tisdag 1 juni 2010

När båten kantrar ....

Kanske är hon något år äldre än jag själv?

Och nu står hon framför mig i kassan och fumlar lite med betalkortet och jag hjälper henne och packar sedan i varorna, medan hon ordnar med sitt.

"Elisabet .., jag vill berätta nånting för dig ....", säger hon med bedrövad röst.

Jag anar vad det är.

"Jo, det är så att jag har fått diagnosen Alzheimers sjukdom och om jag uppför mig lite underligt eller så .., så vill jag att ni ska veta varför .., ja, jag äter bromsmedicin .. men du vet ... ändå ...", säger hon.

Ögonen är tårfyllda.

Och jag stryker henne över kinden och håller handen och säger att ojojoj, för vad annars ska man säga?

Att man förstår?

Inte kan man förstå något sånt!

Inte ens i sin vildaste fantasi .. inte ens om man har levt med en mamma som haft samma sjukdom, inte ens då kan man sätta sig in i hur det ska kännas att veta att man vid dryga femtio års ålder har drabbats av en demenssjukdom där det bara går utför!

Möjligen att man kan stryka någon över kinden eller röra vid handen lite längre än vanligt.

För henne har hela livet tippat överstyr.

8 kommentarer:

Leina sa...

Vet inte vad jag skall skriva... Känner med henne... Du har rätt, man kan inte sätta sig in i hur det är...

Tankevågor sa...

Det är så sorgligt och du har så rätt att inte kan man helt fullt ut förstå. Man kan bara känna MED henne och hoppas att det hopplösa ändå går att uthärda.

Love, literature and gardening sa...

En till? Skrev du inte om ytterligare par för ett tag sen? Vartåt ska det barka om mänskligheten blir dement i så tidiga år?

Det finns så många hemska krämpor som smyger sig på nu vid 50+ och man vill inte tänka på en enda av dem utan bara vara glad för varje dag man får vara med.

Anonym sa...

Stackars kvinna! Tänk ibland blir jag så arg och ledsen när folk säger det har Alzheimers light när det glömt något.Undrar hur de tänker då???/Babsan

Anonym sa...

Stackars kvinna! Tänk ibland blir jag så arg och ledsen när folk säger det har Alzheimers light när det glömt något.Undrar hur de tänker då???/Babsan

Elisabet. sa...

Till er alla: det här är en av de två kvinnorna som jag berättade om senast .., men nu berättar hon själv.

Det är alltså inte en TREDJE.

Men det som slår mig är att det är två f.d. sjuksköterskor.

Och så får jag mail av en kvinna som berättar om ännu en sjuksköterska i ungefär samma ålder ..., som har drabbats av Alzheimer.

Anita sa...

Sjuksköterskor... nu blir jag orolig... Jag tror ju emellanåt att jag fått en demenssjukdom...

Så sorgligt och ledsamt att vid så unga år få den diagnosen. Jag hoppas så att de har och får det stöd de så väl behöver just nu.

Elisabet. sa...

smulan: ja, vem är inte det ...? Och har man då en förälder som haft samma sjukdom .., då blir man sååå uppmärksam på minsta minnesstörning.

Om jag är stressad, vilket jag nog är nu .., med flytt och allt, märker jag TYDLIGT .., att jag blir okoncentrerad och ibland tappar fokus och man blir livrädd.