lördag 26 juni 2021

Louise Odier ….


När jag skrev om rosen Louise Odier och att jag köpt ett eget exemplar, fick jag den här bilden av vännen Bente i Norge, ja, det var hon som en gång fångade just den sortens rosor i håven! Tack Bente!  Rosen har för övrigt fått sin namn efter en berömd fransk balettdansös som levde på 1800-talet.


Vår lilla Louise ser så här pyttig ut just nu, men kanske att den tar sig. Problemet var .., var skulle vi plantera den? Höjden lär bli ungefär 1.5 meter och då föll rabatten .., nja, det blev här, framför ett litet, litet plommonträd (Viktoria) som vi hoppas ska växa upp bli stort och då kan rosen bli ett fint blickfång. 


I växthuset börjar det ta sig. 
Och jag knaprar på ärtskidor varenda dag .., och snart har vi röda tomater. Jag frågade Edvin igår vad det var ..., dom här gröna tomaterna? Han gissade på äpplen, men vänta när dom är mogna, då vet han nog! 


Och medan jag skriver här, sätter pv ut små hallonplantor. 
Själv har jag vattnat i rabatter och krukor, fyllt på med badvatten i fågelpoolen (såg fyra pilfinkar ta morgondopp där!) och solrosfrön förstås ..., och konstaterar att eken fäller blad; det är ju så vanvettigt torrt ute!

För övrigt tipsar jag om en underbar bektraktelse över livet .., och det hittar man här. 

Dagen därpå ....


Kanske har jag aldrig i hela livet varit någon festprinsessa, så är det nog, men igårkväll slog vi (ja, såväl pv som jag själv) rekord. Först firande tillsammans med Sonja, Hilda, Mymmel och lille Edvin och det var det bästa tänka midsommarväder, med blå himmel och vindar som fläktade lite skönt. Utomhus hela tiden och mina nyligen inköpta solstolar, visade sig komma väl till pass. Perfekt! 

Och treåringen sprang omkring och vattnade blommor och blader och ibland även gräsmattan eller sina egna fötter .., han hade vattenpistolkrig med sin morfar .., letade jordgubbar i växthuset och tycktes nöjd med vattenflaskan som jag köpt till honom, den som hade en sån finurlig öppning. Den skulle han ha "i mammas hut" - i mammas hus -, alltså. 
Och så fick han gå och titta på hästarna, äta glass och smaka av Sonjas goda tårta.

Vid sju, halv åtta skjutsade pv hem tre fjärdelar av sällskapet, Sonja hade egen bil. Och jag plockade undan och diskade och sen blev det soffan Ektorp. 


Något röjarliv var det öht inte här i trakten, i alla fall inte nånting som vi stördes av. En bit uppe i backen spelades högljudd musik, men det var härlig musik och inget som störde. 

Vaknade som vanligt på tok för tidigt, vid halv fyra. Lyssnade till smällen från ekorrmatarna, då, när locket fälls ner .., för övrigt var här tyst och stilla. 

Bara imorgon kvar nu med gipsen. 
Ååå, så jag ska fira när den klipps bort!! Igår kliade det så jag höll på att bli vansinnig!! Med en lång topspinne kunde jag lindra lite i alla fall och jag tänkte på mina barns pappa som på 70-talet hade gips från ankeln och upp till ljumsken och jag minns hur han satt med en lång linjal instoppad i gipsöppningen på så sätt försökte uthärda klådan. (Avslitet korsband i en handbollsmatch). 

För övrigt?
Pv tänker väl sig att försöka montera solcellerna på båten (men just nu korsordet i DN) och kanske ger vi oss av till havs i mitten av veckan?

torsdag 24 juni 2021

 Dan före dan ...


.... ser det ut så här när vi står i kö inne i affären, men alla tre kassor är öppna och en äldre dam är upprörd och tycker att det borde öppnas ännu en kassa. 
"Men det finns bara tre .., dom gör så gott dom kan!" säger jag. 
Och fort det går det också. 
Det är inte så att vagnarna dignar av varor ., det är mest det vanliga matjessill med tillbehör. Och hur glad blir jag inte när jag upptäcker att Philip börjat sommarjobba. Det var Philip som började en utbildning i Kalmar - inom filmproduktion - om jag minns rätt. 

