lördag 4 maj 2024

Dagens fönster ...

Medan jag väntar på att pv ska hämta tre nya glasfönster till växthuset (dessa ständiga stormar!) siter jag i bilen och tittar mig omkring. Tänker att å, så varmt det måste vara i dessa fem husen från vänster .., alla med balkonger precis som gjort för sol i mängder av timmar, men så hade de flesta också dragit för gardinerna eller något annat som skyddar för värmen. 

Dom här husen är tämligen nybyggda. Jag tycker rätt bra om dem. Satt länge och funderade på hur arkitekten planerade färgläggningen. Den roströda färgen påminner lite om den kulör som finns på Halmstad Slott. Men hu, så trist att sitta i bakongerna till vänster .., helt till allmänhetens beskådande. 

Hundra meter det här kvarteret finns butiken där vi fick Harrys klor klippta. Och bakom ryggen på mig, där är Rammakeriet där jag låtit rama in ganska många tavlor. Så alldeles omåttligt vänlig är självaste rammakaren.

fredag 3 maj 2024

Dags igen ... 

Så vankas koranbränning igen, nu i Malmö. På lördag. Precis när det är Eurovisionfinal och tiotusentals besökare i vår tredje största stad.

Ja men så perfekt. 

Som om vi nu inte har nog med elände och terrorhot, så ska polisresurser läggas på detta. 

"Jaha, hon är emot yttrandefrihet ...?" tänker någon. 

Nej. 

Men jag tycker att det är så enormt onödigt. 

Så alldeles omåttligt provocerande.

Hemma ... 

På väg hem från Iva-jobbet i Lycksele - nio mil enkel väg - och precis innan man kommer in till Malå, var detta vad Den Äldsta såg .., ett slags löfte om en fin morgondag, kanske. Vad kan klockan ha varit ..? Arbetspasset slutade 22.00 .., ja, tio över elva kanske? 

Den här infarten är helt ny för min del och kom till långt efter att vi flyttat. 

Jo, det ska bli spännande att komma den här vägen nästa gång vi besöker Malå. Där bakom kröken ligger hembygdsgården och vårdcentralen (den som vi alltid bara kallar sjukstugan, jag minns att mamma svarade "Malå sjukstuga, syster Ann-Gerd") med Tjamstaberget som som en sköld intill och där berguven hördes hooooa om kvällarna. 

På vänster sida vattnet - Malån -. Ännu tar det några veckor innan isen tackar för sig.

Dagens fönster ...Under hotellvistelsen i Helsingborg passade den värmländska madamen på att fånga ett antal fönster och att få dem, känns lite lite som att följa med  längs resan södeut. 

Dessa fönster finns således på Grand Hotell i Helsingborg och om man struntar i att ta hissen från sitt rum några våningar upp och i stället väljer trapporna, då är detta vad man ser. 

Fint trappräcke också, tänker jag. 

// Tack Turtlan! säger jag.

torsdag 2 maj 2024

En torsdag i början av maj ...


Men i onsdags - igår alltså - hade vi ju värmlänningarna hos oss och innan herrskapet tackade för sig, så tog vi lunch på golfkrogen i Haverdal. 

Och så här tjusig är man efter tre sex månader med en annan diet än den vanliga. Lika mycket som fem 3-kilos julskinkor tackade då för sig, eller tänk, 15 liter mjölk!

Så bra gjort!

Efter lunchen tackade herr och fru B för sig och tog sikte på landet Skåne. 

Tack för att ni kom och övernattade! Sååå trivsamt!Idag .., Skallkroken igen. Det är verkligen så mycket "pill" med segelbåtar. Idag har pv fixat med de olika stagen, han har satt upp bommen, kopplat in strömmen till lanternorna (men akterlanternan måste åtgärdas) och när vinden behagar avta, då ska seglen upp. 

Först ska den fästas på masten (som en skåra där plastbrickorna löper - dom heter "travare", säger pv) och så likadant på bommen.

Och så gäller det att få fart på bogpropellern.
Medan pv ägnade sig åt tekniskt pill, tog jag två dopp. Fyra simtag på det första, fem på det andra. Alla under ytan. Lågvatten, men helt okej. 
Låg sedan på däck och solade - ja, solade! - främst benen. Aldrig i mitt liv har jag haft vitare ben, nästan skelettfärgade och det ville jag få ordning på. Jodå, det fungerade. 

Nya båtgrannar dök upp. Efter ett par års väntan hade dom nu äntligen fått plats i hamnen och så himla trevliga dom var! Kvinnan tvekade länge om hon skulle ta sig ett dopp och jag sa att det skulle hon nog inte ångra och efter någon timme så .., jodå, det blev t.om två dopp! 

Kom hem vid tretiden. Däckade totalt. Lade mig i uterummet och lyssnade på Europapodden. Älskar Marie Nilsson Boij som sååå levande berättade om hur det förhöll sig i Frankrike, Spanien och Italien, nu inför det stundande EU-valet. 

Här kan man lyssna till när hon berättar om ett besök i hemlandet, dvs, i vårt land.

