tisdag 18 september 2018

Tisdagförmiddag ....


I flera dagars tid har det här varit synen som mött mig när jag kommit nerför trappan från sängkammaren och tittat in i vardagsrummet, nämligen solstrålar som förgyller tillvaron!
Så är det även idag.

Det är sista dagen hemma innan det bär iväg norrut, mot Stockholm.
Den rosa väskan som inte har hjul (tar nog taxi från centralen, i stället för att kånka på den)  den ska packas och jag ska handla hem kattmat och fisk att koka, till sigge.

Efter att ha tillbringat hela sommaren utomhus - eller i garaget - har nu sigge flyttat in, i alla fall dagtid. Just nu ligger han i pannrummet, annars i rottingfåtöljen. Han är nöjd och tycks belåten .., har fått makrill i tomatsås till frukost.Själv sitter jag i loppisfåtöljen och tittar på Morgonstudion.
Det händer ibland att jag slår om något ögonblick till tv4, men jag är snabbt tillbaka igen.
Man vänjer sig förstås vid samma programledare och nu är dom varma i kläderna och alltid så uppsluppna på tisdagar, ty i morgon är det byte .., då kommer det andra programledarparet in och tar vid till nästa onsdag.

Jag hade svårt att somna igårkväll.
Lyssnade lite förstrött till Nordegren & Epstein (irriterade mig på Nordegren som hela tiden lät så sur, eller iaf i början), därefter tittade jag på båda avsnitten The Split. Det första hade jag sett bara lite av, nu såg jag båda två och det är klart, då är det knepigt att sova. Bra skådespelare, även om jag inte är alldeles våldsamt förtjust i Nicola Walker (jo hon spelar jättebra!); kanske har jag sett henne i någon annan - rent av osympatisk roll - och det sitter fast i minnet?
Där gick två timmar rakt av!

Och sen ...?
Vände mig om .., låg nära Harry (som ligger vid mina fötter) .., öppnade fönstret .., lyssnade till P1 dokumentär, ett program med Anna-Greta Leijon och man måste väl vara lite äldre för att minnas henne och dramat på den västtyska ambassaden i Stockholm? Jo, det var ett intressant program som finns på SRplay/dokumentär.

Tittar ut.
Jo, strålande solsken.
Ska nu åka till affären, svänga förbi friherrinnan och sist av allt klippa gräset.
Den där roboten som pv köpte, den lär nog inte få träda i tjänst förrän nästa sommar.Medan jag gör mig i ordning, spelar jag "September".
För mig är den Hyde Park .., tiotusentals människor .., glädje .., och så just den här gruppen och den här låten! Wow! Spelas på hög volym!
Dagens fönster ....


Ulrika har för tillfället lämnat Närke och befinner sig nu i Rönnäng Rönninge (förstås) utanför Stockholm.
Och tittar hon ut genom ytterdörrsfönstret, då ser det ut så här!

Oj, så vackert!

Tack Ulrika!

måndag 17 september 2018

Oväntat besök ....

Eller som mossfolk skriver i sitt inlägg: "äppelplockarbesök".


Om jag säger att jag blev aningen förvånad när jag kom in i tvättstugan, slängde ett öga ut genom fönstret och såg två lite rufsiga älgkalvar stå och kalasa på våra äpplen.

Ahaaaa, det var kanske dom som varit där natten mot idag och fått smak på Ingrid-Marie-frukten .., och nästan helt orädda var dom!

Jag öppnade fönstret och sa .."hallå, hallå .., tror ni att vi har äppelträd för ert höga nöjes skull?" och kalven till höger tittade bara lite förvånat på mig, ja, det tycktes som om det var  j a g   som vore inkräktare.

Harry ställde sig på bakbenen och tittade ut.
Sen skyndade han sig till soffan, säkerligen lättad att inte behöva jaga iväg dem.
Trädgårdsbesök ...


Att vi har frekventa besök av grävlingar - eller en grävling - det vet vi.
Men nu på morgonen .., då såg det ut så här under äppelträdet.


Tandspår i Ingrid-Marie-äpplet ..., jaha, det dög inte!


Och bara avslitet!
Jo, jo.

Harry nosade väldigt länge runt det lilla trädet .., gick av och an och inspekterade spår i det daggiga gräset .., och lite ragg visade sig i pälsen.
Dagens fönster ....


Å, vilket sagolikt vackert fönster! som ellem i Skellefteå har fångat.

 "Ett fönster från vänners hus i Stockholmstrakten", skriver hon.

Tack du rara ellem! skriver jag.

söndag 16 september 2018

Söndag ...


Kommer ner från övervåningen och möts av solstrålar nästan överallt, men så är det ju inte, solen går upp i öster förmodligen singlar strålarna in via badrumsfönstret och sprider sig till hallen, köksdörren och mot hatthyllan där våra jackor hänger.

Allra mest lyser solen på den lilla tavlan som Emma en gång gjorde till sin mormor som ju är jag.
På bilden har jag håret utsläppt (måste ha varit när jag var nyskild ,-) och bär långbyxor och röd - eller möjligen rosa - tröja och där är blommor och en stor sol.
Den lilla tavlan är jag så rädd om och den möter jag varje morgon, eller så snart jag går in i hallen.


Strålarna når även till hatthyllan.

Tidigare på morgonen låg jag kvar under täcket och lyssnade till Söndagsintervjun - idag med den före detta diplomaten Rolf Ekeus - ett program som gärna hade fått delas upp i två, eller tre delar, så mycket hade han att berätta, nu blev det mest att skumma på ytan.
Född i Kristinehamn i Värmland .., och så resan ut i livet och allt vad det innebar.
Åttiotre år, men vilket intellekt.
Vilken nyfikenhet och vilken energi!

Ännu tidigare, vid fyrasnåret, vaknade jag som alltid och kände mig pigg .., lyssnade till reprisen av Naturmorgon - kanske inte hela programmet, men en stor del av den -.
 Fönstret stod på glänt och harry låg vid mina fötter.

Och nu är det förmiddag, eller mitt på dagen.
Medan jag har ägnat någon timme åt att läsa boken - den som blir allt bättre -  "Vi möts på museet", sitter pv med lördagskrysset från DN. Det längsta ordet tog han snabbt, men där hade jag också hjälpt till. I vanliga fall är vänstersidan den som tar längst tid, idag är det tvärtom.
Själv tappade jag intresset.


Och jag har berättat för Harry och Sigge att i hela fem dagar ska matte vara borta och hur ska nu husse komma ihåg att koka fisk till Sigge och inte bara ge honom vanlig kattmat och soffan kommer förstås att vara ett slagfält, för aldrig att husse drar till och gör fint med överkastet från Ikea och kommer blommorna att få vatten?

För övrig tycks det bli en fin söndag, en som innehåller middag tillsammans med Sonja och Friherrinnan (här, hos oss) och tvätt av alla överkasten. Två är klara. Nu återstår ännu ett som ska slängas i maskinen.

Söndagsfönstret ...


... från Lovö kyrka och det var Ulrika som var på alerten.
Tack snälla!

(Har du flyttat nu?)