lördag 20 juli 2019

Klockan 05:30 piiiiip ....

Det var tur att jag gick i säng relativt tidigt igårkväll, ty vid tvåtiden natten mot idag kom After-beach-gänget hem och jag, som i alla tider varit så lättäväckt, vaknade förstås.

När flickorna var i tonåren och var ute på dans eller annat, låg jag på "ohåga" tills dess att dom kommit hem, medan deras pappa, ja, han sov så gott, så gott. Ofta steg jag upp och öppnade dörrarna till deras rum .., tittade in ., kollade ., kanske hade dom kommit hem utan att jag märkt det?
Det är  u n g e f ä r  på samma sätt nu.

Och sen var det förstås hopplöst att somna om.
Nå, när klockan var kring fyra tänkte jag att nu får det bli till att dra djupa andetag .., in och ut .., och till sist kom sömnen och slingrade sig in i sängkammaren, ja, hjälp, så skönt!


Och nu är klockan strax sex, om en halvtimme ska jag vara på plats i affären.
Hu, varför tar man på sig sånt här?
Ja, förmodligen för att dryga ut pensionen.
Därefter väntar namngivningsceremoni för lille Edvin som inte är så liten längre; allt ska ske i Gullbrandstorps Folkets Hus.
Dagens fönster ....


.... fångades igår, hos Sylve, mannen som gör fågelholkar.

fredag 19 juli 2019

Nittonde juli ...

Tiden hastar!
Nyss var det vår och försommar .., nyss blommande syréner och glädje över sädesärlornas ankomst.

Nu, hör jag tornseglarna som skrikflyger tillsammans och jag ser - och hör - bruset av enorma flockar starar som flyger fram och tillbaka och mellan varven kommer där en helikopter och ikväll: två jaktflygplan i rasande fart. Söderut drog dom.


Tidigare idag blev det ett besök hos en så rar kund - Sylve, 82 år -.
Det var Sylve som berättade att han tillverkar fågelholkar som han sedan säljer och mest för att få ett fint minne av denne genomsympatiske kund, så frågade jag om där fanns någon holk till försäljning?
Jodå, det fanns det.

Så vi åkte dit, pv och jag själv och blev så vänligt bemötta (ja, hade jag väntat mig nånting annat?) och jag fick välja mig en  holk, den kostade 200 kronor och var värd alltsammans.


Efteråt bjöds vi på kaffe och Sylves hembakta bröd (jättegott!) och med somriga servetter som duk i brödfatet och han berättade om sitt liv - inte allt förstås, men mycket - om sin mamma som hette Rosalia, Teodora, Aurora, men kallades allmänt för "Rosa".

Och om hans yrkesliv fick vi också ta del .., om hustruns alltför tidiga bortgång .., om den senare sambon som också dog för tidigt (nu har han givit upp ...) och han berättade även om uppväxten utanför Hamburgsund i Bohuslän ..,om tiden som bonddräng och dom fem åren i Stockholm.

Jo, men det blev en fin stund tillsammans.


Här är han, Sylve. Näst yngst av elva syskon.
Jag har ofta funderat varför jag tycker så mycket om äldre män och det enda jag kan komma på, det tär nog att när jag växte upp var min pappa fyrtiofyra år äldre än mig och när jag kom upp i tjugoårsåldern, då var pappa över sextio och många av hans vänner ännu äldre. Jo, kanske därför?


För övrigt?
Alla förutom pv och jag själv befinner sig i Tylösand på After Beach och det som kommer sen .., så vi har Charlie här hemma och det går jättebra mellan honom och Harry! Halleluja! Det var Maria som ville ha hund (men han är numera högt älskad av såväl make som barn) och det är också Maria som har det stora ansvaret för honom. Det är hon som går på jättelånga rundor och låter honom bada i sjöar och som har varit på kurser i sök och apportering.
Här sägs det hejdå inför bilfärden till Tylösand.
Maria är storasyster, Lejon och arbetar inom intensivvården på Karolinska sjukhuset i Solna.
Ä l s k a r  tempot och sitt arbete! Hon och hennes mormor hade nog blivit ett bra team.

Min störstasyster i Skåne har varit och är så sjuk; hade t.om dråsat ihop på trottoaren i Hörby, men hon är så enveten, så hon vägrade låta sig föras till sjukhus och påstod att det där berodde på morfinet i hostmedicinen. Oj, vilken hemsk hosta hon har!