Vid tvåtiden åker vi till hamnen i Skallkroken, där Eva med hennes halvlånge man - plus barnbarnet Lill-Karin - väntar på oss. Så blir det kaffe och prinsesstårta och Lill-Karin är sååå förtjust i djur av alla de slag, även Harry, och säger att hon ska bli veterinär när hon blir stor. Jag tror henne. 


Så här ser det nya teakdäcket ut och pv är stolt och glad som en tupp, då, när förbipasserande båtgrannar passerar och säger snälla saker. Jo, jag tycker också att det är fint, men jag längtar ....


... tills det har fått den här kulören. 

"Det går på en sommar!" sa båtgrannen som även han bytte trädäck, men för ett år sedan. 
Sååå fint det blir! 
(Och ja, vi är den enda båten i hamnen som ligger med aktern inne mot kaj. Pv:s båt är högre i fören än andra och det blir så mycket enklare att ta sig av och på, framför allt för Harry, på det här viset. Ja, även för mig.)
I kväll hämtade pv ut det han köpt hos Peter i Steninge som säljer båttillbehör. Nu var det solceller det gällde och när jag lyfter blicken och ser alla öppna "fönster" på sökrutan här på datorn, kan jag läsa följande: "Koppla in solcell", "Kablar, kontakter", och "Teknik för alla väder", 


Nåväl. 
I hamnen var det tämligen lugnt, så här dagen innan Midsommarafton. 
En man kom med snapsglas i plast och ställde in dem i ett litet båthus. 
Båtar kom och gick. 
Någon skulle segla till Hallands Väderö och fira midsommar där .., andra hade varit ute hela dagen, men mest här runt omkring .., Bengt som alltid är ensam på sin båt, han hissade segel och försvann snabbt och en dansk gästbåt hittade en ledig plats och en annan dansk frågade om möjligheten till wi-fi. 


Nu är det kväller och jag räknar ner tills gipsen ska tas väck. 
Som det kliar! Och värker!
Men Ingrid-Bergman-rosen blommar som bäst - överdådigt - och idag inhandlades ännu en ros Jag blev inspirerad av Pernilla i Skåne ("kalaspuff" på instagram) som skrev om en alldeles ljuvlig ros med namnet Louise Odier! En ljust rosa/skär ros .., och inte vet jag riktigt var den ska stå, men det löser sig väl.

onsdag 23 juni 2021

Britt ....


Igår skrev jag om Britt på instagramkontot, men jag lägger in bilden även här. Bara för att. 
Kanske för att hon är så fin. 

Så här såg det i alla fall ut igår, då, när pv skjutsat dem in till stan och tillbaka och vi hade ätit lunch och kalasade på svenska jordgubbar efteråt. 

Britt är Skorpion, småländska (från Nässjö), har arbetat som lärare (småskollärare, säger pv), är lågmäld, tålmodig, mamma till två söner, oerhört kreativ, målar vackert, spelar piano (vilket är svårt numera, med värkbrutna fingrar) .., och kanske kommer hon ofta i skuggan av sin man. Britt är liksom inte den som Tar Plats. 

Och här sitter hon vid bordet på altanen, med sina för dagen nyinköpta glasögon på plats. 
Efter en stund upptäckte jag att hon höll glasögonen i handen .., vilandes i hennes knä. 
Jag frågade om dom var starkare än hennes gamla? Jo, så var det.

tisdag 22 juni 2021

Veckans andra dag ….


Kan man tänka sig .., sol även idag, men lagom varmt. Sneglar ut genom köksfönstret och kan notera att körsbärsträdets grenar vajar i vinden. 

Det var trivsamt hos Ecke och Britt igår. Vi satt ute i trädgården, med enorma - och utblommade - rhododendronbuskar bakom oss och en bit ifrån .., där finns en rund rabatt; egentligen under ett äppelträd (Belle de Boscop) och där vimlar det av aklejor i olika färger! 


Det blev en hel del prat om den nyligen uppkomna krisen mellan dom olika partierna och hur detta skulle kunna lösas på ett vettigt sätt .., men vi hann även med deras bilbekymmer (alltså inte politikernas) .., vådan av skilsmässor .., frisyrer och frisörer .. och Britt tipsade mig om att läsa ett antal böcker av den brittiska författarinnan Lucinda nånting och när jag då snabbt googlade hennes namn, kunde vi konstatera att hon alldeles nyligen hade gått bort i sviterna av cancer. 


