lördag 6 juli 2024

Om det enkla ... 


Såg så många vackra planteringar i Höganäs och många var så annorlunda, än de jag sett till exempel i Ystad eller Halmstad. 

Till synes .., enklare, inte så pråliga, men oj, så fina! 

Som den här, t.ex.  Barrävxter mitt bland det övriga. Och stäppsalvia, men vad är det vita? 

Och lite daggkåpa skymtar också. 

Bildgooglar på den vita. Den är också en salvia, tydligen.

Så fint!


Den ansvarige för utsmyckningen av blomster i Höganäs, måttte i alla fall ha en förkärlek till just daggkåpor. 

Ibland daggkåpa blandat med kattmynta - stooora sjok - så vackert!


Icke allenast madamen i Halland faller för det enkla, det gör även Birgitta i Västmanland och ni som varit med länge på bloggen minns nog hennes egen blogg, den som gick under namnet Lilla B.

Birgitta agerade chiliproducent under en period av livet, nu har hon nog annat att tänka på. 

Så här skrev hon i ett mejl på messenger: "Roligt att läsa att du tycker att även de enkla blommorna är vackra. Jag tycker också det och min lite svällande rabtt till ingången består av daggkåpor, nävor och lite annat."

Och så kom den här bilden. Tack du rara Birgitta!

Och vad har nu detta med rubriken att göra? Inte det minsta. 

Så här såg det i alla fall ut igårkväll när jag återvänt från hemmets lugna vrå för en enda övernattning. Hann i alla fall tvätta lite kläder. 

Återvände dagen därpå - igår alltså - via buss/tåg/buss (sååå många vackra små byar bussen passerade från Ängelholm till Höganäs!) och vi hade Nasi goreng från Lidl till middag, bara att värma upp och jag pytsade i stekta champinjoner, några korvbitar, tomater och paprika, kryddade på det hela och det blev underbart gott!

Det blåste nåt överdjävulskt i hamnen igårkväll och jag tänkte att aldrig i livet att vi kommer iväg. Vaknade klockan 04.00 till en annan värld - blåsten hade upphört - havet låg lugnt! Klev upp klockan fem, iväg halv sju och hemma halv två idag. 

Inte förrän sista timmen blåste det upp och började regna .., men det gick bra. Väl hemkomna - men flera timmar senare - bjöds vi på ett åskoväder utan dess like, med fyra blixtnedslag på andra sidan kustvägen! Det lät som ett smatterband.

Tack Gode Gud, tänkte jag .., att vi inte hamnade i detta ute till havs.  


Så här såg det på den blixtkarta som jag laddat ner, ja, när det blixtrade som värst. 
Fyra blixtnedslag på andra sidan kustvägen!

Under spektaklet pågick, låg Sigge och sov i uterummet, till synes helt oberörd.Tar med den - i mina ögon - så fina och välkomnande skylten vid busstationen i Ängelholm. 

Hade det inte regnat, hade jag gärna stått där och beundrat målningen.

Ajöken, sa fröken.

fredag 5 juli 2024

Trion i studion ...

Tittade lite förstrött på Nyhetsmorgon i 4:an. 

I studion "Nyhetspanelen" och där satt då bland anant journalisten Niklas Ekdahl. Helt underbar var han då han jämförde Biden med Trump; på ett så fantastiskt sätt! Ska försöka hitta var i programmet det hela utspelade sig. Jo, 58:31 in  i programmet, där börjar det. Hans recension av de båda kombatanterna måste  bli legendarisk. 

Tittar även på Morgonstudion i SVT 1. Upptäcker hur säker Titti Schultz har blivit som vikarie. Å, så roligt för henne!

Fler minnesbilder från Höganäs ...


Till den här lilla pärlan till stad, vill jag verkligen återvända.  

Bara detta att skynda sig för att inte missa en buss och hela tiden vilja stanna till för att titta på något vackert! 

Som denna. Om Bianca Maria Barmen kan man läsa här. 

Och se fler av hennes offentliga alster .., det kan man göra här. 

Och mitt i alltsammans .., ett stråk i blått. 
Keramiska verk på en vägg vid en lekpark nära havet. Men här missade jag att se vem konstnären var. 

Hittar detta på nätet, jo, det är nog rätt person. 

Klas-Göran Klaesson heter han.


Eller den långa muren på piren ut till Kvickbadet, fylld med keramiska plattor och meddelanden från vilka-det-nu-var, men allmänheten i alla fall. 

Så genialiskt! 

Det var som att bläddra i en historiebok.


I alla fall kan väl vi som är födda ett antal år tillbaka, relatera till 90-talet. 

Vi läste och log. 