Nu ska jag snart gå i säng, men först ska pv hjälpa mig att reda ut tovorna i håret.
Ajöken, sa fröken!


Dagens fönster ....


Från Vaplan i Jämtland kommer en hel bunt med växthusfönster!!
Titta, vilka finurliga "krukor" Gunnar har byggt av återvunnet material

Så här skriver han:

"Hej och gokväller från Jämtland!

Jominsann, även fast det har varit en bedrövlig sommar hittills när det gäller soltimmar och plusgrader här i Jämtland så växer det riktigt bra ändå. Nu har tomatplantorna fått flyttat ut till ett litet "uteidetfriaväxtskydd", det blir nog en bra tomatskörd även detta år.


Mitt äppelträd som planterades för cirka 4-5 år sedan bär massor av äppelkart för förstas gången och grannens höskörd ser ut att bli rekordstor.


"Jo, grannen jobbar på fortfarande. Klockan är nu 23.00 och ljuset hänger kvar fortfarande, men snart kommer mörkare dygnstider som i ett jehu ... :-)'

Och jag - Elisabet - säger: tack snälla, rara Gunnar för bilderna!torsdag 18 juli 2019

På schemat och lite till ...


... står att ta hand om all billig aubergine och zucchini som just nu säljs på Hemköp för 5:- styck.
Har nu gjort en jätteladdning och mer återstår att göra, tretton byttor är klara (jo, den översta ska fyllas upp) och så önskade Emma att hon och Fanny skulle få smaka det här, tillsammans med bulgur, till lunch, så det blir perfekt.

Har tänkt frysa in ett tjugofemtal i alla fall; det är helt perfekt att ta upp när det är ont om tid och gott till pasta med massor av riven parmesan till!

När ungdomarna givit sig av till Tylösand och After Beach, då tänker jag dammsuga och plocka undan lite. Pv och Peter spelar golf; femte eller sjätte dagen på raken, sjätte faktiskt! Nu är inte Emil med, så nu får vinsten gå till någon av dom två herrarna.


Trots det ungdomliga inslaget i det gula huset, blir det inte alltför sena kvällar.
Middag äter vi senare än vanligt och sen blir det ofta kortspel i nån timme eller två och först av allt går ofta ungdomarna i säng. Igår bjöds det på lammfärsbiffar, vilket är vad Fanny önskar sig var gång hon kommer (och det är just dom här dagarna) och det blev succé även den här gången.
Fanny är väl det närmaste "Jag mötte Lassie" som jag kan komma. 
Hennes pappa heter Challe Berglund (f.d. hockeyspelare) och hennes morfar är legendariske Stig H Johansson, travkusken. Så är det. Och en rar och fin och ödmjuk tös är det.
Vilken tur att man har någon enda paradrätt!
Gott vin bjöd Peter på ... Mc Manis, ett rött vin från Kalifornien.


Snart är allt utblommat.
Rosorna sjunger på sista versen .., det är väl bara refrängen kvar.


Och så här ser det ut på kvällarna.
Jag inledde starkt igår och tog en rövare (chicago) som gick hem och jag fick femton poäng på en gång. Men se, den glädjen blev kortvarig. Som synes är jag inte den mest frekventa spelaren.
Tänk, så mycket roligt man kan ha med en kortlek!!

Nu ska jag ta harry på promenad och sen blir det väl stranden.

(Tittade på SVT:s Morgonstudion i morse och det är så fascinerande att se alla olika inhoppande programledare. Den här morgonen var det två kvinnor och dom skötte det såååå bra och var samspelta och till synes så lugna. Det har varit många inhoppare och somliga, som är såååå fenomenala på sina egna områden, blir plötsligt nervösa och bläddrar mest hela tiden i sina papper när det nu är ett nytt sammanhang och jag tänker att ..., jaaa, det är så det är, så kände jag själv när jag bytte butik och kom till helt andra rutiner och nya arbetskamrater., all yrkesstolthet och känsla av att vara bra på sitt jobb, det rann iväg och det spelar ingen roll om man arbetar inom Ica, Hemköp eller hos Sveriges Television. Apropå det senare ., så har jag nu avbokat kvällen med SVT:s utrikeskorrespondenter och dom tre nätterna på Gustaf af Klint, hotellbåten på Söder Mälarstrand. Ja, så får det bli. Det blir helt enkelt för mycket.)

