lördag 15 juni 2019

Klockan 06:50 ....


Återstår tretton mil för pensionatsvärden.
Och bara tre minuters paus i Hjo, det var inte mycket.
Då går det nog bra.
Dagens fönster ...


Japp, så kommer här det tredje fönstret från Guy!
Han berättar också att han har köpt sig en mindre kamera som han nästan kan ha i fickan och kanske är det med den han tagit bilden?

Hur som haver: stort tack! säger jag.

fredag 14 juni 2019

Snart semestertider ...

Nu trimmas sommarvikarierna in lite här och där i samhället. .
En meteorolog hos SVT tycks närmast skräckslagen vid sändning och jag förstår honom  p r e c i s.
Å, jag minns så väl min egen fasa när jag kände mig osäker och det var ändå inte i direktsändning.
Då hade jag nog dött.

Och i receptionen på sjukhuset satt en tämligen ung man, med en något äldre kvinna bakom sig.
"Jaha du .., ska du vikariera här i sommar ...?" sa jag.
Jo, det skulle han.
Jag önskade honom lycka till och sa att det skulle han nog fixa galant.
"Det tror jag också!" sa kvinnan som var hans handledare.
Den ungen mannen log.

I butiken där jag ibland hoppar in, är det tvärtom; där är många av dom trofasta tillbaka över sommaren.
Underbara ungdomar!
Elin, Hampus, Erik (vår adonis ...) och antingen Madde eller Malin.
Sååå roligt det ska bli att få se dem igen!
En fredag i juni ...


Vilken krumelurig dag det här har varit!
Först tackade pv för sig och susade iväg till studentavslutning på sitt "gamla gymnasium" där han träffade matteelever som han haft i tre års tid och därefter blev det ett besök hos hans morbror Bertil på ett boende i Ljungby och sedan iväg till Motala.

Själv fick jag lifta med friherrinnan till affären och så skjuts hem igen och kaffe och nåt gott till under plommonträdet, det som ger sån ljuvlig svalka!

Tre rundor med harry har det blivit och sen packade jag en flaska med vatten, ett äpple, handduk och baddräkt och promenerade ner till stranden. Kanske var vi fem personer där? Kanske tio?
Det visade sig vara otroligt lågt vattenstånd, så där solstolen stod, där var det som en liten ö av sand och där satte jag mig.


Men vänta .., efter två timmar hade det blivit "flod" (ja, det finns ebb och flod även i Halland, om än i mindre skala) och plötsligt kände jag hur tårna blev våta och hur stolen sjönk längre och längre ner i det som nu var lera .., och ryggsäcken blev våt, så det var bara att ta solstol och övrigt och flytta sig längre upp, mot mer torrt underlag.

Havet var för övrigt varmt - säkert tjugo grader - och en liten plattfisk simmade för glatta livet när jag gick ut för att doppa mig! Jag låg i ovanligt länge. Dök. Simmade. Dök.


Längre upp mot slänten .., där var utsikten den här.
Och tången nära land, den  s t a n k .., nästan som surströmmingsspad och då ska ni veta att jag ändå tycker om surströmming!


Vid sextiden kom det bilder från pv.
Nu var han framme i Motala och hade parkerat i ett villaområde och middagen var plockad från salladsbuffén på Hemköp. Vilken succé detta blev (med buffén)! Det är ju helt perfekt att kunna plocka åt sig det man tycker om och vi väljer ofta helt olika. Pv vill gärna ha kycklingbitar, tomater och pastaröra.
Själv älskar jag gröna sojabönor, sallad, kyckling i skivor som på bilden, gröna oliver, en slags röror med linser och nåt som påminner om cous-cous eller quinoa och en liten dutt currypasta.


Pv har starttid just innan midnatt och skulle nu lägga sig i bilen och försöka sova ett par timmar 
Elva timmar tog det för honom när han cyklade ensam, fjorton timmar med Anders - men då var det också sämre väder -.  Och rena folkfesten tycks det vara i Motala, nu i dessa cykeltider.


Så till nånting helt annat. 
Det är nämligen så här .., att på min mammas sida, där tycker jag att det finns så oerhört mycket kreativitet och begåvning! Hennes syster Gunvor till exempel, hon gjorde underbara ulltavlor (hade egna får) och ullen växtfärgade hon förstås själv .., och hennes dotter Barbro, ja, "Mellansystern" här i blogglistan, hon vävde i parti och minut (läs: parti) och Barbros bror, Ulf, han är en riktig konstnär! 