Nu ska jag inte trötta ut eventuella läsare - om det finns några kvar -, men det här är ju min egen dagbok också. 

Kan berätta att Sigge tillbringade natten intill matte - det händer inte ofta -, men nu har han återvänt till sin egen lilla salong, nämligen uterummet.

Från Höganäs har jag inte hört något alls. Och jag hade 8 av 10 rätt på DN:s nyhetsquiz, vilket gjorde mig glad. Garanterar att pv har 9 eller 10.

Dagens fönster ...


... fångades under promenaden i Höganäs. 

Teglet är säkert därifrån. 

Och på mittenvåningen är man i alla fall redo inför julen 2024.

torsdag 4 juli 2024

Sånt man såg ....

Tänka sig, att man kan falla pladask för en stad man aldrig satt sin fot i. Ja, så där tjopp, bara! Så mycket vackert där var! Såväl keramik som tegel och vackra - men inga överdådiga - planteringar, ja, Höganäs skuttade rakt in i mitt hjärta.


Där fanns en i mina ögon vacker kyrka utan krusiduller. Färgen lär vara i den ursprungliga kulören, vilket tydligen ogillades av många av invånarna i Höganäs när det var dags för renovering. 

Jag tycker att den är underbar. 

Byggd mellan åren 1932-1934 och arkitekt var Ivar Tengbom. Här några av hans alster.

Vi stod utanför och upptäckte att dörren var låst, då en kvinna cyklade förbi och ropade att vi skulle gå in i församlingshemmet, så kunde kyrkoherden visa oss in i själva kyrkdelen. 

Såå omtänksamt!

 

 

 


 

Titta, så fint! Och hela tiden tegel från Höganäs.

Ja, det här var ett litet axplock från vår promenad i Höganäs igår. 

Pv blev kvar. Det blåste nåt hemskt natten mot idag, men enligt SMHI var vindarna perfekta (sydliga, ren medvind), men byvindarna ..., hu! 

Nu blev det så att vi skulle stanna och invänta bättre väderförhållanden, men pv menade att om jag ville, kunde jag åka hem och återvända och segla med honom, om och när vädret blir bättre. 

U n d e r b a r t!En vacker altartavla, målad av Ivar Tengbom. 

Och den vikarierande kyrkoherden berättade det han visste om kyrkan. 

Det tackade vi för!

Dagens fönster och lite till ...


... fångades när jag gick över järnvägsbron i Halmstad och jag vet inte om det har trasats sönder och spruckit så här, eller om det har varit så från början 

Läckert är det i all fall. 

Då vi - återigen - precis som i fjol, fick göra uppehåll under seglatsen hem, tog jag buss från Höganäs till Helsingborg, tåg från Hbg till Halmstad, buss 350 från H-stad resecentrum till Stenbrottsvägen, en eller två kilometer från Skallkroken. 

Hade med mig en välpackad väska från Rusta och den gömde jag bakom ett elskåp, då den var så otymplig att kånka på. Ryggsäcken vållade inga problem. 

Nere i hamnen stod bilen så troget och väntade och vilken lycka att få köra hem (men först en sväng till affären och handla livets nödtorft) och så mötas av Sigge Nilsson och det som är hemma. Hans vänstra öga ser lite igensvullet ut. Har han måhända varit i slagsmål? Tvättade rent så gott det gick och ska göra det ännu en gång senare ikväll. 

Som vanligt gick han direkt efter maten till uterummet. Ja, lite, lite kel kunde han utstå, men inte mera.

Nu ligger han som vanligt i trädgårdsstolen. 

Detta var synen som mötte mig när jag nästan var framme vid hamnen. 

Så v a c k e r t! 

Så vackert även här, tänker jag. 

Nu går tvättmaskinen, jag har tagit in krukväxterna som fått stå i skuggan medan vi varit borta .., jag har klippt ner pelargoniorna som torkat ut och behöver ansas .., tv:n är påslagen (Kunskapskanalen om nedlagda järnvägar i England) och flera DN väntar på att bli lästa.

Pv inväntar bättre seglarväder.

onsdag 3 juli 2024

Liten uppdatering ....

Det är så enbarmligt dålig täckning i de hamnar vi besökt, så jag gav liksom upp det här med bloggandet. 

Men just nu .., kanske bara någon minut, ska jag meddela att vi lever och har hälsan. Det finns ju somliga som läser här som  i n t e  läser på instagram och därför måhända undrar. 

Vi lämnade underbara Ven igår .., fick otrevlig sjögång - som vanligt - när vi kom mot Höganäs och vi grunnade på om vi skulle gå in i Höganäs eller ta sikte på Torekov och så hem idag. Kollade danska väderlekstjänsten och SMHI .., nja, det kändes inte bra. 

