onsdag 8 juni 2016

Dagens fönster ....


Anna i Portugal hade "storhåven" med sig när hon besökte Zagreb.

Tack snälla! säger jag och länkar till ett av hennes inlägg som jag tycker så mycket om.
"Bajskorv! Bajskorv!"


En elegant farmor med sitt lilla barnbarn framför mig i kassan.

"Du kan väl sjunga för tanten ...., sjung Blinka lilla stjärna där, den sjunger du ju så fint?!" säger hon som är farmor.

Lillflickan - som är tre år - har ingen lust alls att sjunga, men farmor försöker igen.

"Du sjöng ju på vägen hit .. ?" säger hon.

Och då tar lillflickan i och sjunger "Blinka lilla bajskorv där ..." och sen blir det bara en enda lång räcka av bajskorvar och farmor får brått att packa i varorna och övriga kunder ler.

tisdag 7 juni 2016

Dagens fönster ...


"Med vänliga hälsningar Lena" stod det i mejlet där fönstret befann sig.

Lena ...? Ja, men det måste ju vara friherrinnan det!

Tack snälla!
Efteråt ...


Efter den förra veckans befinna-sig-som-i-en-centrifug på jobbet, så blev gårdagen till ett himmelrike. Kanske hade många av sommarhusgästerna vänt hemåt igen och dessutom var vi en extra i kassan, så nu hann vi med så mycket!

Den som var extra, var Cornelia.
Hon är ett mirakel; hela tiden ser hon ut som om hon just fått besked att hon vunnit 1 miljon på Lotto, ja, när hon får en kund i kassan .., så glad är hon och skiner som solen! 
Jo, minsann .., Cornelia blir en fin tillgång i butiken i sommar!

Och vi hann med datumkoll .., frontning av värsta hyllan (hudkrämer och annat som ramlar omkull .., rör du en rad, så dråsar nästa!), varupåfyllning, städning av kassan, ja, det var bara så ljuvligt!

Efteråt cyklade jag hemåt, men stannade till i Steninge, där pv mötte upp från andra hållet.
I bilen satt hundarna (Nelly låg förstås och sov) och eftersom det är hundförbud på stranden sommartid, så blev det bara pv och jag själv som gick ut på piren.

Så här såg det ut när man tittade mot söder.


Det var underbart varmt i vattnet, nästan som när man är utomlands och badar!
Pv blev kvar på piren och mobilpratade backträning med en hästglad madame som nästa år i mars ska åka Öppet Spår. Själv simmade jag omkring i havet.

Redan på förhand vet jag att detta att vinkla högerbenet, som man gör vid bröstsim ., ja, det genererar rejäl värk i timmar efteråt - inte så mycket i själva knäet som hela nedredelen och mot foten -.
Nåja, det kan inte hjälpas .., att sluta bada och simma tänker jag aldrig göra, då ligger jag vaken ett par timmar och har ont, det spelar ingen roll.

Och nu är det tisdag.
Vi har stopp i toaavloppet, ja, men oj, så underbart och jag försöker få nån som kan ta mina sista timmar på jobbet, så kan jag bistå pv när och om han behöver gräva sig ner för att kolla vad som felas? Förra gången hade han ett grovt rep runt benen och så stod jag höll emot, medan han dinglade ner mot hålet .., aningen kusligt var det.

måndag 6 juni 2016

Dagens fönster ...


"Nu har jag besökt stugan för första gången denna sommar.
Isen har gått för en vecka sedan och badtemperaturen passar nog bara för dig!"
 
Så skriver Guy i Arvidsjaur, men här på besök i sommarstugan.
Sjätte juni ....


Som om nu ingen skulle ha en aning om just detta.
Men så är det.
Nu går det fort!

Den där flaggstången som någon skulle få som present för ett par år sedan, den ligger nog fortfarande kvar i någon butik, men det spelar ingen roll, den kommer nog vad det lider.
Igår hängdes den här - något mindre - varianten upp och tänk, så fint det blir mot blå himmel!


Vi äter frukost ute på altanen.
Varmt och skönt, men under parasollet är det bara lagom.
Tänker på vad lite som behövs för att göra hjärtat varmt ..., assietten från England som min systerdotter förärade mig i födelsedagspresent (sex stycken, bara en har kraschat, men limmades ihop av pv, jag tror att det är den som är på bilden) .., den lilla underbara äggkoppen som jag hittade på Antikkulan hitom Ängelholm (antikkulan heter dom på instagram) - som jag älskar den! - och till detta pv:s hembakade bröd och björnbärsmarmeladen som är så god!
Och kaffekoppen förstås, inhandlad i Skärhamn i Bohuslän.


