lördag 24 juni 2023

Första sommarprataren ....

.... visade sig vara Annie Lööf. 

Vi lyssnade till programmet medan vi seglade, ja, innan det sändes direkt och det var intressant. Alldeles särskilt kanske för den som har fött ett barn flera månader för tidigt, men jo, jag tyckte om det. Och jag saknar henne som politiker. Särskilt mycket inside-information vad gäller det politiska var det inte, utan det handlade mest om känslan att inte längre var så stark som hon alltid tyckt sig vara.

Det blev bara korta snuttar av hennes musikval (kanske valde jag det, kanske blir det så när man väljer att lyssna i förväg) och det var tur det, ja, det var liksom ingen musik jag föll pladask för. Kommer jag ihåg rätt, var det enbart kvinnliga artister.

Om jag skulle ge ett betyg mellan 1 och 5, skulle det bli en 3:a.

Dag 3 ..., Viken, Ven, Borstahusen och slutligen Barsebäck. 


En relativt lugn dag till havs. Just som vi skulle kasta loss från hamnen i Viken, sa pv att nu skulle han sätta segel medan båten ännu var vid bryggan och så skulle jag "hålla fören mot pålen". 

Jag sa att han fick förklara precis ., ja, jag ville veta liksom steg för steg. Så det gjorde han och det fungerade jättebra! Vi gled ut så fint!

Första stopp blev Ven. Eller det blev inget stopp alls, vi vände i den relativt lilla hamnen där färjan från Landskrona kommit med ett lass turister. 

Då bestämde vi oss för Borstahusen, egentligen bara tvärs över sundet. 

Oj, så annorlunda där var! En svängd pir och på piren satt säkert hundratals människor - mest ungdomar - och solade. Vi hade lagt till längs med och när vi åt lunch i sittbrunnen, var det som att befinna sig på en teaterscen. Bara halvmetern ifrån oss halvlåg 21 skolungdomar på rad! De må ha varit hur fina och rara som helst, men så mycket fri insyn till oss, nja, det fick vara. Vi kastade loss igen, men hade då hunnit äta lunch och Harry var rastad.

"Då önskar vi er en trevlig resa!" sa en av killarna så snällt. 

Det är inte särskilt långt mellan Borstahusen och Barsebäck - 10 sjömil, ungefär 2 landmil - men vinden dog nästan ut och det blev helvetiskt varmt på båten! 

Pv satte upp taket som skydd, jag blötte en frottéhandduk som jag lade över nästan hela Harry och tvingade i honom vatten. 

Kom fram hit till hamnen vid 17-tiden och så det vanliga. Jag var totalt slut på. T o t a  l t. 

Plockade undan .., pv rastade Harry, vi åt lättsam middag (fil med cornflakes och skivade jordgubbar, det goda brödet från bageriet i Torekov, lite sallad och några skivor vattenmelon) och därefter kom livet åter. 

Jag tog ett dopp i havet, låg i LÄNGE, kände hur det svalkade. 

Vår båt är den med den bekanta blågula flaggan. Danskar framför oss. 


Vederkvickt till såväl kropp som själ och med Niveas solskyddsmedel nr 50 som doftar överjordiskt gott och med ett hår som min pappa - om han hade varit i livet - genast hade kammat. Han skulle ha tagit upp plastkammen från bakfickan och försökt få styr på lockarna och det hade aldrig lyckats. 

Det är Nivea på nästippen, inget annat. 

Nu är solen på väg ned bakom piren ., jag har ett långfinger på höger hand som snart gör mig tokig pga all värk, men det är ju en bagatell i det stora hela. Oj, så knöliga mina fingrar på höger hand är. Frågade nyss pv var Harry var? Då visade han mig den här bilden. Å, lilla gubben .., han har hoppat upp och lagt sig i förpiken där husse ligger och där det är mycket svalare än hos mig; jag ligger i aktern.

Älskade hund! Sååå mycket glädje du skänker oss.


Midsommardagens fönster ..."Här kommer ett fönster susandes. Taget i hytten på Cinderella in mot Stockholm, allt efter en finfin kryssning till Härnösand och höga kusten. 

