torsdag 25 april 2024

Va ...? 


Igårkväll tittade vi på Studio 65 som då handlade om nedsatt hörsel, ja, hos oss som är äldre då. 

Det handlade också om oviljan att öht använda hörapparat, även om den bevisligen behövs.

De flesta äldre tycker sig ha bra hörsel, medan anhöriga kan ha en helt annan uppfattning. Alla är ju inte heller som Gudrun Schyman (V) som vittnade om hur hon - med dålig hörsel, men ovilja att göra något åt problemet - läxat upp människor som höll något anförande och beordrade dem att tala T Y D L I G T  och att arrrtikulerrra bättre! Att problemet låg hos henne själv, tycktes inte ha slagit den forna partiledaren.

Det var mycket igenkänning i det programmet. 

När vi är på besök i Bunkeflo är deras ljud på tv:n så lågt, så jag undrar ofta om dom hör nånting av det som sägs ..? 

Nu brukar Maja höja ljudet (utan att vi sagt nånting), vilket får mig att le .., så omtänksamt av henne!  

Igår skrollade jag runt på Instagram och där var ett inlägg som handlade om syrsor. Jag förstod ingenting .., höjde ljudet på mobilen, men inte var där någon syrsa! Jaha, ja. Den kunde jag inte höra.  

Studio 65 är ett så intressant program  - det känns hemtamt - och med ofta hörvärda gäster. Dessutom tycker jag om programidén med att intervjua så kallat "vanligt folk" ute på gatan .., det betyder mycket tycker jag. Bra programledare (Anders Palmgren och med bisittare Ingmar Skoog) är det också.

15 kommentarer:

WalkaboutSweden sa...

Det här (dålig hörsel alltså) skulle jag kunna skriva en del om, eftersom vi har människor i vår närhet som hör dåligt.
Men eftersom jag inte vill "gå upp i varv" just nu, så avstår jag. ;)

Gunnel sa...

Tänk vad alla pratar fort och tyst numera. För det kan väl inte bero på mig som ibland glömmer att använda hörapparaten.

Elisabet. sa...

Walkaboutsweden och Gunnel: Om detta med hörsel - bra eller dålig - diskuteras det ofta här i huset. Pv har en utprovad hörapparat, men använder den nästan aldrig, jo, om han har lektion, men inte hemma, vilket kan irritera mig omåttligt. Ibland, när vi står bland andra människor, svarar han rena gallimatiasen eller än värre: inte alls! "Thomas! Thomas ..!" säger jag då och förklarar.
Själv borde jag förstås kolla upp hur det står till med min egen hörsel. Jag har svårt att höra när det blir samtal i mobilen, särskilt när sonen ringer, då han har en rätt dov stämma.

Monet sa...

Jag tycker Kattis Ahlström är väl så bra som programledare faktiskt! Och den som vill veta varför det här med hörapparat är viktigt kan veta att all forskning tyder på att demens/kognitiv svikt påskyndas/förvärras av att man inte hör tillräckligt bra. Man kan helt enkelt inte följa med i resonemang, titta på tv, delta i sociala sammanhang, man missförstår och svarar ”goddag yxskaft” så småningom. Och tystnar därmed och går mera in i sig själv - en ond cirkel alltså. Men skyll inte på att ungdomar pratar fort och tyst -man ska gå till audionomen och lära sig hur apparaterna fungerar. Det är ju ingen skillnad på detta eller starroperation som var och varannan gör?

För övrigt finns det ett intressant avsnitt i den här serien som går på Play och som hanterar Arv och Testamente. Där framgår hur helt skyddslösa sambopar är - oavsett testamenten - kika på det! (Testamenten går att bestrida och det görs också frekvent!)

Bert Bodin sa...

Här har du en till som står i kö för att få hjälp med hörseln. Hör inte så mycket fågelsång längre, vilket är trist. Tinnitus gör inte saken bättre.

Håller med flera av de intervjuade; det talas för fort i stor utsträckning. Det rabblas istället för att talas.

Monet sa...

Bert: det har ALLTID talats fort i den yngre generationen. Och med för mycket slang och ord som man inte förstår. Återigen: titta på programserien - det sista avsnittet handlar just precis om språket. Utmärkt och tankeväckande för oss språkpoliser! Kolla hörseln är mitt envetna råd till alla och återupptäck världen!

Bert Bodin sa...

@Monet

Jag upplever nog snabbpratare även hos medelålders pratare ibland.

Jo, jag såg avsnittet om språk. Intressant. Något som jag tycker borde betonas mer är det slentrianmässiga anglifierande som blir allt vanligare. Visst kan vi låna in engelska ord. Men bara när inget bra svenskt ord finns. Man behöver inte ordet case i alla fall. 😏

Elisabet. sa...