Vid halv tio ska nu pv skjutsa in herr och fru Bengtsson till Halmstad. En till provtagningen på sjukhuset, den andra till optikern. Själv har jag förberett lunchen; ugnstekt kyckling med ugnsrostade grönsaker, så får herrn och frun äta hos oss. Såå skönt att kunna hjälpa varandra! 


Britt är en på alla sätt och vis kreativ kvinna och på trädgårdsbordet hade hon placerat en utblommad vallmo. Sååå fint! Såå enkelt! Så genialiskt! 


När vi tackat för och gick hemåt, passerade vi deras trädgårdsland. Å, jag drog med fingrarna genom den nästan buskliknande dragonen!! 


Och pv har plockat fläder och gör saft. 
Ja, ja. 


Det här inlägget skrevs först på mobilen, men det såg så tokigt ut, så nu har jag testat att skriv på det vanliga tangentbordet. Tja .., det går ganska bra, om jag höjer tangentbordet lite. Nu får det vara så här. Jo, det fungerar. Sex dagar kvar med gips. Halleluja, så skönt det ska bli att få det borttaget!

måndag 21 juni 2021

Fridfull … 

Så kan man nog sammanfatta den här dagen. Inte så gräsligt kvavt och hett som igår, utan ljuvlig och syrerik luft. Såå mycket bättre jag mår när det är så här! 

Pv hade många ärenden att uträtta inne i Halmstad och själv tillbringade jag tid i växthuset .., grönkålsplantan fick komma till pallkragen och får nu sällskap av mängder av ringblommor, ja, när dom väl börjar blomma, alltså och jag vattnade och kollade om där var sniglar eller snäckor .., jag hängde tvätt och diskade undan och lite sånt. 

Men lugnt och skönt ändå. 

Vid tretiden var vi bjudna på eftermiddagskaffe hos Ecke och Britt. I hörnan av deras tomt, nära bäcken, står ett ljuvligt doftande träd - en Robinia - eller Falsk Acacia som den också heter. Nej, det fungerar inte att skriva. Jag har ögonmigrän ikväll och text och bilder bara hackar, så jag börjar må illa. 

Återkommer i morgon.

söndag 20 juni 2021

 Allt på en gång …

Ungefär så är det väl med livet.

Det lullar på lite hit och dit, mest är det som det brukar vara - eller alltid har varit - och så får man covid och sen blir man övermodig och tror sig vara släkt med starke Adolf .., man ramlar på altanen, får en fraktur på vänster handled, blir gipsad och därefter opererad och man glömmer - eller lägger viruseländet bakom sig - och så uppenbarar sig besök av sonen med sambo och minsting och allt blir bara solsken. 

I dubbel bemärkelse. Planer går kanske inte i stöpet på grund av frakturen, men planerna blir aningen mer diffusa. Mer av en ”vi-får-väl-se-hur-det-blir-tillvaro”. 

Innan skånegänget återvänder söderut, tar vi en titt på båten. Inte bara en titt …, vi slår oss ned under kapellet och svettas ymnigt …, äter Pv:s rabarberpaj med glass och minstingen får  för första gången i sitt tvååriga liv fånga en krabba. 

Ja, nu är det kanske mest hans pappa som står för själva fångandet och minstingens mamma som håvar UPP krabban i hinken, men ändå! Såå spännande. Och stor var den också, krabban! 

Mera? 

Tidigt på morgonen åker vi (den minste, mamman och jag själv) till bageriet i Slöinge och köper nybakat bröd till frukost. Den minste får av sin farmor en kanelbulle som läggs i en brun papperspåse och hela väggen hem sitter någon och tittar längtansfullt ner mot bullen. 

Jag tänker att äventyr behöver inte alltid vara nåt märkvärdigt; det kan räcka med en bulle i papperspåse

En alldeles egen bulle. 

Och nu ..? 

Nu är här precis som vanligt. Vi har haft spontant besök av Hildas mamma Mymmel som kom med en skörd från sin kolonilott; en bukett med kattmynta, daggkåpa, stjärnflocka, bergklint  och rosa-röd stäppsalvia (bara såååå fin!), samt en planta grönkål som nu ska sättas ut i landet. 

Mymmel hade tillbringat ett par timmar på stranden, när åska och något som liknade ett skyfall drog in från Jylland och oj, vilket regn sen!

Nåja, det behövs sannerligen!  

Ungefär så är livet här i landet Halland. (Och nu dök Sigge upp också! Han har hållit sig borta i helgen, så som han ofta gör när vi har besök).