsinkomsterna för att kunna forska vidare. Därför är deras originalprodukter förstås "dyrare".

Jag brukar insistera på att få mina originalläkemedel, också här i Frankrike där man gör exakt samma sak, dvs ger patienterna de generiska läkemedlen. Till slut står vi annars alla här med läkemedelstillverkare med låga forskningsbudgetar och resultatet blir färre nya och effektivare läkemedel.

Så be alltid att få originalmedicinen, det är att hjälpa medicinsk forskning på traven. Särskilt våra svenska företag!!

Att du fått ett antal problem som du sätter i samband med medicinen kan vara en ren slump. Och det kan också vara att du nu ätit den under en tid och biverkningarna hade uppstått ändå.

Jag tänker på det du skrev om att du blev så helt utmattad vid vissa tillfällen och också kände dig matt och darrig. Där jag skrev och sa att det låter som blodsockerfall. Det här kan också vara (sällsynta men du verkar vara känslig) biverkningar av Losartan/Cozaar, ta upp det här med din doktor!! Kanske ska du inte alls ha den här sortens blodtryckssänkande medicin. Den här verkar genom njurarna och det finns andra sätt/mediciner att sänka trycket med. Man får pröva sig fram. Kram och lycka till

Monica sa...

Nej jag har rätt, det kan skilja fast ingen vet, läkare är just inte specialister på ämnet farmakologi utan det är specialistapotekare i så fall och sådana har vi brist på i landet Sverige (finns inte alls så många med den kompetensen). Jag kan ta läkemedlet Tiotil som exempel, ett äldre medel som ges vid Graves sjukdom (hyperthyreos)och innehåller Propylthiouracil, så finns Propylthiouracil och kan också ges och patienten får en anafylaktisk chock, får de igen det första medlet Tiotil fungerar det, detta kan inte läkarvetenskapen förklara men säger förstås att det måste finna någon skillnad som de inte har kunskap om, så det finns någon liten molekyl;)

Båthuspernilla sa...

Det som kan skilja mellan original och generika (branschnamn för kopia som kommit när patentet gått ut för originalet) är hjälpämnena.

(Jo, jag jobbar i pillertrillarbranschen sen nio år).

Monica sa...

Och jag är sjukdomsdetektiv och spårar sjukdomar och även ämnen som det är för mycket eller för lite av och följer upp behandlingar o s v inom biomedicinsk laboratorievetenskap sedan 30 år:-)

anna of sweden sa...

Och jag blir alldeles glad av att höra om sköterskan som kan "fixe det här nog".