lördag 30 maj 2020

Dagens fönster ....


....  Eckes förstås.

Från lillstugan.
Lördagmorgon ....


Går man i säng i vettig tid (vad som nu anses vettigt), vaknar man tidigt.
Så var det igårkväll och redan vid femtiden i morse var jag helt pigg. Kanske är det fågelkvittret (som ändå har minskat betydligt nu) som får en att bli så pigg, eller så är det kanske längtan efter frukosten?

Harry får göra mig sällskap till postlådan (ingen DN ännu) och så vattnar jag rabatterna ., tar lite bilder, ja, medan Harry lullar omkring i backen.


Det är dagg i gräset och växthusets fönster helt igenimmade.
Blå aklejor gör hjärtat glatt.
I alla fall mitt.


Och vallmon bara väntar på sin tur ....


Nu är klockan halv åtta .., pv har lämnat sängvärmen och hämtat tidningen .., han har te i sin limegröna kopp (inköpt hos Backagården utanför Ystad .., sååå vacker!), jag har Arvid Nordqvists kaffe i min.

I morgonens mejl från min syster i Australien skriver hon att det nu officiellt är vinter hos dem och hon har till och med haft mössa idag! Min syster och hennes man tillbringade varje semester sommartid med att segla; ofta från Nynäshamn till Öland. Alltså har det varit en hel del seglingsprat i våra mejl, nu när det snart är dags för oss att ge oss ut på havet.

Och om du Kerstin i Trelleborg läser här .., så GRATTIS på din födelsedag, men i efterskott! Just nu sju timmar och trettiotre minuter för sent!

Nu blir det Dagens Nyheter!

fredag 29 maj 2020

Dagens fönster ....


"Direktfönster! Mycket lokaltypiskt och tidstypiskt.
De sista apelsinerna för säsongen ...", skriver madamen i Portugal.

Men titta så fint på muren!
Är det en myrkotte eller vad ....?

Tack annannan!
Fredag ....
(nu håller jag på att ha kläm på det här med dagarna :)


Och när jag skriver ordet "kläm", då går tankarna till min rödvitrandiga syster i Skåne.
Hon är nästan den enda människa jag känner som använder ordet "klämmig"!
Ja, det är verkligen en klämmig låt! kan hon säga.Det kan t.ex vara den här.
Och när man tänker efter, låter det ju helt galet.
Själva ordet, alltså.
Här finns lite mer fakta om klämmig.

Fredag betyder ledig dag för pv.
Han har åkt in till stan för att besiktiga bilen (gick inte så där värst bra) .., och Harry skulle få sina klor klippta och så skulle det handlas hem lite mat. Vi har bjudit Sonja på fika vid tolvtiden. Fika vid tolv betyder för pv nåt sötsliskigt, men för mig nåt helt annat. Nu har jag kokat potatis, ägg och väntar hem matjessill, gräslök och gräddfil.
Och så har jag - av bara farten - tagit reda på köttfärs som jag stekt tillsammans med färska champinjoner och nu ska jag fylla några halverade paprikor med färsen och så gratinera i ugnen, så blir det mer som en vettig lunch i stället.


När pv i morse tog harry på johanssonrundan, tog jag min vanliga runda.
Först fick fåglarna mat ..., (och pilfinkarna gör mig galen .., dom är så egoistiska och kör bort alla andra fåglar, så nu flyttade jag en fröautomat lite längre bort och det fattade blåmesar, talgoxar och nötväckor - att där kan vi vara i lugn och ro! ) och därefter blev det en sväng till växthuset för att kolla till hur där ser ut.
Vilken glädje detta växthus är!!

Tittade igårkväll på SVT:s "Berättelser från frontlinjen", en dokumentär från Akademiska Sjukhuset i Uppsala och som handlar om när coronaviruset nådde vårt land i allmänhet och Akademiska i synnerhet. Otroligt intressant, även om jag känner igen det mesta från hur äldsta dottern och hennes kollegor har och har haft det på Karolinska.


Man kan nog inte fullt ut förstå hur kämpigt personal och patienter har och har haft det.
Inte fullt ut.
Jag vet - några av mina närmaste vänner, t.ex - tycker nog att det är för mycket snyftreportage när det gäller sånt här, men själv ser jag det precis tvärtom; att enbart få statistik på antalet döda eller svårt sjuka säger mig mindre, än att se hur verkligheten ter sig. Men vi människor är olika och det som känns rätt för den ene, blir fel för den andra.
Så är det ju här i livet.
Jag fann hur som haver dokumentären bra, om än aningen rörig till en början.
Här en länk till programmet om någon missade det.