Dagens fönster ...


"Hej! 

Om man har vägen förbi Deje, så bör man stanna till vid Gamla Kraftstationen där. 
Ja, eller varför inte ta en omväg?

Där bjuds både kropp och själ på både konst, kultur och mat. Eller fika.

Här är ett fönster därifrån. 

Turtlan på hemester. !

//Tack Annica, du flitiga fönsterfångerska! säger jag.


onsdag 17 juli 2019

Jo, det gick bra ....


Oj, vad det kändes ovant att stämpla in och ställa sig vid kassa 1 igen, men det gick över förväntan.
Hade tappat några plu-nummer (dom som jag alltid har svårt för .., wienerpecan,, minimunkar, stort levainbröd t.ex, dom vill liksom  a l d r i g  slå rot i min hjärna) och där vimlade av ungdomar som jag inte kände igen, så det blev till att ta i hand och presentera sig och få veta deras namn.
Ja, alltså sommarjobbare i affären.
Jaha, två Marcus har vi alltså, så var det Klara och Ellen. Alma, Moa, Anna, Lovisa, Hilda, Erik och David, ja, men dom har ju varit där sedan tidigare och från studierna i Örebro har Elin återvänt, men Hampus och Kalle var lediga och stod i stället i kö för att betala.

Jättemånga turister var det förstås (vi har ökat otroligt sedan ombyggnaden!) och fullt upp, men ändå säkerligen betydligt lugnare än på eftermiddagspasset. Många cyklister. Kattegattleden har visat sig bli en stor succé och många tyskar kommer in och köper fyllda baguetter eller glass, inför den fortsatte turen söderut.

Och underbare Sylve, denne ursympatiske äldre man som gör fågelholkar, berättade att nu kunde jag titta ut till honom och välja mig en holk, ja, det ska bli kul!

Vad är det som gör att man tycker så oerhört mycket om somliga människor?
Och det är människor som man ändå inte känner på ett närmare sätt?
Ja, säg det.
Sånt kan man fundera över.
Kanske är det så enkelt som att det handlar om personkemi?
Att den människan påminner om någon annan som man tyckt mycket om?


Roligt var det också att sitta i fikarummet tillsammans med Mange, Joakim och Erik.
Det blev mycket surr om den något abrupt avbrutna seglatsen ..., och om lite annat smått och gott.
Klockan ett fick jag gå hem.
Då hade jag haft fyra timmars sömn under natten, steg upp halv sex, var på jobbet en timme senare, butiken öppnar klockan sju .., och så full fart tills det var dags att åka hem.
Jag var så trött och slut på hela eftermiddagen och kvällen!

Mitt kusinbarn Lotha från Ångermanland kom på besök, tillsammans med sin .., ja, vad ska man säga .., sin vän Jonny. Himla trevliga båda två!

Och så på kvällen kräftor och räkor med Emma, Emil, Peter och Emmas kompis Fanny som är som ett barn i huset och så vi själva förstås. Övriga satt i uterummet och spelade kort i timmar; själv stöp  jag på soffan Ektorp. Diskade, försökte plocka undan lite så det skulle vara fint nu på morgonen och det var det också.


Idag?
Det är strålande sol ute och flickorna sa igårkväll att dom tänkte köra till Göteborg idag (tolv mil) och husets herrar ska spela golf (har ni hört det tidigare ...?) vid tretiden och ikväll har jag lovat (det är på önskelistan ..) lammfärsbiffar med ugnsrostade grönsaker.

Undrar just om dom tänker sig Göteborg även i solsken?
Kanske.

För övrigt gläds jag åt att en kvinna - Ursula von den Leyen - fick posten som EU:s ordförande och jag önskar henne stort lycka till. En sjubarnsmamma och Tysklands förra försvarsminister. (Varför nämner jag att hon har sju barn? Ja, då är hon väl åtminstone bra på att styra mindre sällskap. Min före detta arbetskamrat Karina hade åtta barn - det har hon förstås ännu - och det ska jag säga att det märktes på jobbet .., hon kunde delegera!).

Nu har flickorna vaknat!
Återstår två av tre herrar.

