lördag 10 september 2022

Kväller ...

Idag när vi stod ute på gräsmattan och pv fixade med den järnställning där båten så småningom ska vila, hörde vi det där ljudet som är sååå mycket "höst"  ..,  nämligen ljudet av gäss som kommer norrifrån. 

Vi stannade upp och väntade .., stod alldeles stilla (struntade i mobilen, vet att det ändå bara blir bilder på moln eller himlen .., några fåglar syns sällan) och så såg vi dem komma ., ett jättelångt sträck, säkert hundratals och perfekt > formation och på väg söderut.   

Det är nästan samma känsla som när tranorna kommer om våren. 

Lite mer vemodigt kanske, nej, egentligen inte.  

Det är ju som det är.

Och i morgoneftermiddag blir det till att åka och rösta i Ugglarp. På ett nytt ställe. På bordet i rummet intill ligger röstkortet redo, tillsammans med en kallelse från sjukhuset. Och Halmstad Kammarkör har konsert i Martin Luther-kyrkan (allmänt kallad Plåtkyrkan) i samband med gudstjänsten. Lykke ska återvända till Bjäresjö och pv:s födelsedag ska firas i efterskott. Full fart, alltså.

Lördagsfönstret ...

Ett fönster fångat i Eftra, inte långt härifrån.Och det var madamen i det gula huset som hade håven redo. Tack Elisabet!

När pv bytte jobb och lite annat ...


Igår fick vi vår femte vaccindos - Pfizer även den här gången - och det hela skedde på Halmstad Arena. Där var mängder med människor och två köer och perfekt ordning och reda! 

En äldre kvinna (kanske f.d. sjuksköterska) gick omkring och såg till att vi hade tagit av oss jackor och tröjor och att id-korten var på plats och jag fick tillsägelse att jag hade satt munskyddet bakfram. 

Det hela gick undan med väldig fart; rena löpande-bandet! 

Efteråt blev det lunch-middag på Haverdals Golfrestaurang och det var lika mycket folk där - knappt att vi fick ett bord -! 

Inte långt ifrån oss satt en man som vinkade så glatt och igenkännande. Å, jag blev så glad! Så innerligt glad!

Den här mannen som väl är i min ålder eller kanske äldre, han dök upp på hjärtavdelningen när jag låg inne och det var när jag stod i korridoren och skulle ta mig en kopp kaffe som jag såg honom. Han var den ende som jag kände igen under mina tio dagar på avdelningen .., kund i  affären sedan länge och det var inte långt ifrån att jag började gråta.

Alla andra patienter tycktes känna varandra eller ha gemensamma bekanta och att upptäcka den mannen, det var ungefär som om någon hemifrån hade dykt upp!

Nu blev det en stunds prat vid hans bord och han berättade att eländet bara fortsatt och det var inga roliga saker som hade upptäckts och jag stod där och strök honom över sticketröjan och tänkte att det är underligt - eller inte - vad vissa möten med människor (om än aldrig så korta) kan betyda!  

Kanske för att man just då är skörare än vanligt?


Senare på kvällen blev det en sväng till Skallkroken och hamnvakten Bengt stod länge och surrade med oss .., bland annat fick vi veta att där varit stölder i hamnen - inne i båtarna -, men vi hade klarat oss.

I och för sig finns där inte mycket av värde .., en flaska Martini och lite Jägermeister, (den sistnämnda hade jag mer än gärna skänkt bort, den är nåt så gräsligt dålig!) men det är väl också allt. 

En simtur - modell kortare - blev det också och Harry gick i till maghöjd och två småttingar berättade att dom fångat fem krabbor, vilka nu låg i en blå hink. 

Badtemperaturen?
Vi gissade på arton grader. 
Skönt var det, hur som helst. 

Nu är det lördagförmiddag .., och pv kom ner och åt frukost och gick ut med harry, men sen blev det sängen igen. Som vanligt blir han dålig efter varje vaccination. 
Natten mot idag hade han haft underliga feberdrömmar .., bland annat hade denne republikan kört Kung Charles den tredje i någon slags lit-de-parad-bil och detta genom ruggigt Ukraina! Inte undra  på att han knappt orkade med frukosten. Det hela (biverkningen) brukar vara från fyra, fem timmar, till en hel dag.


Själv känner jag just ingenting. Var lite hetare än vanligt (om kinderna) vid sextiden i morse, men mår för övrigt hur bra som helst. 

Tänk, att det slår så olika!

Morgonens bästa? 
Jo, det var det långa mejlet från min syster i Australien, hon som nu - efter fem veckor i Skåne - kommit hem . 

