fredag 29 april 2011

Mamma 1921 och Pappa 1910 ...

Lagom till den goda middagen berättar pv om en mattelektion i skolan där eleverna - på gymnasienivå - ska räkna ut föräldrarnas medelålder.

Till hans förvåning finns det elever som inte har en aning om när deras föräldrar är födda eller hur gamla dom är.

Så jag ringer och kollar med Emil och Emma.

"Mamma är trettioåtta och pappa trettionio ....", får jag till svar.

För säkerhets skull får pv fråga Emil och Emmas mamma om hon vet när hennes mamma är född.

Jodå.

Det är lugnt.

10 kommentarer:

Bloggblad sa...

Mina elever brukar ha koll på föräldrarnas namn och ålder, men det är inte många som har koll på generationen före - och jag har flera som inte kan sin adress... postnummer har de inte hört talas om.
Varje gång jag stöter på oväntad okunskap, brukar jag kolla med barnbarnet om hon kan och vet, hon är ett resp. två år yngre än de flesta av mina elever, och hon kan även båda föräldrarnas mobilnummer. Det kan ingen av mina elever... (Mina elever är normalbegåvade)

Jenny sa...

Mamma 1951, pappa 1945, farmor 1920, farfar 1905, mormor 1911. Morfar vet jag faktiskt inte när han är född. Kan kanske bero på att jag aldrig träffade honom, jag vet bara att han gick bort när mamma var 15-nånting... Generationen därförinnan, har jag absolut ingen koll på!

Anonym sa...

Farligt att fråga sånt. En del elever har kanske inte kontakt med båda sina föräldrar, någon har en förälder som är död, någon kanske aldrig träffat sin pappa, vet kanske inte ens vad han heter.
/biggan

Sven Teglund sa...

Jag har svår att komma ihåg sånt, födelsedagar och födelseår. Min mamma dog 2010 och jag kommer aldrig ihåg vilket datum hon dog så jag har dödsannonsen på kylskåpet. Och nu när jag läste din blogg gick jag och kollade på annonsen och det visade det sig att hon dog den 28 april! Igår för ett år sedan!

Visst är jag lite annars än dej..?

Elisabet. sa...

Till er alla: ja, visst kan det vara känsligt, men man får väl hitta på nånting bara .., något år - vilket som helst som fungerar -, det viktiga är ju inte vilket år dom verkligen är födda, utan att man har nåt att räkna med ?

Jag kan mina föräldrars födelseår, men inte generationen före dem.

Elisabet. sa...

Sven: men jag kommer sällan ihåg när mamma dog .., om det var den femte eller åttonde april, men jag vet året; det var 2008 ,-)

"Det var i alla fall en lördag ...", säger pv från vardagsrummet.

Carita sa...

Jag kan alla mina mor/farföräldrars födelseår (som alla är döda nu). Men det finns säkert en diagnos för sådant ;-).

Elisabet. sa...

Carita: ja, det finns det .., kontakta omedelbart läkare i Kristianstad ,-)

Carita sa...

Skulle tro att det rör sig om någon slags autism ;-).

Bloggblad sa...

biggan: Jag frågar aldrig ut elever om hemförhållanden, det är bara om vi pratar på ett sånt sätt att det kommer upp naturligt - som när man pratar om ålder helt neutralt.

Många av mina elevers föräldrar kommer från kulturer där det finns en skräck för myndigheter, så jag ställer aldrig frågor som kan påminna om förhör.