Ps. Natten mot igår drömde jag - för första gången på säkert femton år - om min pappa! Ååå, jag var så glad när jag vaknade och det kändes  p r e c i s  som om jag hade träffat honom på riktigt! I drömmen var han ungefär i den ålder som han var när livet tog slut, drygt sextio, kanske lite yngre? Han körde bil och vägen var översvämmad, men han fixade det galant.Ds.

tisdag 16 juli 2019

Och så var det dags ....

Somnade sent. Låg och tittade på åttonde avsnittet av Follow the money, som är så hemskt så man får ont i magen. Jag har redan smygtittat på slutet (ja, jag vet ....), men trots (eller kanske just därför) att jag vet hur det kommer att gå, så vågar jag knappt titta. Kvinnan som spelar bankanställd, hon måtte vara en sjusärdeles aktris!!! Nåt så vanvettigt bra hon är! Anna Berg Hansen heter hon och har hela registret inom sig! Så här ser hon ut, men i serien har man lyckats förvandla henne till nånting helt annat. 
Ja, jysses .., så bra hon är!! 


Stram bankkvinna med iskall blick. 
Jo, jo .., i den kvinnan finns en skarp hjärna, kanske den skarpaste av alla i serien.

Jag ser nu säsong 3 och har missat de övriga två, vi får väl se om jag tar mig an dem.

Nu snart mot jobb!
Dagens fönster ...


Idag - eller var det kanske igår -, nej, det var i förrgår, då hände det sig att Ulrika och hennes Rickard gick åstad och förlovade sig!  Om det kan man läsa här.

Det var då hon även passade på att fånga ett fönster (egentligen tog hon nog bilden som ett minne och för att det var så oändligt vackert, men tack ändå att du skickade den hit!) och det blev det här.
Visst är det vackert!!! 

Stort grattis till er båda Ulrika och må ni nu leva lyckliga i alla era dagar!

måndag 15 juli 2019

Så var det bestämt ...


Idag känns det sååå mycket bättre! Jag kan böja mig ner och ta upp saker från golvet .., ja, kan i det stora hela röra mig på ett helt annat sätt. Sms:ar Jocke i affären och säger att behöver dom mig i morgon, så kommer jag. Han får bestämma. Efter en stund ringer han upp, ursäktar sig med att det varit så mycket att göra, men nu så .., och då blir det bestämt att jag testar.
Börjar enligt det var som planerat och känner mig för.
Snällt!


Emma har varit och tränat och handlat .., herrarna spelar .., just det, golfar .., och jag har inte gjort mer än nödvändigt. Rastat harry .., telefonsurrat, diskat undan. Gläds med pv som tycker det här med golfen är så himla roligt.


Igår räddade jag en humla från Döden.
Den satt och liksom hovrade nedanför tvättstugefönstret och jag förstod inte riktigt vad den höll på med .., tills det slog mig att den fastnat i det spindelnät som jag inte kunde upptäcka! Jag hade vattenslangen igång och JUST när jag skulle pillra loss humlan från nätet, kom spindeln i en våldsamt fart och jag duschade på nätet och fick loss humlan, som sedan fick vila ut på min hand, ja, till den torkat lite. Så fin den var!

Jag undrar om jag någonsin har sett så många humlor här som i sommar?
Nu är ju lavendeln extremt stor i jämförelse med tidigare år, men ändå! Det låter som en liten orkester av surr när man passerar rabatten.

Tänk, sedan vi kom hem från båtäventyret, har jag inte sett till en enda ekorre!
Här var ju flera stycken varje morgon .., nu: tomt!
Har alla strukit med?
Helt obegripligt är det.

Dagens fönster ....


"Hej! 

På vår roadtrip till Dalarö så skulle vi så klart bada. I alla fall en gång. 
Sagt och gjort. 
Vid hotellet fanns en bastu i en slags sjöbod med tillhörande brygga och badstege. 
Ombyten bakom fönstret med de vita gardinerna. Bad nerför stegen vid dörren. 


Resultatet?
Ett, nej, två snabba dopp och brrr, sa vi. 
Djupt var det också det gillar inte jag, en badat blev det. 
Hälsningar Turtlan på skärgårdstur."

Så skrev Turtlan när hon och M var på liten holiday norröver, eller mot nordost. 
Det här mejlet kom den 26:e juni och har ett par veckor på nacken, men det gör väl inget .., det vimlar av fönsterbidrag i den därför avsedda mappen och jag försöker att variera så gott jag kan. 
Tack snälla Annica, för att du tog dig tid med det här! säger jag.

söndag 14 juli 2019

Tålamod, tålamod ...!