Önskar er en god seglats och en glad midsommar! 
//Kattis"

//TACK! säger jag och grattis i efterskott till Kattis som hade födelsedag just igår!

fredag 23 juni 2023

Syndafloden ....

Utdrag från dagens mejl från min syster i Australien. 

Ingen sommar här inte utan gårdagen var den kallaste junidagen på 24 år och det regnade precis hela dagen och på kvällen var det som om himlens alla portar öppnats och vattnet forsade ner.  
Vi fick 54 mm på nolltid och gatan utanför mitt hus liknade mera en strid flod.  De få bilar som kom förbi körde sakta med vatten upp till navkapslarna. Vid min brevlåda var det som ett vattenfall.

Dessutom blåste det häftigt.  I dag är det något bättre.  Just nu är det uppehållsväder men dagens forecast säger skurar och 15C och vi lär ska fortsätta att ha regn on-off i helgen och hela nästa vecka.
Och detta skall vara världens torraste stat!!!!

DN:s Nutidsquiz och ett kvällsdopp ....


Jo, vi höll ju alldeles på at glömma dagens quiz, men nu, så. 

Pv hade sämsta dagen ever, 5 rätt av 10 (kommer inte ihåg vad som felades) och själv hade jag 8/10. Fel på klimatfrågan och musikditot. 

Ordfrågorna hade jag 9/12.  Pv pysslar med annat. 

Doppet blev här intill och var riktigt skönt, men så mycket alger och annat gräs på botten, så i morgonbitti tänker jag gå längst ut på piren och doppa mig. 

Här i Viken bor Lars Sandström. Hans föräldrar och han och brodern Bosse, flyttade in i huset intill mitt barndomshem när jag gick i mellanstadiet. Lars var lillebror. Bosse var min klasskamrat. 

Minns att Lars en gång blev påkörd av en mopedist ., Lars cyklade och fick lungan punkterad. Vi såg när det hände, hans storebror och jag själv .., och jag drog upp tröjan på honom och upptäckte ett hål rakt in i sidan på honom! 

Kan han ha varit nio, tio år? Därefter låg han i sin mammas famn på farstutrappan (där det fanns säkert sju, åtta svalbon) och väntade på ambulansen, vilken skulle ta dem de tretton milen till lasarettet i Skellefteå.

Oj, vilken väntan det blev! 

Det visade sig att ambulansen kört fel och hamnat hos en annan Sandström-familj, boendes någon mil eller två från Malå. Efteråt, när ambulansen väl kommit och hämtat Lars och hans mamma, minns jag att jag frågade mamma om det var farligt det där med punkterad lunga. Mamma höll just då på att plocka in hallon från vår häck och sa att jo, det kunde vara - eller bli - farligt. 

Så förskräckta vi blev, Bosse och jag.

Dag 2 ....., Torekov - Viken


Sover dåligt, trots att det är bäddat med den härliga madrassen som friherrinnan så generöst överlät till oss. Harry valde att ligga hos husse. 

Tog ett dopp vid den så kallade Morgonbryggan. Jag har raljerat om den tidigare, eller mer om alla människor i sina vita badrockar av frotté, men kanske har jag vant mig, eller så är det något annat .., men nu bryr jag mig inte. Eller DET bryr mig inte. Jag tänker t.om att det hade varit skönt att ha en mjuk badrock att svepa om sig - då - efteråt. 

Möter nästan ingen. En äldre man och hans hustru. Hon går med käpp, är kanske i min ålder, kanske tio år äldre, och har ett så otroligt varmt leende. 

Därefter frukost i båten. Missar tiden på äggkokningen. Pv vill ha sitt ätt löskokt, jag är tvärtom. Nå, det blir bra ändå. Det kokta ägget får bli till provisorisk "lunch" under seglatsen. Goda småfrallor till .., men det är fel benämning på dem; dessa är de i särklass största frallor jag har skådat. En enda bulle/fralla blir till fyra skivor bröd! (Brödet inhandlat i bageriet närmast hamnen). 

Vi kastar loss vid halv tio. Fyller på diesel (vi går enbart för motor när vi ska in och ut ur hamnarna), tömmer toalett-tanken, den vi så gott som aldrig använder - men andra kan ju ha gjort det i höstas -. 

