torsdag 3 juni 2010

Tack .....!

Till Monet, Annas Mamma och Båthuspernilla .., dvs, ni som har arbetat eller ännu arbetar inom antingen sjukvård, forskning eller läkemedelsindustrin ..., och tack till er andra också .., ni som har egna erfarenheter och så generöst har delat med er av dessa, ja, när det gäller den här diskussionen angående byte från en medicin till en annan, men med "samma innehåll".

Jag har nu börjat om med Cozaar och tänker fortsätta med den också.

Så blir det.

7 kommentarer:

annannan sa...

Det var en intressant diskussion.

Jag tror att det faktiskt finns en vettig tanke bakom principerna i sjukvårdssystemet. Jag har hört en läkare försvara denna tanke i radion och jag vill gärna tro att det faktiskt är så i grund och botten, fast det inte alltid fungerar så i verkligheten.

För ett antal patienter fungerar det billiga generiska preparatet lika bra som det dyrare originalpreparatet. (Och sannolikt finns det väl några för vilka det till och med fungerar bättre - det är inget i sig som säger att generika ger fler biverkningar än originalpreparat) Dessa patienter har ingenting att vinna på det dyrare preparatet och sjukvårdssbudgeten vinner förstås på att generika förskrivs.

Men dom patienter för vilka de billiga preparaten inte fungerar av ett eller annat skäl ska förstås ha andra. Och det tyckte ju sköterskan du pratade med också. Men det är förstås inte alltid det blir som det ska.

De höga kostnaderna som läkemedelsföretagen har för att ta fram ett nytt läkemedel är ett faktum. Men man har ett antal år på sig, till dess att patentet (som vanligen varar i 20 år - fast då ska man ha i åtanke att läkemedelsföretaget kan ha patenterat sin verksamma substans ett bra tag innan de har själva läkemedlet på marknaden) går ut, att få igen de pengarna innan marknaden öppnas för generika.

Så jag vill mena att det finns utrymme för både och på marknaden.

Säger hon som jobbar med biomedicinsk forskningsetik.

Båthuspernilla sa...

Lycka till :-)

Monet sa...

Skönt att det blev en bra natt! Och det viktigaste är att du själv känner dig nöjd med din medicin.

Bloggblad sa...

På de ytterst få mediciner jag har ätit har jag aldrig märkt någon skillnad på det som för dagen var billigast. Men maken märkte STOR skillnad när de bytte ut den medicinen han hade ätit, mot en billigare "likadan".

Elisabet. sa...

Till er alla: det är MYCKET troligt att en bidragande orsak till mina besvär ..., att det är allt som händer just nu.

MEN .., sömnlös har jag aldrig legat förut och dom här myrkrypningarna i benet har nästan gjort mig galen .., så om det nu blir bra eller bättre med Cozaar, så halleluja!
Blir det inte ett dugg bättre, i längden, alltså, då kanske man kan testa det billiga igen?

annannan: jag tycker att systemet är vettigt med billigare medicin, men jag tycker också synd om läkemedelsbolagen som forskar fram dem och så norpar någon annan receptet. Men det tycker jag INTE när det gäller Aidsmedicin till drabbade i Afrika, så det är svårt att vara konsekvent .-)

Rexxie sa...

Nåja, en sak som du i alla fall inte behöver ligga sömnlös över är läkemedelsbolagens vinster.

Om jag räknat rätt så knåpade Astrazeneca, Glaxosmithkline och Merck ihop sisådär 224 miljarder kronor i vinst under 2009.

Det är därmed inte det minsta synd om dem!

Elisabet. sa...

Rexxie: å, tack och lov ,-)

Nu kan jag sova ännu bättre!