Nu ska jag göra klart "gofikat", om bara pv ville komma hem med det jag saknar.
Har pratat länge med vännen I i Falun. Hon har varit i karantän sedan i början av mars, får inte köra bil, har inte satt sin fot utanför villan (ägnar dagarna åt att vara i trädgården, där finns inte ett enda ogräs längre! säger hon) och datorn har gått sönder och det var svårt att beställa hem varor från butiken.

S o m  jag önskar att jag hade bott närmare!
Kontaktade Ica Maxi i Falun, men då skulle hon inte få varorna förrän på måndag .., men en vänlig "Stefan" sa att hon kunde testa att ringa Ica Slätta, dom brukar inte vara omöjliga och där  r i n g e r  man in sin beställning.

Ingrid är i mitten av de nittio och sa att ja, visserligen kommer kanske antalet inlagda patienter med diagnosticerad covid 19 att minska på lasarettet i Falun, men i gengäld kommer Säters mentalsjukhus att svämma över av äldre människor, vilka blir mer eller mindre galna av denna långvariga isolering!

Så kan det också vara i landet Sverige.

Uppdatering: Halleluja för Ica Supermarket Slätta i Falun!
Nu har I kontaktat butiken i fråga och i ett huj fått hem varorna och nyss ringde hon och var så lycklig! Å, så glad jag blev!

torsdag 28 maj 2020

Dagens fönster ....


... är också en dörr, allt uti landet Portugal.

Undrar just hur det ser ut där innanför dörren?
Vem bor där?

Och tack annannan som tog bilden!
Annorlunda morgon ....


Vaknar tidigt.
Fönstret på glänt.
Det har varit kyligt natten mot idag, bara fyra grader varmt när pv stiger upp klockan fem.
Då lämnar även jag sängen - sååå pigg -!
Otroligt hur det kan svänga.

Och fem timmars arbete gick bra igår, även om några plu-nummer trillat ut ur minnets byrålåda. Lösviktsgodis, till exempel och vallmobröd.
En ny stjärna har anställts som timvikarie i affären och det blir bra; hon har butiksvana och lätt att få kontakt med kunder .., född i Simrishamn i Skåne och i samma ålder som jag själv var när jag kom till affären.

Jocke frågade hur jag ställer mig till att hoppa in extra i sommar och jag sa som det var: nej, den stressen som det innebär med ständiga köer och längre arbetspass och .., nej, det avstår jag gärna, däremot - om dom så önskar - kan jag hoppa in höst och vinter.


Och så en bild som jag tycker sååå mycket om, men som inte har det minsta med texten att göra. Den är många år gammal, togs när jag var ensamseglare på livets ocean och besökte Torun i Skåne. Det sägs att kvinnor lär falla för män som har bra hand med barn .., jag faller för människor som är snälla med djur (och barn). 

Cyklade hem från jobbet just efter sju och hela tiden till accompanjemang av fågelkvitter. Koltrast, gulsparv, gransångaren förstås och lövsångare hörde jag också. Och inte minst lärkan .., hela tiden lärkan.

Och nyslaget hö i strängar ..., människor på väg till kvällsdopp ., och så då .., hemma, där pv stod och stekte hamburgare. Nu är klockan halv sju och jag har ätit frukost och ska slå mig ned i soffan Ektorp, där harry nu sover gott.
Dagens fönster ....


... finns i ett gult hus på en kulle, allt uti landet Halland.

onsdag 27 maj 2020

Hoppsan ....!


Nån gång på förmiddagen plingar det till i min mobil.
Det är Jocke i affären som undrar om jag kan tänka mig ett pass mellan två och sju idag?
Jag svarar att det kan jag.

Tar Harry på promenad ., förbereder lunch och steker upp köttfärs som tagit fram ur frysen. I vanliga fall när jag köper köttfärs billigt, plattar jag till färsen med händerna eller med en kavel så det blir mera lätthanterligt och tinar upp mycket fortare.
Nu låg all färs som en klump i frysen och när jag lägger upp den på skärbrädan tänker jag på pv:s dotter som är vegan. Hon kallar det för likdelar och det är ju också vad det är.
En likdel på bänken, om än körd genom en köttkvarn.
Blandar det hela med uppstekta champinjoner och så får det bli nåt enkelt till lunch innan jag åker.