Pv dirigerar. Jag märker att han har blivit äldre och aningen mer lättirriterad - eller så upplever jag det så- och säger att han får tänka till .., låter han så, blir jag nervös  att göra fel och då blir det  nästan garanterat tokigt.  

Allt går bra! 

Idag är Harry mindre orolig än igår och sover mesta delen av tiden. Soligt och fint, men solen gömmer sig ofta bakom seglet. Jag fryser och får ta på mig tröjan. 

Kaffe och smörgåsar (och det där kokta ägget) vid lunchtid. 

Harry vägrar att äta, sover bara vidare. Bra seglarväder .., vinden snett bakifrån och den ökar allt eftersom. 


Vi bestämmer oss för att gå in i Vikens hamn. Egentligen vill pv bara pausa och rasta Harry, men jag tycker att det är trist med enbart seglatserna .., att komma till ro i en hamn där man inte varit på länge, är ju också en del av semestern. 

Så det gör vi. När focken (det främre seglet)  ska dras in, tjorvar det ihop sig och pv får ta sig fram på däck för att försöka lösa det hela. 

Oj, så båten kränger och har sig! Jag beordras hålla kursen och allt ordnar sig, i alla fall efter en stund. 

Den streckade linjen visar när tjorvet uppenbarade sig. Tänker på ensamseglare .., mannen som vi såg vara uppe på däck igår - ute till havs på sin båt - för att fixa något. 

Så framme i Viken. Alla platser längs med kajen är upptagna, men en vänlig kvinna på en annan båt, ropar  och  pekar .."Hallå, där borta finns en ledig plats!" Intill henne springer en liten lurvig hund på däck och skäller. 

Jo, platsen hon pekade på var verkligen ledig. Ägaren har dessutom skrivit på en liten skylt när hen återvänder .., den 27/6  klockan 12.00. Smart! Vi får  ligga med fören mot land (knepigt för Harry, som måste  lyftas i och på), men det är okej., även om det fordrar att man är lite mer akrobatisk. 

Nåväl. Allt fungerar bra. 

Harry rastas .., jag dammsuger och får ordning på det som hamnat på fel ställe. Hamnavgiften betalas.  I går i Torekov 429:-/dygn, här är det 150 kronor billigare och inte ett dugg sämre. Vi får koden till dusch/toaletthuset och pv skrattar när det är min tur .., ja, just det ja, det var här jag i fjol duschade i männens avdelning och när jag gick därifrån, upptäckte jag en man som stod där och borstade tänderna och jag tänkte .., men ååå, så pinsamt  för honom när han ser  att han är inne på damernas avdelning! Än mer pinsamt blev det när jag upptäckte att det var JAG som gått fel. 

Nu är klockan halv sex. Ska koka potatis till min sill (som inte pv äter) och så blir det allt det andra. Gravad lax, några köttfärsbiffar som blev över .., ja, lite sånt. 

En riktigt fin Midsommarafton önskar jag den som eventuellt  tittat in här och spatserar mellan bokstäverna! Hoppas att du inte snubblade!

Två dagens fönster från Skåne ...Så här skriver avsändaren som är annannan:  

"Kvällsfönster från Vombs kyrka, där gångarna var så fint krattade. 

Kvällssolen lyste på furet (tallskogen) bakom kyrkogården, så att man gick insvept i en doft av tallbarr."

//Tack annannan!
När jag läste fönsterfångerskans rader, blev det plötsligt en aha-upplevelse! 

Just det! 

Den Halvlånge från Tyresö - Ulf - är ju uppvuxen i Halmstad (hustrun i Norrköping) och han berättar ibland om barndomstiden på "Furet", en stadsdel just i Halmstad.  

Aha! 

Då kanske det var gott om tallar där i närheten, eller hade varit, i alla fall.

Och så här såg alltså den fint krattade grusgången ut!

torsdag 22 juni 2023

Torsdagkväll …

Allt har gått bra. Strulig början när seglen skulle hissas, gungig sjö och inget trevligt (för mig) och Harry var orolig. Därefter inga problem. 