Ulfs stuga ...


Efter frukosten ringer jag till min kusin Ulf i Dikanäs.
Det var hos honom vi satt vid köksbordet och åt stekt röding.
Idag blir han 53 år.
Ulf är min yngste kusin och en alldeles underbar sådan.
Man kan nog säga att det här med att tycka om det enkla, ja, det finns nedlagt i generna.
Det här är hans stuga och utsikten är ljuvlig.Aldrig har våra jordgubbsplantor varit såååå dignande med bär som just nu!
En enda liten planta har förirrat sig till varmare breddgrader och frodas nu i växthuset och efter frukosten frågar pv om jag vill ha efterrätt?
Jo, en e liten jordgubbe har fått färg och han delar den broderligt.
Hur den smakade?
Just ingenting.
Och i övriga landet .., ja, jag kan säga som så, att hus, - och kattskötarna, dom kommer att kunna äta sig mätta på jordgubbar!


På Instagram har jag sett att AP varit ute och löptränat med hästen Gabbelito vid sin sida.
Nu på morgonen har jag dessutom ett meddelande där hon berättar om 11.5 kilometer på rullskidor!
Det blir ett långt samtal mellan henne och pv .., mest om rullskidåkning .., om en bruten handled som väl snart är som vanligt igen .., om balans när det gäller rullskidorna (diagonalproblem) ..,och om vilken dag som är bäst att åka det där Öppna Spåret.

"Det  m å s t e  bli på måndagen, annars kan vi inte heja på er .., tänk, nya bjällran, den ska minsann få ge ljud av sig i Evertsberg, Risberg, Oxberg, Hökberg och så i Mora förstås!" säger jag som är hejaledare, det enda jag är verkligen bra på när det gäller idrott.

Och i Malmö har det varit skottlossning och jag vet någon som arbetade natten mot idag och det händer att jag ibland önskar att denne någons yrkesval blivit ett annat.
Den där sjukvårdsutbildningen som denne någon just nu har sommarlov ifrån, visade sig dock vara till nytta den här gången.

Men nu stundar elvakaffe på altanen tillsammans med friherrinnan och en för dagen ledig pv.
Själv ska jag arbeta, tre till nio.
Igår ramlade jag ihop i en hög efter en superstressig eftermiddag.
Tack och lov att det var Joakim som delade passet med mig.
Han är lugn och trygg; en veritabel klippa såna här gånger och dessutom har han koll på beställningar och annat.
Ikväll är det Malin och jag själv.
Det blir bra det också - hon är snabb och effektiv -!

söndag 5 juni 2016

Söndagsfönstret ....Hej Elisabet,

Google Translator säger att windows from Zagreb blir Prozori iz Zagreba på kroatiska. Så enkla fraser brukar han klara av, Translator, så vi tror väl på det?

Det var en väldigt fin stad som jag har lust att besöka igen. Jag var på en konferens, som jag inte hade mycket tid att vara borta från. Men jag gick en promenad tidigt på morgonen, och så smet jag ut på lunchrasten. Då på rasten hittade jag en verklig pärla, museet för naiv konst:

Det ligger precis där man kommer upp i Gamla Stan nedifrån stans moderna centrum.
Jag letade mig in genom en gammal port och uppför en smal trappa och frågade damen i kassan om musëet var stort för jag hade bara lunchrasten på mig och Louvren är liksom inte värt att försöka få in på en halvtimme!

 "We're very small museum but we're the best", svarade hon.

Elisabet skriver: på muséets hemsida finns en här bilden/tavlan. Jag föll pladask!


Och hon hade rätt. Jag blev alldeles tagen av de många fantastiska målningarna av livet på den kroatiska landsbygden, så hela min lunchrast gick och säkert en halvtimme till och sedan köpte jag 20 vykort och 3 planscher!

Jag har ingen bild därifrån men fönstret med pelargoner och som är lite trasigt är alldeles intill. Som du ser är det gott om fönster av det gamla slaget, med separata innanfönster.

Hälsningar annannan

//

Blir ni, liksom jag, sugna på ett besök i Zagreb, kan ni ta en titt på den här filmen, så får ni lära er lite om hur det går till .., ja, t.ex hur man skaffar biljett till spårvagnen, hälsar Elisabet, som i så fall också tänker besöka "Museum of broken relationships".