fredag 14 maj 2021

Fredag i landet Uppland ....


.... och alla har givit sig iväg till någonting, utom jag själv och två hundar. 

Berra, Maggan, Peter och pv spelar golf här i närheten (en 1 mil lång bana totalt) och Maria och lille Steven - valpen - har precis åkt för att hälsa på bekanta och här i sommarstugan vardagsrum, där sitter jag med långsam uppkoppling och ska försök göra ett inlägg.

Vi kom hit igår någon gång och hann med en hel del. Maggans egenhändigt producerade golfspel (på gräsmattan och jag blev sist) .., frågesport (jag vann!) .., luftgevärsskytte (Emma vann, jag blev tvåa och pv sist) och som ni förstår är det viktigt med placeringar. Lägg därtill bad i Östersjön. Man går genom en skog översållad av vitsippor, grankottar och barr längs vägen .., och sist av allt en brant backe ner mot havet. 

Nu ska ni få höra nånting underligt. Jag har ju badat i vatten som inte varit mer än tre, fyra grader varmt och jag har då simmat kanske sju, åtta simtag mot land. Inga problem. När jag badar här där det igår visade på t i o  grader i havet, höll jag på att svimma! Armarna nästan domnade av och det spred sig en sån isande kyla i överkroppen att jag rent blev förskräckt!! H u r  kan det bli så här?

Nu vill det sig inte att lägga in bilder, så jag stoppar här! Nu har solen kommit fram! Hurra!

onsdag 12 maj 2021

Ett tecken ....


... på att glädjen och allt det andra återvänt, är nog detta. 

Lägg därtill tre handskrivna brev den senaste tiden.

tisdag 11 maj 2021

Spridda skurar ...


... från en duggregnig dag i mitten av maj. 


Vi tog vanliga promenaden harry och jag .., ner mot havet och så hästhagen (dock utan hästar) hem. Det var där och på ängen hitom stranden som länsstyrelsen bestämt att det skulle brännas och stora områden med enris har dessutom schaktats bort (mer som sliiiitits upp från marken, det ser för jäkligt ut!) och även om den mesta marken är svedd och svart, har det nu börjat spira av liv.
Det är ju bara som ett  m i r a k e l. 


Så här ser det ut just nu, men det blir ju fint vad det lider.


Och det är så vackert överallt! 
Det har varit en synnerligen trivsam dag idag. Hade besök av Eva från Tyresö och hennes halvlånge man och det kändes sååå bra! Nu blir dom här i ett par månader kanske.

I morgon när pv slutat för dagen, åker vi norröver och kommer att bo i en sommarstuga på landet utanför Norrtälje. Äldsta dottern som var oss så behjälplig när vi var som sjukast, kommer också att vara där (tillsammans med sin man), men vi har alla var sitt boende och förhoppningsvis är vädret fint, så kan vi umgås mesta tiden utomhus. 

Det är snart ett år sedan jag träffade Emil och Emma och även om vi kanske inte får krama varandra, så får vi  i alla fall s e s! Stor lycka. Och på lördag ska vi fira mellandottern AP som igår hade födelsedag. 


Och så får vi träffa lille tuffingen Steven, ny medlem i familjen Böhlander. Han är son till Charlie som funnits i familjen i fyra år och denne Charlie (blandning av flatcoated retriver och golden) har verkligen tagit sig an busfröet med tennisbollen! Av åtta valpar blev sex mörka som Charlie och två ljusa; en tik och så Steven. Sååå fin är han! 

Den tolfte maj ...

... i morgon torsdag alltså, fyller Ulrika 50 år. 

Ulrika har en insamling på gång hos majblomman.se. 

Ändamålet är sååå gott och enkelt är det att bidra också. 

Här finns en länk att klicka på.

 Jesper Lindau ...

Foto: Jesper Lindau. 

"Sveriges Radios korrespondent Jesper Lindau bevakar sexton exsovjetiska länder", står att läsa när jag googlar hans namn. S o m   jag tycker om hans sätt att beskriva vardagen hos människor vars tillvaro ser så totalt annorlunda ut än min egen. 

Här - på bilden - på besök hos Vera Ivanovna i Ukraina. 

Helt underbart är det att han också tar bilder som kompletterar texten. Länge har jag suttit här och tittat på alla detaljer .., kaffepannan som står på kanten av spisen .., kryckorna ..., och sängen som tycks svaja på mitten. Några nallar finns också .., kanske har Vera barnbarn.

Reportaget finns här.

Och här nedanför, ännu ett inslag av denne Jesper Lindau.