Lämnade Skallkroken vid tio, fyra timmar senare kunde vi hitta ledig båtplats vid piren här i Torekov. Härligt! 

Inget är så ljuvligt som när det gått bra och pv tar Harry på promenad och jag plockar undan efter oss. Kylväskan med vattenmelon och fetaost .., kaffekopparna och allt annat. 

Vid sextiden middag och så ett parti Yatzy. 

Som båtgranne har vi två män som pratar ryska. Fyrtioårsåldern, kanske? Just nu sitter dom och dricker vodka, äter chips och röker. Hör ordet ”Ukraina” stup i ett. 

En tysk båt en bit bort. Där har det uppenbarligen varit tvättdag.

På piren har en kvinna stått och pratat i sin mobil i TIMMAR! Några tonårsflickor fiskar krabbor .., många passerar och frågar om de får någon fångst ..? 

Ungefär så. 

Och för någon timme sedan såg det ut så här. 

Det här har skrivits på mobilen; ingen aning har jag hur det blir, men det må vara hänt.

Nu ska jag lägga mig och läsa. 

Ajöken, sa fröken.

div

Dagens fönster ...


Det är sannerligen inte ofta det händer att pv fångar fönster, men för några år sedan - vi hade då seglat till Torekov och gjort ett uppehåll - då slog han till! Och så glad jag blev!

När jag nu visar bilden för pv, säger han att det ena fönstret nog var ditmålat. 

"Va? Är det möjligt ..?" säger jag. 

Jo, det var just därför han tog bilden. Men kan det vara möjligt?

onsdag 21 juni 2023

 Dagens fönster ...


 

På en granngård i Skåne, några kilometer ifrån där annannan växte upp, där fångade hon det här fönstret. 

Så här skrev hon: "Titta så otroligt fint grunden är murad! Så lite fogmassa, så väl utvalda stenar!"

Tack, du flitiga fönsterfångerska! säger jag.

tisdag 20 juni 2023

Kontraster ...

Vintertid händer inte mycket här i det gula huset. Pv arbetar, jag tittar på småfåglar och Ambulansen från England .., lånar böcker på biblioteket i Harplinge och tittar på filmer. De som nu bor i sina sommarhus, försvinner likt svalorna när hösten kommer. Birgitta till sin lägenhet i Halmstad, Ecke och Britt i sitt hus - även dom i Halmstad - och Eva och Ulf till Tyresö.

Bilden här intill: pv:s bror Ulf, som ibland är så lik Robert De Niro!

Men nu, när sommaren är här och värmen och allt som följer med detta, då är det full rulle! Igår  besök och övernattning av pv:s bror med fru, ikväll Eva och Ulf med dottern Maja i grön top .., hennes man Ted längst till vänster och deras dotter Karin (som fick sitt namn efter Evas numera hädangångna lillasyster) och så Ulf - tidigare benämnd Den Halvlånge, längst till höger. Och pv förstås. (Alla på den övre bilden).

Vi bjöd på Garants våfflor med vispad grädde, hjortronsylt/hallonsylt och kaffe, alternativt te (på myntablad) och det var så himla trevligt och det pratades om allt möjligt, bland annat  om Teds uppväxt i Belgien (föräldrarna var frilansande journalister, bl. a på Svenska Dagbladet) .., vi pratade också om hackspetten, nötväckan, hur många bad det hade blivit idag .., containerletande (Maja hade hittat mängder med underbara tidningsfynd  i just en container) .., och det pratades om hur avlångt (och verkligen LÅNGT!) vårt land är och var polcirkeln tar sin början och vilken seglingsrutt vi tänker oss att ta på torsdagmorgon.

Under tiden satt Karin, 12 år, på gräsmattan och gosade med Sigge. 

Nu är det fotbollslandskamp (Sverige - Österrike) .., Harry sover på soffan, pv sitter i skräddarställning som han ofta gör och jag ska duscha iskallt. Det är klibbigt värre ute.

Dagens fönster ...


.... finns här i det gula huset .., det är nämligen köksfönstret. 

Penséerna vilka inhandlades och planterades någon gång i maj, är hur höga som helst och såååå vackra, men snart får jag nog klippa ner dem. 