Ulf bor i en liten stuga på den tomt där mormor bodde (minns jag rätt så var den stugan affär en gång i världen) och där har han snickrat och gjort olika figurer och det är bara så läckert! Där bjöds vi också på stekt röding med mandelpotatis, pv och jag själv, då, när vi var där uppe på besök.
Det är Ulf som har tagit bilden och ni skulle bara veta vilken vacker utsikt det är från den tomten!


Och tala om påhittig: en gammal eka har han förvandlat till blomställning! 
Jag tycker att det är så fint och sååå vackert med det här naturligt grå virket! 
Ulf  Joakim Fjällström heter denne påhittige kusin som alltså bor i Dikanäs, i södra Lappland.
Tack för lånet av bilderna! säger jag.

Angående det förra inlägget, kan jag meddela att tågbiljetten nu är ordnad, inte via SJ, utan via MTR.
Resan från Göteborg till Stockholm går på 237:- och hemresan 333:-. Då återstår resan mellan Falkenberg och Göteborg och den - på tio mil - kostar 177:-!!! Obegripligt! 

Två nätter ska jag bo på båten Gustaf af Klint och en hoppas jag få sova hos någon av döttrarna.
Jo, men det ska bli jättekul! 
Och bloggerskan/instagrammaren Dubbelörn, min namne Elisabeth med h, har lovat att visa mig koloniområdet på Söder där hon bor och har dessutom erbjudit sig att kolla om gästlägenheten där hon bor är ledig det datumet, men jag älskar att bo på båten och se alla människor som kommer och går; ofta ungdomar från hela världen! Men oj, så vänligt av henne bara att komma på tanken! 

Dagens fönster ...


I Victoriahuset i Bergianska Trädgården i Stockholm, där passade Ulrika på att ta fram storhåven!
Hur många fönster som kom på en enda bild, ja, jag tappar räkningen!

Tack att du tog med dig den! säger jag.

torsdag 13 juni 2019

Dagens fönster ...


Solbritt i Ystad har tydligen varit på vift österut och då fångat ett - som hon själv säger - lortigt fönster i Simrishamn. Kanske nåt sommarhus?

Nåja, jag är glad för alla fönster som kommer!
Tack snälla!

onsdag 12 juni 2019

Resumé ....


Så här ser ett av väntrummen ut på Ögonmottagningen i Halmstad.
Jag väntade i kanske en halvtimme (ja, är alltid ute i alldeles för god tid, men jag tycker om väntrum) och satt länge och funderade över hur inredaren tänkt sig det hela .., vilken färg som skulle dominera - om någon alls - hur färgerna på fåtöljerna skulle sättas samman och varför det blev just dom färgerna. Jo, jag tyckte det blev fint. Pelaren och färgen på golvet närmast dörrarna i mitten .., och hur det tas upp av dom röda fåtöljerna.
Inte ombonat, men kanske rationellt.
Praktiskt.


En färgstark tavla satt intill fönstret och är det någonstans man kanske ska ha starka färger, är det väl i väntrummet där många kan vara halvblinda. Försökte hitta namnet på konstnären, men upptäckte bara signaturen.

I ett inlägg på instagram berättade jag om den gamle farbrorn som kom till väntrummet, sittandes i sin rullstol, vilken drogs av hans dotter. Mannen sa nästan genast att han behövde komma till toaletten, flera gånger sa han det, men dottern svarade att "nej, du får göra i blöjan, jag klarar inte av dig ensam!"

Två av kommentarerna som svarade på inlägget, vittnade om svårigheten att öht få hjälp av personalen (inte bara på ögon) när det gäller såna saker, för ensam klarar man det inte och det förstår jag ju att då blir det knepigt.
Vad jag däremot reagerade på var att dottern sa det så högt; så där så vi alla kunde följa med i pratet. Mannen såg så skamsen ut .., han satt med nedböjt huvud och pratade själv lågmält, medan kvinnan hade normal samtalston.
Hon hade ju kunnat vända på rullstolen och dra den bara bakom hörnet, så nära var det till avskildhet. Och för henne är kanske det här fullkomligt naturligt och det som händer varje dag; inget att hymla om .,. men nog skulle det i alla fall för  m i g  ha känts bättre om jag slapp kissa eller bajsa inför publik, må så vara i en blöja.