Resan är lång i sig (23 timmar inalles), men nu hade den blivit ännu längre, då planet från Doha till Adelaide var försenat. Allt hade gått bra. Hon kom hem till femton plusgrader och hällregn och ett hus där värmen genast sattes igång. Undrar just om deras elpriser skjuter i höjden, eller har Australien egen gas?

Bilden här ovanför visar hur det såg ut vid Skallkrokens parkering igårkväll.

fredag 9 september 2022

Slutdebatten ...

Sååå skönt med val på söndag. 

Inte en enda debatt till - ååå, jag uthärdar inte -!

Och sååå skönt med vardag på måndag. 

Bra programledarskap, tycker jag i alla fall att det var.

Tack för det SVT:s Karin Magnusson och Fouad Youcefi. 

Några av partiledarna är som ettriga terrier .., någon håller sig lugn .., och den som skriker mest får i alla fall inte min röst.

Såg rolig reklam för Liberalerna på twitter, tror jag. 

Det var Dominika Peczynski och Anders Borg som stod för det hela. 

Finns det nåt roligare än självironi!

Och den sympatiske talmannen Andreas Norlén .., undrar just om han har börjat baka kakor ...? 

Han lär få fullt upp nu. 

Godnatt!

Dagens fönster ...


(Det blev två dagens fönster idag, men det gör ju inget).
 
Såååå väl minns jag mitt allra första besök i Klövsjö i Jämtland. Vi var på bilsemester, ättapjötten var inte gammal och var väldigt kissnödig och inte långt från Klövsjö kyrka fick vi parkera och ta fram pottan. 

Och det var då, medan jag stod där och tittade ut över bygden som jag föll  p l a d a s k  för Klövsjö! Kanske berodde det på att det var fint väder .., att det växte sommarblommor i sluttningarna och att det var semester och allt vad det innebar. 

Det här fönstret fångades av ellem och så här skriver hon: "Vi är på väg ner till Värmland, och övernattar nu i Klövsjö. Här är gott om fönster!"

Tack ellem för att du hade håven med dig! säger jag.

Kallvatten och lite till ...

I tyska staden Nürnberg ska det - som på så många andra ställen i Europa - sparas på gas och en av åtgärderna är att stänga tre av fyra badhus (tydligen i sjuttiotvå dagar) och förutom stängda bad, så släcks utomhusbelysningar och i skolorna kommer värmen inte att slås på förrän i slutet av den här månaden. På gym blir det till att duscha i kallvatten. 

Egentligen är det ju fantastiskt vad man  k a n  spara in på, när viljan finns - eller kanske mera - när man inte har något val. 

Sommartid duschar jag ofta kallt, då med trädgårdsslangen, men det är en förstås en helt annan sak att tvätta håret enbart i iskallt vatten. Nu pratade vi här hemma om det här med Nürnbergs variant, ja, att vi skulle testa, men inte hela duschen. Pv avslutade sin sejour i badrummet med tio sekunder i kallvatten .., jag tog inte tid på min, men längre än så blev det i alla fall. Har man långt och tjockt hår, blir det en pärs, eller så blir det betydligt mindre schampo i håret, så sköljs det ur kvickt. 


Och så har drottning Elizabeth somnat in och nu ska "Prins Charles" bli "Kung Charles" och det känns ju hur galet - eller rättare sagt - hur ovant som helst. 

Minns tydligt vårt besök i Cornwall och när vi vid frukosten pratade med hyresvärden i det Airbnb där vi bodde. Nej, där stod inte Charles högt i kurs, vilket nog mest berodde på det höga arrendet som hyresvärden fick betala till hertigen av Cornwall, alltså dåvarande prins Charles. 

Blir intressant att följa utvecklingen i Storbritannien och se hur denne nyblivne kung klarar av att efterträda sin mor. Alldeles enkelt kan det inte vara.

Bilden är just från boendet i Millbrook.

Dagens fönster ...
"Fast jag HADE ju fler fönster! Detta är från Keramika Fantasia vid Bollerup."

skriver annannan som varit hemma i Skåne på besök. 

Tack snälla! säger jag. 

torsdag 8 september 2022

I slutet av sommaren ...


... men ännu, när solen strålar, är det varmt och skönt och det är inte långt ifrån att jag slumrar till där jag sitter i trädgårdsstolen. Harry ligger en bit ifrån mig och sover så gott. 