Väckarklockan inhandlade jag i en antikbutik i Varberg. Älskar tickandet. 

Vi fick igårkväll besök av pv:s musikaliske lillebror Ulf med hustru Ines och två hundar - en stor och en liten -. Alla är dom ute på spontan husbilssemester och efter övernattning i Laholm, blev det nu en sväng till Stensjö.

Alltså blev det en sen kväll då vi satt ute i kvällsljuset och pratade hur länge som helst .., flyttade därefter in i uterummet och pratet fortsatte. 

Klockan, ja. 

Vi fick av Ulf veta att deras mor Gunvor, ja, innan hon dog, hade genomgått - bland annat - en sådan här klocktest i Ljungby - för att utreda eventuell demens - och den klarade hon inte alls. Pv har ofta skojat och sagt att "ja, ja, i  v å r  släkt har vi minsann inte ...", men se, så var det inte. 

Nu blir vi kanske två på gruppboendet.

Planering ...

Det var ju några år sedan, kanske tio, som jag samlade på inköpslistor. 

Inte "samlade" i meningen att jag sparade dem, men jag brukade lägga ut dem på bloggen och själv funderade jag ofta över vem som skrivit själva listan .., man eller kvinna .., noggrann eller mindre .., ja, sånt. 

Den här var ytterst prydlig, tycker jag och lite ovanlig. 

"Våtservetter x flera", skulle jag själv aldrig skriva, jag hade nog plitat ner 2 pkt våtservetter, men så tillhör jag ju också de enjängdas skara.  

Numera ser jag allt färre listor liggande i kundvagnar eller i röda korgar. Måhända har de flesta listorna i sina mobiler?

Idag gäller i alla fall förr oss:  planering.  Vi räknar med att segla iväg på torsdag då det - enligt pv - är "perfekta vindar att gå söderut!" Flytvästar till yngre personer ska inhandlas .., och så allt det andra .., diesel att ha i reserv .., jag ska låna några böcker på biblioteket .., en ny powerbank ska införskaffas, ja, och så allt här hemma som ska fixas. 


Grannen Annelie och friherrinnan ska ge Sigge mat .., åh, dessa underbara vänner! Gräsmattan är klippt ..,  mina jättelika pelargonior vilka står i mitt sovrum, ska få flytta en trappa ner .., ja, det är mycket som ska förberedas.

Och himla roligt att AP och Micke kanske gör oss sällskap ute till havs, senare i sommar! 

"Jag har ju aldrig seglat mamma, det skulle vara jättekul!" säger hon glatt. 

Nu är klockan kvart över åtta .., jag ska ta mig en egen inköpslista så vi inte glömmer nånting. Apropå glömska: innan sonen med familj kom från Skåne, lade jag undan min dosett med piller, så där så att inte någon liten  krabat skulle hitta den och få i sig blodtrycksmedicin. 

Sedan dess är dosetten spårlöst försvunnen. Det ska bli ett sant nöje att se var den dyker upp! 

Måhända lika så gott att ställa sig i kö till gruppboendet i Harplinge? God mat, lär man då få.

måndag 19 juni 2023

Måndagsfönstret ....


Ja, det fångades här, inte långt från Ystad  .., och det ska jag säga, att detta är som paradiset! 

Innan jag träffade pv, blev det fika-möten med andra från dejtingsidan och en av dem - en pensionerad polis från en stad inte långt ifrån där Babsan bor - han föreslog t.om giftermål nästan på en gång. (Lätt desperat, med andra ord). 

När jag klev ut ur bilen, tyckte han att jag skulle "snurra runt, så där så han såg liksom hela mig och hur jag rörde mig!"

Jag sa att snurra runt kunde han minsann göra själv, det tänkte jag inte göra .., det kändes ungefär som någon slags besiktning. 

Så blev det kaffe och gott fika ute i trädgården och då undrade han om jag möjligen kunde tänka mig att gifta mig med honom, ja, hur ställde jag mig till själva tanken? Jag svarade att tack, men nej tack och önskade honom lycka till i jakten på kärleken.