Emma är en sån som gör upp planer och tittar på väderleksutsikterna och nu fallerar allt; var är solen?
Det var ju idag hon skulle ligga på klipporna nere vid havet och ha det så skönt.
Men himlen är gråmulen .., några små regnstänk har kommit .., och jag föreslår att hon ska ta tåget till Göteborg (50 minuter) eller kanske söderut - till Helsingborg - men det är klart, på söndagar är det kanske inte så lajbans om man vill shoppa eller nåt sånt.
Nåväl, hon tog en fyrakilometersrunda på morgonen, så det blir nog bra.

Husets herrar åkte tidigt iväg till golfbanan i Holm.
Nu .., nu ska pv slå dem, har han tänkt!
Vi får väl se hur det går.
En sak är ju säker när det gäller golfande, sååå mycket frisk luft och så mycket promenerande det blir! Fyra, fem timmar är dom ute och är pv när nog lika glad efteråt som när han varit på körövning och då menar jag inte med bilen.

Själv gör jag inte så mycket.
Sträcker och tänjer.
Det kändes så bra igårkväll och så tvärstopp nu.
Nåja, det ska väl gå framåt.

Och friherrinnan kommer på elvakaffe ..., det blir trevligt.

Hur många små söndagsfönster som helst ....


Alltid så rara Renée från Malå har varit i Berlin och tänk, tänk bara .., att hon hade med sig världens största fönsterhåv!!  

Så här skriver hon: "Att använda på din blogg om du vill. Varje blå ruta är ett litet fönster. Finns i Kaiser Wilhelm Memorial Church i Berlin. Kram från Renée."


Ruinerna av en protestantisk kyrka står bredvid en modern kyrka, vilket skapar en unik atmosfär som fångar förstörelsen och återfödseln som sker i krigets efterdyningar.
Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche, som även kallas Gedächtniskirche, är ett välkänt landmärke i Charlottenburg, forna Västberlins centrum. De allierade bombade den nyromanska 1800-talskyrkan under andra världskriget. I början av 1960-talet byggdes ett nytt, åttkantigt kyrktorn bredvid kyrkoruinerna. Besök det gamla kyrkotornet och det moderna klocktornet för att se en symbol för det förstörda Berlin och stadens beslutsamhet för återuppbyggnad.
Kejsar Wilhelm II byggde Kaiser-Wilhelm Gedächtniskirche till minne av sin farfar, den forne tyske kejsaren och kungen av Preussen. Beundra kyrkans utsmyckade detaljer och se hur byggnaden står i stark kontrast mot omgivningens moderna shoppingdistrikt. Kyrkan brändes nästan till marken efter bombanfall 1943. Den skadade entrén och spiran, som lokalt kallas för "den ihåliga tanden", bevarades och två nya strukturer byggdes till på var sida om ruinerna.
Utforska den moderna kyrkan och foajén för att upptäcka byggnadens uppseendeväckande inredning. Den åttkantiga kyrkan är vackert dekorerad med glasinlägg i blått, rött och gult. Vid altaret kan du se en Jesusfigur och ett kristalldekorerat kors i guld och silver.
På andra sidan av ruinerna hittar du ett 53 meter högt klocktorn och ett kapell. Klocktornet har sex bronsklockor som du kan höra slå vid olika högtider.
Besök minnessalen som ligger i den ursprungliga kyrkans skadade spira. Här kan du se bibelinspirerade mosaiker och reliefskulpturer. Beundra 16 paneler som representerar kyrkans historia och dess förstörelse, såväl som krigs- och fredssymboler.
Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche ligger vid Breitscheidplatz i Berlins distrikt Charlottenburg, nära Berlin Zoologischer Garten. Det kostar inget att gå in i kyrkan. Gudstjänster är inplanerade två gånger om dagen på söndagar. Kyrkan är öppen varje dag och anordnar regelbundet konserter, med kör- och orgelmusik, i den moderna byggnaden.
Följ med på en gratis halvtimmestur runt i kyrkan eller boka en grupptur mot en liten avgift.  Mer information om tider och startplats för gratisturerna hittar du på kyrkans officella hemsida.