Och radiokorrespondenterna kan man följa på såväl Instagram som Twitter.
Det här (bilden ovanför) är också från Ukraina och jag tycker att han skriver sååå bra. Texten, som inte kom med helt och hållet när jag lade in bilden, slutar "från en kull som en vildhund fick".

Tack Sveriges Radio! vill jag säga.

Dagens fönster ...

Tisdagmorgon. 

Hällregn och grå himmel. 

Ekorrarna  skulle behöva regnrockar.

måndag 10 maj 2021

 Bakvänt ...

Tidigare ville jag till varje pris ha rabatterna färgstämda. 

Blått i olika nyanser i den mot söder och i västerrabatten var det ju mest grönt och nu på våren gult och lite rött. 

Men tänk .., efter viruseländet, ändrades allt! 

Nu får det bli nästan hur mycket färg som helst - det rör mig inte i ryggen - tvärtom, jag blir bara  g l a d! 

Om jag skulle gissa vad det beror på ., så tror jag att det är så här, att jag blev så innerligt lättad över att jag inte fick någon blodpropp som seglade iväg till hjärnan och gjorde mig förlamad .., eller bara detta att jag klarade livhanken! 

Det är vad jag tror. 

Och då spelar allt det andra mindre roll. 

Dagens fönster ....


För sju år sedan, det här datumet i maj, fick jag det här vackra fönsterbilden av Olga Magnusson, konstnär och författare, ja, säkert mer än så. 

Inte bara ett fönster är det, utan flera .., och ett notställ skymtar jag också. 

Tionde maj idag. 
Och genom det öppna fönstret hörde jag vid femtiden i morse  n ä k t e r g a l e n! 
Den höll till i träddungen mitt emot Ecke och Britts hus. Det gjorde den till en början i fjol också, men sedan tackade den för sig och flöjtade någon annanstans.

söndag 9 maj 2021

Hårt arbete ....

Igår fällde pv mängder med sly och så såna här lönnar och annat som är nåt mellanting mellan sly och vuxna träd. Det blev jättelika högar på gräsmattan, med dels ris som han antingen klippt loss med sekatören (vilken nu är helt utsliten) eller direkt med motorsågen. 

Klockan tio i morse hämtade vi släpvagnen på Hemköp och om ni ser rishögen i bakgrunden, så var det  t r e  såna högar och jag var helt övertygad om att det inte skulle finnas en chans i världen att rymma detta på släpen. 


Jodå, det fixade han!
(Och ja, han band om det hela med rep).


Återvinningen "Sandladan" i Falkenberg är sååå bra planerad och högen av ris/grenar/buskar är enorm!! Det är likadant med trä och komposthögarna. 


Väl hemkomna satte pv igång att klippa ner alla såna här pinnar som ska läggas i vedskjulet. Nej, dom genererar inga mängder med energi, men dock ..., och aldrig i livet att jag skulle ha ägnat timmavis åt detta klippande med grensaxen, men han gjorde det. 
Herre du milde, vilket jobb!
Själv plockade jag ihop pinnarna och så fick dom hamna i betongkärran som är större än en vanlig skottkärra. Åtminstone fick man då möjlighet att stretcha ut dom rumpmuskler som eventuellt finns. Och den stora hopen av pinnar, fick han själv ta hand om.


Det fungerar så här numera, att jag kan vara igång kanske tio minuter med hårt arbete (typ att jag bär på säckar med jord eller gödsel eller fäktar på med armarna), sen måste jag sätta mig lika många minuter, då hjärtat slår så det känns som om det skulle hoppa ut ur kroppen. Men det går över ganska snabbt och så kan man kämpa på igen.

På bilden här ovanför har jag ryckt upp en humlestickling och det var inte långt ifrån att jag dånade, när roten visade sig vara ett par meter lång!! 
Nu är det skottet på plats.
(Thomas deppar).


Hela dagen låg Sigge på - det han åtminstone tror - är hans fåtölj i uterummet och Harry letade upp skuggiga platser, det var ju så  v a r m t   ute! 
Och vid femtiden såg jag pv sova i trädgårdsstolen ute på gräsmattan och jag fixade middag och plockade undan här inne, duschade, tvättade håret och sen kom herrn in och sa att "när får man gå i säng?" 
Ja, säg det. När man vill! 

För övrigt kan meddelas att jag idag såg svalorna pila omkring mot blå himmel (vilken glädje!) och gärdsmygen flöjtade så vackert. 
En bra dag var det.

Dagens fönster ...


... finns i ett gult hus på en kulle .., just det, här hos oss i gula huset!