Tidigare idag promenad till hamnen här hos oss.
Möte med grålockiga får (såååå fina!) som är totalt orädda för Harry och lite längre upp, i en inhägnad, ligger ett annat sällskap får, men dom är helt vita i ullen. Gulvita.

Nio hästar ser jag också, plus en död orm.

Det var alles.
Dagens fönster ...


.. fem stycken dessutom ., bjuder Ulrika på.

Det ska bli drivbänkar, om jag har förstått det rätt.

Tack Ulrika!

tisdag 26 maj 2020

Tre timmar ....


... på stranden i Särdal idag, tillsammans med friherrinnan.

Till en början frös jag nåt så hemskt och hade mer än gärna haft tjocka sticketröjan på mig .., det var nordvästlig vind och hu, så kall den var!
Men efter ett dopp (jag tvekade länge ...) och information från Lena att det var femton grader i havet, gick även jag i och oj, så skönt det var!

Särdal är som paradiset, synd bara att man måste gå halvvägs till Jylland innan man kan doppa sig ordentligt!

Nu är klockan halv elva och pv har redan gjort natt.
Det ska jag med göra, plus att lyssna till Europapodden.

Och titta, ibland kan jag skriva måttligt långt!
Tisdag i slutet av maj ...


Så är det förstås, att morgnarna är bäst.
Jo, det  ä r  verkligen så att morgonstund har ..., ja, ni vet.

Låg ovanligt länge idag, fram till åtta, men så hade jag vaknat vid tvåtiden natten mot idag och kände mig väldigt pigg och alert. Det tog någon timme innan jag somnade om. Sov tungt. Kände av allergin i ögonen. Nåja, har man inte värre bekymmer än så, är det ju inte farligt.


Och igårkväll blev det middag i hamnen.
Vi kom fram nästan exakt samtidigt - pv cyklande från jobbet - jag med harry i bilen.
Det blev en fin försommarkväll.
Småprat med hamnvärden .., sen kom båtgrannen med sin vita spets Max och så frun förstås. Max och Harry var båda lösa och hälsade vänligt på varandra .., harrys lilla killing-svans gick fram och åter som lodet på en klocka. Han var glad. Trygg.

Själv tog jag en simtur i ett hav som inte var det minsta kyligt. Brännmaneterna som vi såg vid mastningen, var åtminstone för tillfället försvunna.

På väg hem bad jag pv vända när vi passerat den här kröken. Det var vallmon som lockade. Jodå, han vände.
Efter det lilla röda huset, ligger ett avlångt hus med halmtak och det är så dumt till .., det är precis i kurvan och hopplöst att stanna för att ta en bild.


Men här gick det bra.
Jag klev ur bilen och aktade mig noga för alla brännässlor och försökte fånga åtminstone en liten gnutta av skönheten som dom här blomstermadamerna bjöd på!


Som synes var det inte alldeles enkelt med skärpan.
Den kom på dom ännu inte utslagna blommorna, men det får gå.

Och kvällen fortsatte med plantering av humle och vattning av allt som vi har i växthuset och pv gick omkring med trimmern och jag körde den gamla eldrivna motorgräsklipparen. Trimmern blir för tung för mig.
Vi plockade även mördarsniglar vilka raskt fick möta döden, denna måndagkväll i maj.


Idag är det varmt, nåt otroligt varmt, helt enkelt.
Vid halvniotiden tog jag bilen och körde till Slöinge för att köpa bröd och hela tiden fylldes jag av sån otrolig glädje - eller kanske mer tacksamhet - över att jag bor i ett jordbrukslandskap som översvämmas av kor och kalvar .., hästar och föl .., tackor och halvstora lamm .., höns som kacklar .., och när jag passerade lilla byn Vastad - med bara några få hus - såg jag sothöns med ungar som simmade på rad i det som väl mest kan liknas vid en liten, liten sjö.
Ungarna var verkligen små och alla såg ut att ha nånting rött på huvudet ., som små mörkröda tomteluvor!
(I Vastad bor en av pv:s körsångarkollegor - Charlotte -. Hon är förstasopran i Halmstad Kammarkör och har en röst som inte går att beskriva i ord .. , orden och tonerna singlar rakt upp mot himlen!)