Det enda som hörs är knäppet från antingen en rödhake eller en gärdsmyg; jag gissar på rödhake då jag inte sett till någon "köttbulle-fågel" den senaste tiden, men kanske mest av allt för att Mari Friberg pratade om just rödhake-knäppandet. Jag litar på henne. 

Någon gång på förmiddan kommer Britt och vill bjuda oss på kaffe och äppelkaka. Jag säger att pv inte är hemma förrän vid fyra (hans sms säger "15. 38:39") och då blir det bestämt att jo, men då kommer vi. 
Även grannen Anneli är bjuden. Hon bor två hus från oss, närmare havet och har låtit riva sina föräldrars sommarhus och nu är det är något helt nytt - ett hus på pålar - och med massor med ljusinsläpp .., det hela är beläget i slänten, mitt bland alla träd. 

Att Anneli är scenograf är inte svårt att se .., ty från vägen ser huset ut som en teaterkuliss. 

Britt har bakat än äppelkaka och här är det pv som blir serverad kaffe. 

I bakgrunden, lite till vänster, skymtar deras lillstuga som nu har målats grått och taket har blivit vitt. (En av sönerna har tagit över det hela och nu ska även storstugan (som inte är särskilt stor) målas om i samma kulör. 


Här sitter Anneli och småpratar lite med Harry, som förstås har fått följa med. 

Ecke är så förtjust i Harry .., och det är utan tvekan ömsesidigt, men det är klart .., när nu Anneli har något gott på sin assiett, så lockar det mera. 

I någon timmes tid eller kanske mera blir vi där. Vad pratar vi om? Ja, om  dyra elräkningar .., bristande lokalsinne .., Vägföreningen .., scenografjobbet och vad det innebär ..., vi pratar om Ystad och om Hornsgatan i Stockholm ..., hörapparater (Britt hade igår badat i havet och glömt ta ut sina, men kände sig tacksam över att dom visat sig fungera) .., och det pratas även om almarna som skjuter stora skott och vi hinner även med att prata om verkstadsboden som ska byggas och tillståndet av den närmaste grannen. 

Sånt. 

Vi talar också om detta att bli yrkesskadad; så där som att jag ofta plockar undan tomma kartonger från hyllorna i butiker som jag besöker, eller i alla fall försöker få lite mera ordning i hyllorna, om det är alltför "oredigt".

Lite om Annelis arbete hinns också med, bland annat när hon var engagerad i förra omgången av "Tunna blå linjen", polisserien från Malmö. 


Världens godaste kakor bjöd Britt på. 

Dom innehöll bland annat finmald mandel, socker och äggvita och påminde lite om Jitterbuggare, men ännu godare! 

S e g a. 

Sååå smarriga!

Nu är det kväller .., Sigge jamar och vill ha kokt fisk och pv äter kokta majskolvar. 

En bra dag blev det här.

Dagens fönster ...


Hedgrenskan har varit på vift i systerlandet i väster, närmare bestämt i Klintholm på Mön (ni vet, Möns klint) och där fångade hon det här fönstret. 

Tack Kerstin! säger jag. 

Och här finns en länk om man till exempel vill veta mera om hamnen just i Klintholm och det vill man ju.

onsdag 7 september 2022

Kväller i landet Halland ....


Vissa dagar blir annorlunda-dagar. Inte mycket blir gjort. Så var det idag. 

Först försvann datormusen och jag har nog ägnat minst två timmar totalt åt att vända upp och ned på vardagsrummet, ty det är där jag sitter när det ska bloggas. I soffan, med benen utsträckta, en kudde i knät och min laptop ovanpå kudden. 

Vid fyratiden kom pv hem från skoljobb i Getinge (idag teknik och matte) och efter middagsmat (stekt kolja med potatis, kokta morötter och Leinas enkla fisksås som är så god!) satte vi oss och tittade på kanal 7 och brittiska Ambulansen.  

Avsnittet spelades in när covid härjade som allra värst och det var översvämningar i England och jag säger bara det, stackars ambulanspersonal så utmattade dom måtte ha varit! Vi satt tysta och tittade och jag kände en viss ångest komma seglande över mig .., det var många minnen som tjoppade upp och pv sa "å, jag glömmer aldrig när ambulansen kom och tog dig med och man tänkte att undrar om hon återvänder hem igen ...?"

Efteråt - alltså i nutid - tog sig samme pv an letandet efter den försvunna datormusen. Jag hörde på stegen när han kom ner från övervåningen att han var nöjd .., jo, jag hade tagit med mig musen upp och lagt den på sängbordet! Otroligt! Av vilken anledning ...? Vad tänkte jag på?