Dagens fönster ...


Det har varit sååå trivsamt att ha värmlänningarna på besök och idag tackade de för sig och tog sikte på Sundets Pärla, ja, i Helsingborg. 

Här, på Grand hotell, huserar herrskapet och vilken tur för mig att Turtlan hade tagit med sig fönsterhåven! 

Tack! Tack!

onsdag 1 maj 2024

Tänk .... 

... att man kan somna på soffan och sova nåt så obegripligt djupt, så där så när man vaknar, vet man inte om man är levande eller död. På riktigt, alltså. 

Det är som att befinna sig i ett annat universum.

För övrigt har pv:s storebror nu hamnat på sjukhus, med trolig hjärtifarkt som diagnos. Imorgon färd till  Karlskrona för kärlröntgen och andra undersökningar, men just nu på lasarettet i Ljungby.

Dagens fönster ...


1:a majmorgon. 
Pv är uppe med tuppen och cyklar iväg hemifrån vid sjutiden - det är idag masten på båten ska komma på plats -. Klockan 09.00 kommer kranbilen till hamnen. Det blåser ganska friska vindar och det kan nog bli spännande att se masten dingla i vinden. 

I gästrummet ligger värmlandsfrämmandet och sover. Jag har precis tagit ut "nattjästa baguetter" från ugnen .., dukat och gjort klart, så det är bara att koka ägg och sätta igång kaffebryggaren så är frukosten färdig. Det här med att man måste ta med sig presenter vid besök, det tycker jag är så onödigt, då menar jag när människor kommer  h i t, till oss. 

Hade planer på att ringa och säga till dem att nej, nej, kom bara som ni är, men det blev inte av och det var lika tur, för vilka finurliga presenter vi förärades - nämligen  två lokalproducerade ostar med bockhornsklöver som krydda -! (Jag trodde först att det var kummin, men icke). Vi har öppnat den ena och sååå god den var! Perfekt till ostbrickan! 
Här en länk till fabrikanten.  Tack Annica och Martin!

Det blev en helkväll i uterummet och prat om allt och inget. Mycket båtprat förstås .., husbilssurr .., hårda vindar, båtar som tippat omkull .., Göta Kanal .., ja, sånt. Och tänk, i nästan en veckas tid har jag sovit hela nätterna fram till femtiden - helt utan att vakna -! Vilken skillnad det blir! Sååå mycket bättre man mår! 
Och gråten över att Harry inte längre är med oss, börjar hålla sig borta. På köksbordet står ännu den vita kartongen med hans aska .., nej, jag kan för mitt liv inte förlika mig med att den ska strös ut eller grävas ner .., men ska försöka hitta en fin låda att förvara den i. Kanske kan pv snickra ihop en sådan till sin bäste vän?

tisdag 30 april 2024

Valborgmässoafton 2024 ... 


Då väntar vi besök från Karlstad, nämligen Turtlan och hennes M och det är nog bara halvtimmen kvar, så är dom här. Vi har haft en helt vidunderlig sista april med strålande solsken och nu vid halv fyra visade biltermometern på +22 ute. Det blev en sväng till affären och därefter till Skallkroken, där pv fixade med båten och jag tog ett alldeles vanligt dopp - det vill säga - jag valde inte den branta stegen ner till djupt vatten, utan gick ut från land. Betydligt skönare! 
Dök och simmade tillbaka och tala om  l i v g i v a n d e! 

I morgon mastning av båten och röd dag. Någon i kassan på Ankaret var lycklig för den sakens skull, då hennes äkta hälft har ett yrke där röda dagar betyder ledighet, något som butiksanställda och många andra yrkesgrupper aldrig är med om. Där bara rullar det på. Minns exet som hade tjänstgöring fyra julaftnar på raken! 

Så får jag önska den som tittat in här en fin Valborgsmäss! Äldsta dottern vittnade om att snön börjat smälta även i Norra Norrlands inland och fjälltrakter, dvs, även i Malå. Det finns alltså hopp om livet.

söndag 28 april 2024

Så blev det alltså ... ..

Och det var inte oväntat. 

Medan jag stod och jobbade med växthuset och de nyinköpta plantorna, upptäckte jag Sigge som satt så underligt och tyst på gräsmattan och vad sysslade han egentligen med ...?

Gick dit. 

Jo. Han knaprade på en liten död ekorrunge. 

Huvudet först - eller enbart -.  

Det är så det brukar vara. 

Och jag minns åren i Ystad när vi i tvättstugan (med kattlucka) hittade huvudlösa ekorrar liggandes på golvet. Avrättade. 

Pv blev vansinnig på Sigge, men det kan man ju inte bli .., vi äter själva kyckling, ungnöt, jag har ätit hästkött, harpaltar, älgkött, tjäder och ripa och en hel drös med fiskar, så vilka är vi att döma Sigge för att han tar en ekorrunge, om än aldrig så fin?

Dagens fönster ...... fångades av Monet, som skriver att i köksfönstret vågade sig några blyga violer upp från påskplanteringen. 

//Tack Monet! säger jag.