Jag såg tjärblomser i dikesrenen ., nyslaget hö i strängar .., en traktor till salu i Slöinge .., förskolebarn med sina fröknar på ett grönområde (barnen stod två och två och höll varandra i hand ..) ..., ja, och jag lyssnade till underbara Kajsa Boglind, SR:s Washingtonkorrespondent som gör sig allra, allra bäst (enligt mitt sätt att se det) när hon gör egna små krönikor. Som det här, till exempel.

I sommar eller höst kommer Kajsa Boglind att återvända till Sverige efter sina år som utrikeskorre och även om efterträderskan säkerligen blir hur bra som helst, kommer jag att sakna Kajsas personliga sätt att göra reportage.

Sista biten hem tänkte jag att bättre än så här blir inte livet.
Nu ska jag mejla madame Boglind och lätta mitt hjärta.

Ajöken, sa fröken.
Dagens fönster ....


"Ett stugfönster. Där ligger några fröpåsar i väntan på sådd, lite batterier som ska kasseras, en gammal tjuga, med mera. Hälsningar ellem".

Tack snälla! säger jag.

måndag 25 maj 2020

Gunnar ....


Letar en bild, hittar andra.
Den här, till exempel.

Byxorna, käppen och skorna tillhörde en trogen kund i affären - nämligen Gunnar Ljusterdal -. Under årens gång blev han allt mer krumryggig, för att slutligen nästan gå framåtlutad i nittio graders vinkel.

I trettiosju år arbetade Gunnar som riksdagsstenograf och i tjugotvå år var han redaktör och ansvarig utgivare av Grönköpings Veckoblad. Och 1982 tilldelades han Stora Journalistpriset. Han hann även med att arbeta på Dagens Nyheter och Uppsala Nya Tidning.

Inget av allt detta visste jag när den något stapplige mannen med sin käpp kom in i affären. Alltid så vänlig. Vintertid ofta klädd i nån slags grön lodenrock.


Foto: Bengt Magnuzon för tidningen Fokus.

Gunnar föddes 1931 i  Munkfors i Värmland 1931 och dog i början av juli för två år sedan. En eftermiddag när jag själv hade handlat, hjälpte jag Gunnar ut med varorna. Han gick dåligt, snubblade lätt och tillsammans med en annan kund, hjälpte vi honom på benen igen.

Det gick  l å n g s a m t  för honom att ta sig till bilen.
Jag lastade in kassarna i baksätet och frågade om han verkligen skulle köra hem själv?
Om han ville, kunde jag skjutsa honom.
Nej, nej, det var ingen fara, sa han.
Han kunde vägen utantill - "jag kan köra den i blindo!"sa han och det var ju bara tillfälligt det här att han snubblade lite.

Dagen därpå fick jag höra att denne genomsympatiske man -  på väg hem från affären - hade kört av vägen - jo, han levde, det var inte det - men sen dröjde det inte länge förrän det var slut.

Gunnar var gift med Britta, född Rendahl, och om henne kan man berätta mycket, men inte just nu .Men en sak ska jag i alla fall visa. Ett av hennes många alster som textilkonstnärinna. Här.

Nu ska jag ut och klippa gräset där inte robotklipparen kommer åt.
Dagens fönster ....
(Hopefully måndagens).


Tänk, så många annorlunda fönster som kommit susande till bloggen under årens lopp!
Eller annorlunda miljöer.

Här är en sån .., från Portugal och annannan, som för övrigt har blivit en hejare på att ha håven redo! Hur glad blir man inte då!

Tack! säger jag.

söndag 24 maj 2020

Tack Mossfolk! 

Ditt tips om Ekotipset.se var ju helt suveränt!
Här ska minsann testas både det ena och det andra!

Har dessutom lagt in bloggadressen i min länklista.
Och så blev det då äntligen söndag!


Och det har varit en tämligen gråmulen dag, med allt från solsken till duggregn, till hällregn. Allt på en gång.

Nåja.
Vi har ändå hunnit med en hel del.
Pv har grävt upp potatisen som blivit kvar i landet (det var bara brännässlor där ...) och det är ju nedrigt att vi inte tagit hand om den, men nu så .
Själv har jag mest varit i växthuset .., satt ner alla tomatplantorna i jorden och försökt göra fint.