Monet: Ja, Kattis är också bra som programledare, men jag föredrar han som är är äldre, just för den sakens skull.

Elisabet. sa...

Bert Bodin och Monet: Absolut att jag tycker att det pratas betydligt fortare numera, än för femton, tjugo år sedan! Det behövs bara att man tittar på svt.play på någon äldre film eller ett inslag, så märks det tydligt. Att sedan mina föräldrar tyckte likadant - på sin tid - om hastigheten, är mycket troligt. Undrar månne hur det ska låta om 2044?

Monet sa...

Det räcker faktiskt att lyssna på gamla sportprogram med Hyland t ex för att inse att fortpratandet har funnits långt före dagens upplevda hastigheter. Det har faktiskt med åldern att göra - det här att man själv börjar tala långsammare, man hittar inte orden lika lätt, tanken är inte lika snabb och man hör dessutom sämre som alla intygat här.

Det gör också att man inte hinner med på samma sätt och därför upplever att det går för fort. Bara att inse!

Bert: anglifierandet är just nu och sedan efterkrigstiden det förhärskande influerarspråket i svenskan. Under hela tiden mellan första och andra världskriget var det tyskan som dominerade (som det har gjort i sekler tidigare) och innan dess, från 1700-talet och lång tid framöver var det franskan. Vem tänker idag på att ”garderob” och ”trottoar” är fullständiga franska ord - några av mängder av andra.

Jag blir mest full i skratt över anglicismerna numera. Som att programledare och nyhetsreportrar t ex säger ”Tack för nu” - direkt översatt från ”Thanks for now”.

Numera, och efter att ha sett senaste Uppdrag Granskning om de kriminella gängen, är jag mest oroad och störd över min egen reaktion över hur svenskan används i de här grupperna. Rinkebydialekten och uttryck som ”Bror och Jalla” får mig att rysa och jag borde veta bättre. Jag som också varit invandrare i annat land och fått kämpa med att uttrycka mig korrekt och förståeligt. Min man mer än jag faktiskt. Det är lätt att tycka till, en annan sak att levt i det!

Bert Bodin sa...

@Monet

Visst importerar vi ord, som så småningom assimileras. Men jag förstår inte (ogillar) när folk slänger in engelska ord när det finns utmärkta och helt etablerade svenska. Men det anses väl tjusigt, förstås.

Anonym sa...

Synd att inte Pv använder sin hörapparat hela dagarna! Det tar ett år innan hjärnan har vant sig och har msnnden bara ibland, är man ju hela tiden nybörjare. Förr var det ofta skämmigt att höra dåligt medan man mera självklart skaffade glasögon när synen blev sämre.Jag tyckte mamma skulle skaffa hörapparat då hon ofta svarade helt tokigt. -”Hörapparat, så gammal är jag väl inte”, svarade hon. Nu är ju hörapparaterna så smidiga, bara synd att det oftast är lång väntan att få hjälp. Så kan man ju också ses som mindre vetande av omgivningen om man inte hör bra. ellem

Elisabet. sa...

ellem: Ja, precis! Minns min pappa som följde exet till badhuset i Malå, eller tvärtom. Exet hörde ju hur tokigt pappa svarade på de andra männens prat och när sen pappa gick ut och duschade, hade en av dem sagt: "Men ha n Ivar vorte fjollut ...?" (Dom visste inte att T var svärson till pappa). Så det är ju en risk man löper.

Turtlan sa...

Fyller på med ett inlägg jag också som är uppväxt med en mamma som hade hörsel enbart på ett öra. Använder nu hörapparat på det hörande örat. Om inte i princip döv. Fått en ny hörapparat nyss med bluetooth så prata telefon fungerar mycket bättre.
Sen pappa hade också nedsatt hörsel och hörapparat. Tv på hög ljudvolym var vardagsmat.
Jag tror nog jag blivit lite präglad att svarar inte folk med ett hörbart Ja eller dylikt så tror h jag av inte att de hört mig… ungefär så. Ja inte alltid men mycket så.
Jag tror jag är bra på att tänka på att folk ska höra mig. Tittar på folk när jag pratar med de tex.

Sen en brorsdotter med coclea implantat dr också teckenspråket är hennes språk (men jag kan inte)
Sen finns det ännu fler med hörselskada i ”omgivningen ”.

Kanske borde ha blivit audionom 😉😉😉

Babsan sa...

Maken har hörapparat som har använts väldigt sparsamt men börjat träna med att ha den.Hans syster,grannen använder aldrig sin så jag drar mig för att prata med henne .Orkar inte höra va ? va ? hela tiden