För övrigt ...? 
Gick på promenad med Harry nere vid havet och upptäckte hur mängder, ja, verkligen  m ä n g d e r  med fiskmåsar och tärnor och även skarvar slogs om vad som jag förmodade var småfisk! Det var som om havet kokade!

Jag tänkte genast på tidigare i somras, då, när vi upptäckte mängder med döda småfiskar såväl här som i hamnen i Skallkroken. Var detta nånting liknande? 

Drog upp kjolen och vadade ut där jag såg fåglarna härja - Harry stod i vattenbrynet och tittade på - men förutom en död plattfisk, var allt som vanligt. Gick hem. Såg Britt stå och plocka in hösthallonen .., vittjade postlådan .., friherrinnan ringde .., själv ringde jag till mina systrar och min systerdotter - dom var på väg till Lund - för vidare befordran med tåg till Kastrup. I fem veckor har B varit hemma; men nu väntar vår och sommar i södra Australien. Lite vemodigt kändes det.

Och pv är trött. 
Det märks att han varit ledig ovanligt länge. I morgon blir det inhopp i någon skola i Halmstad, men på fredag blir det hemmadag, ja, vi ska ju vaccinera oss också och på lördag blir det ett försenat kalas för pv .., då kommer Hilda, Edvin och Mymmel hit och firar.

Så är det här i det gula huset.

Dagens fönster och en port ...


Från Mimmi i Motala kommer dagens fönsterbidrag.  

Ja, en vacker port också, för den delen. 

Det hela fångades i Jönköping och visar ingången till parkett och första raden på stadens teater.

Tack Mimmi! 

Jag kan garantera att det motivet har aldrig under mina sjutton år som bloggare visats här på sidan!

Och här kan ni ta del av utbudet på teatern .., det var inte illa, må jag säga!

tisdag 6 september 2022

Flera fynd ..

Ikväll i kanal 7 (tv 4 play) klockan 20.00 visas Ambulansen, dokumentären där man får följa brittisk  ambulanspersonal på uppdrag. Uppenbarligen har jag missat massor med avsnitt, men det hela finns ju på play, så det kan ju enkelt åtgärdas. 

I väntan på att pv skulle komma hem från körvövningen igårkväll, tittade jag på "Bachelor", där två män skulle välja ut sin drömkvinna - det fanns tjugotalet att välja bland -. Detta var det första avsnittet och nu var det rosor som delades ut till dom utvalda och några blev såklart ledsna och andra överlyckliga.

Å, hjälp att utsätta sig för detta och själv får jag nästan ångest bara av att titta på!

Ungefär som vore man (kvinnorna) en vara på auktion .., eller som när man var med pappa på hundutställning i Skellefteå och stövarna rankades efter utseende. Ja, hu så hemskt!

Och ikväll Partiledarutfrågning i tv4, klockan 21.00. Det är Magdalena Andersson, Johan Pehrson, Per Bolund och Ulf Kristersson som utfrågas. Jo, men det ska jag nog titta på.

Ett fynd ...!


Igår blev det en cykeltur till biblioteket i Harplinge och detta i rejäl motvind. Stannade och tog på mig sticketröjan vilken jag spänt fast på pakethållaren, men efter några kilometer - när jag svängt höger och lämnat vinden bakom mig - blev det förstås för varmt och tröjan åkte av.

Hela sommaren har jag häpnat över hur otroligt mycket majs som numera odlas! Det ena fältet efter det andra ståtar med högrest majs och kanske - men bara kanske - har det att göra med att den tål torkan bättre? Ja, det är bara en gissning. 

Vi har sett mängder med vetefält där stråna varit sååå ynkliga och små och i går satt vi och drack kaffe tillsammans med grannen Birgitta och vi konstaterade att det i sommar varit rekordlite regn här i Halland. Eller här hos oss. 

Och min syster i Skåne har egen brunn och har redan för flera år sedan fått lägga en rejäl summa på att göra brunnen djupare för att komma åt mera vatten och man fasar förstås för konsekvensen om torkan fortsätter.

Nåväl. Harplinge är en sån fin liten by - som egentligen är ett samhälle - men med bykänsla och biblioteket ligger centralt till och är kanske en före detta byskola? 

Nu var jag där för att återlämna böcker, men tog mig en titt i dom här snurr-ställen och där upptäckte jag en alldeles underbar bok som handlar om keramikern Lisa Larson.

Å, vilket fynd! Bokens titel  är "Lisa Larson bland lejon och  änglar". 