"Du bestämmer Thomas ...!" sa jag och han bestämde att vi går in i hamnen här i Höganäs. 

Jag såg en chans att vi kunde få ligga längs med, men nackdelen var att vi hamnade mitt i gattet och hjälp, som det blåste! Att sova var nästan omöjligt .., det ryckte och slet i tamparna och knarrade och hade sig och mitt i allt i natt, upptäckte jag att Thomas lagt sig raklång på golvet nedanför mig (jag låg i köksdelen), ja, för att slippa det värsta gungandet. Eller få lite mindre av den varan. 

Senare idag beslöt han sig för att byta plats. Vi skulle då gå in med fören mot piren, men vinden vräkte på och det var inte lätt att få båten på plats! Usch, det var hemskt. 

"Det här seglarhelvetet!" tänkte jag - och sa jag -. 

Nåväl. Efteråt, när jag inte längre var så torr i munnen, gick vi en lång runda i stan, mest för att handla på Lidl. Oj, så vackert här är! Så välplanerat .., så många planteringar (ofta daggkåpa och kattmynta som samsas .. ,så fint tillsammans!) och hela tiden med havet i fokus. Underbara bryggor med lena och gåvänliga brädor att gå på ..., gott om stegar .., och rent och fräscht i servicehuset, med fyra krokar att hänga upp kläder och annat på när man duschar. 

Och så mycket vi har lärt oss under den promenaden. Om kyrkans historia .., om Gunnar N och korsettfabrikanten Arnberg och om mycket annat. Om kärreken, till exempel.

Om detta ska jag berätta eller länka till när vi - kanske - i morgon, kommit hem. Det är i alla fall tanken. 

Ha det så gott! (Och ilskan från min sida - över det som krånglade - gick över efter att jag ätit lite fish and chips på en liten restaurang nära vattnet).  /Elisabet

måndag 1 juli 2024

Dagens fönster ...

 
"Hej Elisabet!
 
Här kommer ett fönster (och en välkomnande skylt) från Fridens gårdskrog utanför Kivik. 
 
Där vid vägs ände, där åt vi igår mycket smarriga pizzor i en ljuvlig trädgård. 

Hoppas ni får en fortsatt finfin seglats! 
//Kattis."
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
Och här kommer den fina skylten!
 
//Tack Kattis!  Kivik - eller hela Österlen - är ju som att vandra i en turistbroschyr! Härligt att ni har haft det bra.

söndag 30 juni 2024

Paus mitt på dagen ...


Då kan det se ut så här.
Och när jag frågar sonen om dom köpt ny modell på blöjorna - dessa påminner ju om forna tiders blöjor, såna som inte var som trosor - då hämtar han nallen och visar mig vad som är bak och fram. 

Aha. 

Detta var ett felköp.

Söndag i landet Skåne ...

Sista dagen som vi är barnvakter. I morgon bär det av mot Ven och Elliot gör oss sällskap och så kommer resten av familjen dit och hämtar honom senare på dagen. Samtidigt kan vi förtids-fira Anders som fyller trettioåtta år dagen därpå. Själva övernattar vi och drar norrut dagen därpå.

Vad gör vi annars ...?

Jo, fixar lunch och mellanmål, tittar på Nicke Nyfiken .., badar i poolen, gör fruktsallad och pv gör en stor form med rabarberpaj till de som arbetar halva natten. Elliots väska packas .., och så blir det ett dopp i poolen igen. Det sista är en bra grej att ta till, då, när det blir långsamt på grund av trist väder. Långsamt för småttingarna, alltså. 

"Kolla farmor! Kolla, nu hur högt jag kan hoppa från kanten!" hojtar E. 

Och det hoppas och hoppas och hoppas och jag ger poäng. 

"En tia! Nu blev det en fyra! Och nu en tolva!" 

Ibland blir det magplask. 

Så där håller vi på. 

Den äldsta dottern harnu fått tillgång till sitt nya boende i Malå. Utsikt över Malån och balkongen som hör till, den ska göras större. Första övernattningen blev natten mot idag. Adressen är nästan likadan som när hon växte upp, i alla fall gatans namn - Ringvägen -.

Bilden till vänster visar min mammas barndomshem ja, det där röda huset längst till höger. 

Friidrott på tv. Lika roligt nästan som att titta på VM med samma grenar. Glädjen tycks lika stor hos vinnarna. 

Så är det här idag.

Dagens fönster ...

"Hej!

Här kommer ett fönster från en bod vid en stuga i en skog vid en sjö.
En bod som ska rivas men fönstret ska sparas. Inte för jag vet till vad. Ännu…

Turtlan." 

//Tack Turtlan! säger jag.