Det var igår det.
Idag stod montering av det nya sittbrunnskapellet på schemat.
Eller egentligen montering av fästena till själva kapellet.
Efter att ha varit där själv ett par timmar, ringde pv och undrade om jag kunde tänka mig att hjälpa honom vid själva mätandet där skruvarna/fästena för kapellet skulle vara?
Så han hämtade mig och jag vinglade mig ner till sittbrunnen och langade skruvar och muttrar och tänkte att det blir ju bra det här, när man är i hamn och det kanske regnar.
Som ett extra litet rum blir det ju.


Utrymmet som pv står på, är kanske 15 cm.
Ni kan ju tänka er hur smidig man då måste vara när han ska böja sig ner och borra upp hålet och sedan få dit skruv och mutter, på praktiskt taget ingen plats alls!


"Kan du ge mig två skruvar och muttrar ...?" hördes det nu och då och så kom handen in genom kapellet. Det gällde att  i n t e  tappa dem; för extraskruvar fanns inte.


Ett smärre mirakel var det ju - om man frågar mig - att herr pv inte druttade i havet!!
S o m  han fick ligga på knä och försöka hålla sig på plats!


Idag var det rejält lågt vattenstånd och hopplöst för mig att ta mig ombord!
Det syns inte märkvärdigt, men trappstegen till trots (som liksom sitter långt inne) vågade jag inte och nådde heller inte med benen över och så sitter ju rullfocken i vägen dessutom.
Pv släppte lite på linorna och så fick båten komma aningen närmare och till slut vågade jag språnget.
Att komma av båten, var inga problem.


Inte långt från pv:s båt ligger den här som är betydligt större.
Den har en peke (den där lilla "bryggan" i fören) som ska göra det lättare att komma ombord, men även här var det ju långt från bryggan. Ja, det där ska jag säga er, att det är inte så enkelt som man kanske tror. Om man nu tror det.


Kom hem.
Medan pv ägnade sig åt att fixa dom nya cykelskorna (som sitter fast i pedalerna) och lite annat, tog jag mig an lördagens DN-korsord. (Fick köpa ett icke-sålt ex idag i affären). Det var nog det lättaste krysset på länge, länge och det syns på bilden, då där nästan inte är några överstrykningar. Men nu upptäcker jag att jag har missat ett ord längst ner ser .., ja, då får jag kolla upp det. Kan det bli kaxe, kanske?
Långordet fixade jag själv; härligt!


I morse vräkte regnet ner och jag upptäckte en duva som låg på marken och intill stod den här krabaten, som jag först tog för en kråkunge. När jag så öppnade fönstret lite för att se hur det var fatt med den tilltufsade fågeln, flög den och duvan intill iväg. Jaha, det var alltså en duvunge!
Skärpan är uschlig, men jag fick zooma in så mycket och det var mörkt ute av alla moln och eken som dessutom tar mycket ljus.

Nu är det snart natt.
Norge har förlorat mot Frankrike i fotboll (damer) och jag har på Bokbörsen köpt en härlig bok med titeln "Över Stockholms vatten" som handlar om huvudstadens broar. Satt och tittade i den i ögonmottagningens väntrum och föll pladask!

Ajöken, sa fröken!
Dagens fönster ....


Tre fönster kom från Guy i Arvidsjaur; det första var en termometer på ett fönster och det här är nog från sommarstugan, tror jag. Där har vi en gång varit, pv och jag själv, ja, till och med övernattat och fått jättegod mat!

Minns jag rätt badade jag nog i sjön.
Det borde jag ha gjort.

Tack, tack Guy!

tisdag 11 juni 2019

När jag kom hem ....


... fanns i min inkorg hur många fönsterbidrag som helst!

Sommaren genererar verkligen det här med "aha-ett-fönster-att-skicka-iväg-tillståndet!"

Redan tidigare förberedde jag för att Dagens Fönster skulle komma in även när vi var borta, jag vet inte om det fungerat .., men bara så ni vet .., jag kommer att lägga in dem, en efter en!

Tack snälla, rara!
Dagens fönster ....


Här kommer ett bokhandelsfönster, beläget nära universitetet i Bern, i Schweiz.

Tack annannan som varit så osedvanligt flitig med håven!!

måndag 10 juni 2019

Dagens fönster ...


En hel svärm med fönster från Lissabon i Portugal och det var annannan som hade kameran redo.

Vilken tur för mig!

T a c k  Anna!