Hade medvind när jag cyklade hem igen och oj, så jag längtade att få sätta mig och bläddra bland bilderna av hennes alster! Den här till vänster, till exempel .., så vacker så det är inte sant!

Jag minns att min äldsta syster fick en Lisa-Larson-katt i födelsedagspresent eller julklapp och kanske hade vi något alster hemma i Malå också?

Och titta, på bilden här under! "Första steget" .., så genialiskt!
Eller ängeln här under .., bara så vacker!


För ett par år sedan - det var under en resa hem från Skåne - kom vi till att lyssna på ett helt underbart program som handlade just om Lisa Larson och hade titeln "Lisa Larsons liv i leran" och producent var Rigmor Ohlsson. 

Här finns en länk till just det programmet och det är sååå hörvärt!


Här sitter de båda och bilden togs av Rigmor Ohlsson. Lisa Larson till höger, förstås.
(Fortfarande detta evinnerliga krångel med att få bilderna på plats! Det som tidigare tog några minuter bara att göra ett inlägg .., tar nu evigheter. Det får bli som det blir).

Dagens fönster ...Så här skriver fönsterfångerskan som varit - kanske ännu är - på besök hemma i Skåne. 

"Välkommen åter från Skåne! Fönsterbild från Skårby kyrka till dig! 

Någon annan fönsterbild fångade jag inte inte, men jag badade i havet vid Sandskogen (infart 3!) tre gånger."

Så enkelt - så vackert!


Och hon fortsätter: "Här syns fönstret i sitt sammanhang. Tänk att någon kommit på att sätta stolar där, så fint!"

Och jag säger: stort tack för att du hade håven redo!

Skårby kyrka, alltså. För den som - likt undertecknad - tycker om att titta in i kyrkor, finns här en länk där man kan få veta mera om den här fina kyrkan. Här är den. 

Och här en liten film som liksom är i 3-d .., det fattade jag inte till en början. Läckert!

måndag 5 september 2022

Ny vecka .., ny giv.


Det är samma sak varje gång jag har varit i Skåne - då längtar jag tillbaka -. 

Och jo, jag vet att det går över efter ett par dagar, men precis så här är det. 

Är det dessutom fint väder när vi kör mot Ystad för att hämta Harry (som övernattat hos exet och hans fru och underbara hunden Lykke) och sedan, när vi väljer vägen via Bjäresjö, Skårby, Rögla, Knickarp och alla småbyarna och vägen som slingrar sig genom det allra vackraste av landskap .., då blir det ännu svårare! 

Skåne är vackert om våren, men lika fint i början av september. 

Skördade fält och halmrullar i vackert ljus .., en himmel som omsluter en likt en ostkupa .., och på altanen hos exet i Bjäresjö såg vi rovfåglar flyga fram och åter, nästan i närbild! Rosorna på bilden upptäckte jag hos min syster i Västerstad, ja, det är postadressen, det är mer en pytteliten by där hon bor, men Västerstad är postadressen, precis som Ugglarp är vår.


Jo, det blev fina dagar längst i söder och tack och hej till Birgitta som i övermorgon återvänder till Australien och stundande vår och sommar där.

Och här hemma?

Inget jobb för pv idag, däremot i morgon. Den här terminen - när han anmält sig till bemanningsenheten - är det enbart grundskolan som gäller. I fredags en femteklass på Vallås, i morgon matte och naturkunskap på högstadiet i Getinge.

Omväxlande blir det i alla fall. 

I eftermiddag hämtning av Edvin från förskolan och nu på morgonen har han tagit bort farthindren här på Ejdervägen; dom som kommer på plats i slutet av maj nästa vår. 

Allt rullar på. 

Själv ska jag idag besöka biblioteket i Harplinge och återlämna tre böcker och kanske - men bara kanske - blir det ett dopp i havet, men det är bara  k a n s k e.

Vaknade tidigt på morgonen och låg och lyssnade till "knäppandet" från det jag trodde var en rödhake, men enligt P1:s Naturmorgon lika väl kunde vara en gärdsmyg. Så förvirrande!

Här en länk till avsnittet med rubriken "Ett andra samtal om gärdsmygen", denna lilla köttbulle-liknande fågel som jag tycker så mycket om. Det var i fjolvåras som den försökte bygga ett bo inne i vårt gamla uterum och  s o m   den flöjtade om morgnarna .., ja, det var ren och skär lycka!

Funderar också på att hyra film hos Triart.se idag. Trettionio kronor är inte mycket och det finns en hel del att välja på. Den här filmen t.ex som 2015 vann en Guldpalm i Cannes.

Det var väl det mesta.