"Hördu, skulle jag möjligen kunna få låna din dator när jag skjutsat hem dig, jag har nämligen ännu ett objekt, ja, i Vejbystrand .., vad säger du?" undrade han och jag sa att det fick han gärna göra.

Allt det tänkte jag på när det här fönstret dök upp. Först trodde jag att bilden togs hemma hos annannan - som ju var den som hade fönsterhåven redo - men så var det alltså inte.  Fönstret påminner mig om gamla sjukstugan i Malå. Där fanns såna här gardiner som dolde insyn. 

Länken till Olof Viktors i Glemmingebro, alltså den hemsidan, är nog något av det vackraste jag skådat i den vägen. Hemside-vägen, alltså. Missade du den i början av inlägget, finns den här.  

Och är du ute och åker på Österlen, så rekommenderar jag   v e r k l i g e n   ett besök just där. En dryg mil från Ystad, kanske?

söndag 18 juni 2023

Dagens fönster ...


... fångades i Blekinge och det var ett bra tag sedan. 

Fönstret stod lutad mot en vägg och jag föll pladask.

Söndag och tyst och tomt ...


Ja, som det alltid blir när huset fyllts av småttingar med föräldrar. Igår kom även Hilda och Edvin och hade med sig tält (där pojkarna skulle sova med pv, men det blev endast han som är morfar och "Tooomas!"  som låg där över natten. 

Elliot kom in till mig i gästrummet och nu på morgonen fick jag ideliga önskemål om att "berätta mera farmor!"

Och jag berättade och berättade .., om min mormor som hade kossor och om min pappa som tyckte om att skrämmas med små knäppskorvar eller ville att vi skulle kappspringa runt huset eller om när jag trillade från köksstolen och bröt min högra arm och fick den gipsad. Och hur kan man ha ett ben inuti en arm, förklara det för en 4-åring den som kan. 

Jag berättade också om resan till södra Spanien när hans pappa var kanske fyra, fem år och hur faster Anna fick öroninflammation och tvingades uppsöka läkarvård och jag berättade om alla hundar som jag vuxit upp med och katten som hette Trisse och tro inte att jag glömde berätta om mina storasystrar, Rigmor och Birgitta. Han blev liksom aldrig nöjd.

Igår på förmiddagen krabbfiske i Skallkroken. Jag kan säga att fascinationen för detta tycks lika stor hos vuxna som hos en 4-åring. Hos alla, tror jag. Allt eftersom fylldes hinken med krabbor av olika storlek och sist av allt krabbrace - ovisst vilken krabba som vann -. 

Fika i båten. Vattenmelon i skivor ., några kanelbullar och Festis. Det kändes som sommar. 

Senare på dagen kom  regnet. (Ecke rapporterade: 15 mm).

Då hade vi PRECIS hunnit äta middag utomhus (mitt förslag) och hann lika PRECIS ta in allt, innan det såååå efterlängtade regnet uppenbarade sig! 

Åskade och small gjorde det också och pv sa "högst 2 km bort!" 

Och nu?

Får en skärmdump på familjechatten och rubriken lyder: "Man gripen för försök till mord".  

I Stockholm? Nej, nej. I Malå!!

Det är uppenbarligen nya tider även där. Kan någon säga var man är säker?

Såg igår ett inslag i något morgonprogram där Sveriges kommande astronaut - Marcus Wandt - presenterades. Oj, så trygg han såg ut! (Och stilig!)

Följer med intresse Gunnar i Vaplans tågluffande i Europa. En bild var från Rom. Ja, inte är det underligt att italienare och spanjorer (och säkerligen många andra ..,) blir uppgivna över dessa horder av turister som tar över deras städer i allmänhet och sevärdheter i synnerhet. 
Minns själv hur det var i Amsterdam och även i London. 

För övrigt har regnet upphört. Harry vilar ut på soffan (det kan jag säga att han som är knubbig och go som gull, är nu helt orädd för den svarta krabaten utan svans!), jag ska fixa lunch och därefter köra till Hemköp för att om möjligt - ute på lagret - få fatt i en bytta solrosfrön vilka nog fått ge plats åt brasse-stolar i stället.