Och så lade jag ut en fråga på facebook vad den här lilla skönheten möjligen kan heta och fick svar bums. Det var Lena Drameus Åberg som visste att det här, det är en porslinsveronika! Lena är gift med ägaren till Åbergs Trädgård, ja, Lena är väl också ägare, om dom nu inte tackat för sig.
Och blomman har köpt just där, i Ystad, hos dem, men för flera år sedan.
Nu sprider den sig.
Jag  ä l s k a r   den!


Och jag har utan bekymmer dräpt mördarsniglar (ja, jag vet att dom heter spansk skogssnigel) och jag kände sån glädje när jag såg att Trollius nu börjat blomma. Smörblomma, säger många.
Mina kusiner i södra Lappland och en instagramföljare från Gargnäs, några mil hemifrån, kaller den "Ploppen".

Säkert är det så att det spelar in, det här att jag minns dem från somrarna hos mormor, på samma sätt som jag minns all humlen och pv håller nu på att gå i bitar över alla humlestörar som jag vill sätta upp.

För övrigt intet.
Ingen DN idag. Kanske hade brevbäraren försovit sig?
Kanske var det nåt fel i tryckeriet?
Får kolla om den kommer i morgon.

Hjälp, vilken god middag vi har ätit!
Lade billiga karrékotletter i marinad igår ..,  stekte så upp dem och hade färska champinjoner till (fick steka med köttet) .., därtill fjolårspotatis direkt från landet, plus färska knippemorötter  (från Hemköp, 74094 plu) båda grejerna fick gå i ugnen på hög värme, tillsammans med färsk salvia, timjan och flingsalt ..,  pytsade i lite grädde med kotletterna och så gelé till.
Hjälp, så gott!
Lägg därtill ett glas rött vin!
Så enkelt.
Så smarrigt!
På äldreboendet ....


För några dagar sedan - det var när jag lyssnade till detta med att så många på äldreboenden har avlidit i sviterna av det eländiga viruset - kom jag att tänka på personalen på Ejdern där mamma tillbringade sina sista åtta år.

Allra mest tänkte jag på Marie, mammas kontaktperson.
Och som alltid översköljdes jag av tacksamhet över hur fin och ömsint personalen var, så jag slog mig ned här vid datorn i akt och mening att skicka ett postens vykort (sånt som man gör själv) och än en gång säga "tack, för att ni fanns där!"

Men det gjorde jag inte.
Jag letade i stället upp Maries telefonnummer (upptäckte att hon stod som endaboende på adressen och tänkte att hon och hennes man kanske hade separerat) och slog henne en signal.

Det blev ett bra samtal.
Först det där från-hjärtat-tacket, men sedan om allt annat.
Själva livet.
Nej, hon och hennes man hade inte gått skilda vägar, han hade drabbats av sjukdom och gått bort inte långt efter pensionen och själv arbetade hon kvar på gruppboendet, ja, hon är kanske tio år yngre än jag själv.
Jo, livet går förstås vidare.
M å s t e  gå vidare.
Men nog var det ledsamt.


Någon coronasmitta hade - hittills - inte kommit in på boendet, men Ejdern består bara av två avdelningar; den ena med åtta boende och den på övervåningen .., där är det patienter som numera kallas "äldre-äldre",  ofta väldigt sjuka och med patienter som långt tidigare skulle ha hamnat på långvård.

Jag tänkte att det här med att isolera dementa människor på en avdelning, det måste vara nästan omöjligt. Hur ofta gick inte mamma och de övriga (de som kunde vara uppe och promenera) runt, runt, runt i korridoren eller ibland - av misstag, när dom inte hittade till sitt eget rum - in till någon annan? Att låsa dörrarna till respektive patient var inte tillåtet - är det kanske inte nu heller -.

På Ejdern var det samma personal i stort året runt, förutom under semestertider och det är klart, att då får man säkert in rutiner som sitter på ett annat sätt.

"Ja, Elisabet .., vi har verkligen klarat oss bra!" sa Marie, denna pärlornas pärla.


Det är tolv år sedan min mamma dog.
Tolv år.
Det känns som .. tre år sedan.
Fem, kanske.
Men inte tolv.
Och min tacksamhet till Ejderns personal, den är precis lika stor nu som då.
Dagens fönster ....


.... kommer från Ulrika! 

Tänk, att du har hamnat i självaste paradiset!

Tack som tog fram håven!